GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 22-07-2019 om 09:01 uur
Laatst gewijzigd op: 28-10-2019 om 14:37 uur

1 tot 2 maanden

Al 1 maand oud! Je baby is alweer 4 weken bij je, wat gaat het toch snel. Na de eerste weken van wennen aan elkaar begint je baby nu aan een ontdekkingstocht: hij of zij vindt zijn handjes, ontdekt zijn of haar stem en misschien krijg je al wel een echte glimlach te zien!

WAT ZIE JE OP DEZE LEEFTIJD?

 • Langer wakker
  In deze maand zal je baby steeds wat langere tijd wakker zijn tussen de slaapjes door. Een vast dag- en nachtritme is er misschien nog niet maar er vind wel een verschuiving plaats van veel s 'nachts wakker naar meer overdag wakker. Zo is er een begin gemaakt richting een echt ritme van drinken, spelen en slapen.
 • Meer contact met je baby
  Je kunt in deze periode meer oogcontact maken met je baby. Ook kan hij of zij naast huilen ook andere geluidjes gaan maken om jouw aandacht te trekken.
 • Minder leuk: krampjes
  Rond de eerste maand tot zo'n 6 weken na de geboorte krijgen baby's vaak last van krampjes. Is je baby ontroostbaar, heeft hij of zij geen honger of een vieze luier en is hij of zij niet moe, dan zijn krampjes vaak de oorzaak.
WAT ZIT ER AAN TE KOMEN EN WAAR MOET IK OP LETTEN?

Nu de slaapjes van je baby wat meer regelmaat krijgen is het belangrijk je baby regelmatig wakker in bed te leggen. Zo kan hij of zij leren om zelf in slaap te vallen. Zorg ook s 'avonds voor een vast slaapritueel. Een fijn slaapritueel is bijvoorbeeld je baby na een knuffel en boekje in bed leggen. Zo kan hij of zij lekker ontspannen aan de nacht beginnen.

Bewuster drinken

De natuurlijke zuigreflex van je baby neemt in de tweede maand af. Het drinken vindt steeds meer bewust plaats. Dat bewust leren drinken kost inspanning. Het kan daardoor zijn dat hij of zij wat sneller is afgeleid en korter drinkt. Dit is normaal en je baby zoekt vanzelf naar een prettig ritme waarbij hij of zij voldoende voeding binnenkrijgt. Krijgt je baby borstvoeding, dan kun je vanaf 4 weken starten met het oefenen met drinken uit een fles. Dit zodat je baby rustig kan wennen aan een andere vorm van drinken.

Meer contact en bewustere bewegingen

 • Je baby gaat steeds meer contact maken, je kunt zelfs al worden getrakteerd op de eerste echte glimlach!
 • Vanaf dat jouw baby van 1 maand is, kan hij voorwerpen op ongeveer 30 centimeter afstand scherp zien. Hij of zij herkent jou nog steeds het beste aan je geur en stem maar je gezicht wordt steeds interessanter om te bestuderen.
 • De bewegingen van je baby worden steeds bewuster. Vaak zie je dat de bewegingen minder schokkerig worden. Kijk maar eens hoe hij of zij aan het oefenen is met rekken en strekken.
 • Blijf je baby iedere dag een paar keer op zijn of haar buik leggen voor de ontwikkeling van de nek- en rugspieren. Hij of zij kan het hoofdje misschien nog niet volledig zonder ondersteuning omhooghouden maar je baby wordt elke dag sterker.
NAAR DE GGD VOOR JE 4 WEKEN AFSPRAAK

Je eerste afspraak op ons consultatiebureau plannen we wanneer je baby ongeveer 4 weken oud is. Tijdens deze afspraak bespreken we hoe het gaat met je baby thuis. We doen een volledig lichamelijk onderzoek, controleren de ogen, het hartje en de heupen. Ook bespreken we het nut en de noodzaak van vaccineren en de eerste vaccinatie die eraan zit te komen.

Wat neem je mee

 • Omslagdoek of badcape
 • Schone luier
 • Luierdoekjes
 • Eventuele vragen
 • Vaccinatiepapieren
 • Als je kind dat prettig vindt: een speentje

Inloopspreekuur

Wil je je baby laten wegen? Dan kun je ook tussen afspraken door altijd naar ons inloopspreekuur komen. Kom naar het inloopspreekuur van jouw consultatiebureau

Vragen over jouw kind?

Stel je vragen direct via de ouderchat of kijk of jouw vraag al beantwoord is in onze veelgestelde vragen.

Voor al jouw opvoedvragen: Chat met de GGD
Werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur

Fiona over ritme en regelmaat van je baby