Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsSeksuele GezondheidBLOG: Ouderen hebben geen seks meer, toch?
InwonersNieuwsSeksuele GezondheidBLOG: Ouderen hebben geen seks meer, toch?

BLOG: Ouderen hebben geen seks meer, toch?

Taboe

Seks bij ouderen is voor velen een taboe. Maar waarom eigenlijk? Er wordt vaak aangenomen dat behoefte aan intimiteit en seks alleen iets is voor jonge (gezonde) mensen. Niks is minder waar. Ja, de vorm kan veranderen. Of de frequentie. Maar bij de meeste ouderen blijft de behoefte aan seks en intimiteit bestaan. En dat tot op hoge leeftijd.

In gesprek

Eerder kon je in mijn blog lezen over seksualiteit en kanker. Ook een onderwerp waarover mensen moeilijk het gesprek aangaan. En waarvan ik denk dat het anders kan en moet. Ik deelde hun en mijn ervaringen tijdens gesprekken met artsen in opleiding. En kreeg vervolgens het verzoek voor een presentatie aan specialisten ouderengeneeskunde in opleiding. Over seksualiteit bij ouderen (in het verpleeghuis) en het bespreekbaar maken dáárvan.

Het wordt anders

Wat gebeurt er eigenlijk met seksualiteit als je ouder wordt? Dat verschilt natuurlijk persoon. Maar er gebeurt in je leven nogal wat met je lijf. Daarvan ondervind je op latere leeftijd steeds meer de gevolgen. Denk aan hormonen, (chronische) aandoeningen, operaties, medicatie, gewrichtsslijtage.
Maar we zien ook dat ouderen zich meer zorgen maken over seksualiteit. Wat mag of kan nog zonder dat ik schade veroorzaak? Onzekerheid over het eigen lijf. Of over wat de partner nog kan en wil. Andere verhoudingen door bijvoorbeeld mantelzorg. Faalangst.
En dan heb ik het nog niet eens over het gebrek aan privacy in het verpleeghuis. Het eenpersoonsbed daar. De vrijheid niet voelen voor soloseks. Dat maakt intimiteit een stuk moeilijker.

Sla het thema niet over!

Seksualiteit is dus echt van belang in het gesprek met ouderen. Lastig? Kan, maar hoeft niet. Denk vooral hier eens aan:

  • Creëer een goed moment om het te bespreken.
  • Maak duidelijke afspraken binnen je team over wie hiervoor verantwoordelijk is.
  • Probeer te luisteren zonder (voor)oordelen en heb aandacht voor diversiteit (LHBTIQ+).

Hulp

Er is volop informatie beschikbaar. En je kunt altijd voor advies of overleg schakelen met andere zorgverleners. Team Seksuele Gezondheid van de GGD bijvoorbeeld. Wij hebben vanuit GGD Hart voor Brabant een handleiding ontwikkeld voor professionals om seksualiteit bespreekbaar te maken. En stel vooral altijd je vraag.

Deel het artikel
  • Reacties (0)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste nieuws

Gezondheidsonderzoek voor jongeren erkend als goed onderbouwde interventie

Mijn kind
We zijn trots om te delen dat het gezondheidsonderzoek ‘Gezond Leven? Check het Even!’ officieel erkend is als ...

Blog: Na 50 jaar gestopt met roken

Gezond leven
Sjan Rijkers – van Zelst (66 jaar) woont al ruim 12 jaar aan de Duifstraat in de Tilburgse wijk Groenewoud. Sin...

Regionale bewustwordingscampagne Mijn Zorg van start

Zorg en welzijn bestaat in onze regio dit jaar 750 jaar. Iets om trots op te zijn. Door de eeuwen heen is de zo...