GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 28-10-2019 om 15:37 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Anderhalf tot 2 jaar

Anderhalf jaar, wat is het snel gegaan! Je kindje is steeds meer naar buiten gericht en al een echt eigen persoontje geworden.

Wat zie je op deze leeftijd?

Ik ben 2 en ik zeg nee! Je kind heeft de optie ‘nee’ ontdekt en de eigen wil van je kind wordt steeds duidelijker. Hij of zij heeft door dat hij ook wat in te brengen heeft en probeert dan ook zelf keuzes te maken. Geef je kind daarom regelmatig zelf de keuze uit twee opties. Zo krijgt hij of zij vertrouwen en leert te kiezen tussen een aantal mogelijkheden.

  • Je kind heeft steeds meer ruimte nodig om zichzelf te ontwikkelen. Misschien gaat hij of zij naar het kinderdagverblijf en kan daar leren spelen met andere kinderen. Op deze leeftijd spelen kinderen nog niet echt samen maar wel naast elkaar. Alles is speelgoed op deze leeftijd, zo is een tent van twee stoelen en een laken al een hele nieuwe wereld op zich.
  • Je kind leert steeds meer woorden te begrijpen en kan losse woorden uitspreken, soms al twee woordjes achter elkaar! Je kind begrijpt nu al veel meer dan hij of zij kan zeggen, blijf het woordbegrip stimuleren door alles wat je doet te benoemen, samen te lezen en te spelen met taal.
  • Misschien is het tandenpoetsen met een eigenwijze peuter soms wat lastig. Probeer eens een liedje over tandenpoetsen te zingen terwijl je peuter poetst en geef vooral ook zelf het goede voorbeeld door eerst zelf je tanden te poetsen. Maak het vooral leuk en luchtig zodat je kind weet dat het bij het fijne avondritueel hoort.
  • Je kind kan steeds beter proeven en smaken onderscheiden. Zo kan hij of zij ook steeds beter zelf bepalen wat lekker is en wat niet.
Wat zit er aan te komen en waar moet ik op letten?
  • In de komende maanden ontwikkelt je kind zich snel en de nee-fase staat voor de deur. Ik ben twee en ik zeg lekker nee kan al voor het tweede levensjaar beginnen. Tijdens deze fase ontwikkelt je peuter zijn of haar zelfstandigheid. Dit kan een lastige fase zijn met veel driftbuien maar zodra je kind zich beter kan uiten wordt het weer minder.
  • Tijdens het spelen wordt het resultaat van een actie steeds belangrijker. Je kind wil een toren bouwen of een puzzel afmaken.
Naar de GGD voor je 2 jaar afspraak

Tussen de 24 tot 27 maanden heb je een afspraak op het consultatiebureau voor controle. We volgen de groei en ontwikkeling van je kind en geven je opvoedingsondersteuning indien gewenst. Tijdens deze afspraak bespreken we de overgang van dreumes naar peuter. We kijken terug op de afgelopen maanden en bespreken eventuele bijzonderheden.

Verder bekijken we de ontwikkeling van je kind op een aantal gebieden:

  • Sociaal-emotioneel
  • Cognitief
  • Spraak-taal
  • Fijne en grove motoriek 

We bespreken hoe het gaat op eventuele kinderopvang en hoe het gaat met contact met andere kinderen. Ook spreken we met jou over de rol van de ouder in de opvoeding en hoe je omgaat met bijvoorbeeld veiligheid en roken.

Inloopspreekuur

Wil je je kind laten wegen of heb je vragen? Dan kun je ook tussen afspraken door altijd naar het inloopspreekuur van jouw consultatiebureau komen.

Vragen over jouw kind?

Stel je vragen direct via de ouderchat of kijk of jouw vraag al beantwoord is in onze veelgestelde vragen.

Voor al jouw opvoedvragen: Chat met de GGD
Werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur

Trammelant in tandenland

Download de gratis tandenpoets-app Trammeland in Tandenland.