GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 22-07-2019 om 09:01 uur
Laatst gewijzigd op: 18-09-2019 om 16:36 uur

3 tot 4 maanden

Je baby is al 3 maanden bij je! Van een klein slapend hummeltje is je baby veranderd in een aanwezige, actieve baby. Jij bent misschien alweer aan het werk. Samen wennen jullie aan het nieuwe ritme met eventueel kinderdagverblijf of oppasdagen van opa of oma.

WAT ZIE JE OP DEZE LEEFTIJD?

 • Jouw baby is gedurende de dag inmiddels aardig actief
  Je baby maakt allerlei geluidjes en laat zich ook lachend goed horen. Ook de handjes van je baby gaan vaker open en proberen alles in de omgeving te ontdekken. Je baby zoekt actief contact met anderen in de omgeving, houdt van ontdekken en spelen en kijkt weg als de vermoeidheid toeslaat.
 • Waarschijnlijk hebben jij en je baby nu een goed ritme gevonden
  Daar waar de slaapjes overdag wat korter zijn geworden, wordt er 's nachts al een begin gemaakt met beter slapen. Je baby slaapt misschien nog niet door, maar de perioden van slaap zijn wel al een stuk langer dan in het begin.
 • Je baby drinkt wat minder vaak
  Je kind drinkt sneller en wat minder vaak dan een maand of twee geleden. Het aantal milliliters is ten opzichte van de vorige maand niet toegenomen.
 • Je kindje wordt vatbaarder voor virussen
  De antistoffen die je baby heeft meegekregen vanuit de moeder nemen deze maand langzaam af. Dit maakt je baby wat vatbaarder voor virussen.
 • De krampjes worden minder
  Normaal gesproken neemt de hoeveelheid krampjes deze maand af en is de huilpiek voorbij. Mochten de krampjes niet afnemen of blijft je baby veel huilen, kijk dan eens bij de veelgestelde vragen op onze website of neem contact op met een jeugdverpleegkundige.
WAT ZIT ER AAN TE KOMEN EN WAAR MOET IK OP LETTEN?

In de komende periode gaat je baby interesse tonen in jouw eten. Bij de ene gebeurt dit eerder dan bij de andere maar binnenkort kijkt hij of zij het eten van je bord!

Op ontdekkingstocht en de taalontwikkeling

 • Er komt steeds meer aandacht voor de buitenwereld. Waar de ontdekkingstocht begon bij jouw gezicht heeft je baby nu steeds meer interesse in wat er om hem of haar heen gebeurt.
 • Ook de taalontwikkeling van je kind staat niet stil. Probeer veel met je baby te praten, geef je baby dan ook echt de kans 'te antwoorden'. Je zult zien dat hij of zij echt zijn best doet je een reactie te geven. Stimuleer de taalontwikkeling ook met het voorlezen van boekjes. Boekstart geeft fijne voorleestips.
 • Sommige baby's zijn er rond deze leeftijd al aan toe om de late avondvoeding over te slaan. Merk je dat je je baby vaak moet wakker maken voor deze voeding? Probeer het dan eens zonder. Misschien slaapt hij of zij wel lekker door.
NAAR DE GGD VOOR JE 3 MAANDEN AFSPRAAK

Rond de leeftijd van 3 maanden heb je een afspraak bij de GGD voor controle en een vaccinatie. We controleren het hart, de longen, ogen en de heupen van je baby. We vragen of je baby ziek is geweest en bespreken hoe het gaat met de voeding. Ook willen we graag weten of de moeder voldoende is hersteld en of zij goed is voorbereid op het eventueel starten met werken. Daarnaast is er natuurlijk voldoende tijd voor het beantwoorden van jouw vragen. Tijdens deze afspraak kijken we opnieuw naar een aantal ontwikkelpunten:

 • Kan je baby een voorwerp volgen met de ogen?
 • Kan je baby het hoofd optillen in buikligging?
 • Zien we symmetrie in het bewegen?
 • Als je baby bij de vorige afspraak nog niet duidelijk lachte, vragen we je opnieuw of je weet vanaf wanneer je baby lachte.
 • Ook vragen we je of je baby geluidjes terug geeft als je met hem of haar praat.

Tijdens deze afspraak bespreken en geven we 1 vaccinatie, die bescherming biedt tegen:

 • Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio
 • Haemophilus influenzae type b
 • Hepatitis B

Wil je meer weten over deze vaccinaties? Lees meer op de website van het Rijksvaccinatieprogramma of stel jouw vragen aan onze jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Inloopspreekuur

Wil je je baby laten wegen om te zien of hij of zij goed groeit? Kom dan naar het inloopspreekuur van jouw consultatiebureau

Vragen over jouw kind?

Stel je vragen direct via de ouderchat of kijk of jouw vraag al beantwoord is in onze veelgestelde vragen.

Voor al jouw opvoedvragen: Chat met de GGD
Werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur

Wat is Boekstart?