Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 25-05-2021 om 01:27 uur
Laatste update: 27-12-2023 om 16:11 uur

9-jaar afspraak

Rond de leeftijd van 9 jaar heb je de volgende afspraak bij de jeugdverpleegkundige. We bespreken hoe het thuis gaat, volgen de groei en ontwikkeling en geven twee vaccinaties. Uiteraard is er ruimte om je vragen te beantwoorden.

Tijdens deze afspraak bespreken we onder andere:

  • Hoe het thuis gaat als gezin. Zij er ingrijpende gebeurtenissen voor het kind geweest?
  • Hoe het op school gaat

Vaccinatie

Tijdens deze afspraak bespreken en geven we 2 vaccinaties, die bescherming bieden tegen:

Goed om te weten

Er is een samenwerking met de school waar je kind op zit en de jeugdgezondheidzorg. Aan een school is een vast team verbonden van een jeugdarts en een jeugdverpleegkundige.

De school heeft regelmatig overleg met de jeugdverpleegkundige over algemene zaken die met de gezondheid en het welzijn van de leerlingen te maken hebben. Ook kan de Intern Begeleider van de school of de leerkracht, met toestemming van jullie als ouders, advies vragen aan de jeugdgezondheidzorg over extra ondersteuning van je kind.

Wat neem je mee?

  • Eventuele vragen
  • Vaccinatiebewijs

Wat zie je op deze leeftijd

  • Mediagebruik

    Kinderen vanaf 9 jaar gaan steeds meer zelfstandig met media om, zoals de computer, tablet, televisie, smartphone en sociale media. Ze ontdekken nu van alles in de media zonder dat ouders dat weten, laat staan dat ouders er steeds bij zijn. Let goed op wat je kind online doet en met wie het contact heeft. Maak afspraken over het gebruik van sociale media (Facebook, Instagram, snapchat) en over het delen van foto’s. Lees meer tips over mediagebruik door kinderen.

  • Prepuberteit

    Deze periode, die de puberteit als het ware inluidt, kun je de ‘prepuberteit’ noemen. Tijdens de prepuberteit krijgt je kind te maken met veel veranderingen, zowel emotioneel als lichamelijk. Deze veranderingen zijn niet altijd al te zien van buitenaf.

  • Zelfvertrouwen

    Een kind met genoeg zelfvertrouwen gelooft in zichzelf en in wat het kan. Met zelfvertrouwen wordt je kind ook weerbaarder. Kinderen die weerbaar zijn, kunnen hun grenzen goed aangeven. Ze durven voor zichzelf op te komen maar ook steun te zoeken. Je kunt je kind helpen zelfvertrouwen op te bouwen en de weerbaarheid te vergroten.

  • Seksuele ontwikkeling

    De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al bij de geboorte en gaat door totdat ze 18 jaar zijn. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. In deze leeftijdsfase gaan kinderen steeds meer vragen stellen over seksualiteit. Vanaf 7 jaar gaan ze begrijpen dat geslachtsdelen ook een seksuele functie hebben. De meerderheid van de 7- en 8-jarigen weet dat je geslachtsgemeenschap moet hebben om zwanger te worden. Vanaf 9 jaar weten kinderen vaak wel dat je ook om andere redenen seks kunt hebben. De meesten weten ook dat je verkering kunt hebben met iemand van hetzelfde geslacht.

  • Lichamelijke ontwikkeling

    Onder invloed van hormonen begint het lichaam in de puberteit te veranderen. Bij meisjes gebeurt dat tussen de 8 en 13 jaar (gemiddeld op de leeftijd van 10,5 jaar), bij jongens tussen de 9 en 14 jaar (gemiddeld op de leeftijd van 11,5 jaar). Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding van je kind, ook al voor de puberteit. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten. Lees tips over seksuele opvoeding.

  • Bewegen en sporten

    Voor kinderen zijn er veel mogelijkheden om te gaan sporten. Als je je kind al vroeg laat kennismaken met allerlei sporten, leert het dat sporten leuk is. Daar heeft je kind de rest van zijn leven plezier van. Kinderen leren veel van sporten en spelletjes. Ook dat ze kunnen verliezen. Voor veel kinderen is dat lastig. Sporten is goed voor de gezondheid. En als je kind bij een sportclub gaat, ook goed voor de sociale contacten. De meeste gemeenten hebben een sportfonds om sporten financieel voor alle kinderen mogelijk te maken.

  • Slapen

    Een goede nachtrust is belangrijk voor kinderen. Ze krijgen weer energie voor de volgende dag. Daarnaast groeien kinderen het meest tijdens de slaap. Kinderen tussen de 9 en 12 jaar slapen ongeveer 10 uur per nacht. Dit is een gemiddelde, want de behoefte aan slaap kan per kind verschillen. Je kunt daarom ook het best zelf de bedtijden bepalen. De dag afsluiten met een gezellig en fijn ritueel kan je kind helpen om te gaan slapen. Lees meer tips voor een goede nachtrust.

Afspraak verzetten

Wil je een afspraak verzetten? Via het ouderportaal Mijn Kind kun je afspraken voor jouw kind inzien en wijzigen.

Naar het ouderportaal