GGD Hart voor Brabant

Vorige maand was het officieel de warmste julimaand ooit gemeten! Daarom vroegen wij de leden van het GGD Gezondheidspanel welke maatregelen zij nemen in periodes van extreme hitte. Wij verstuurden een vragenlijst en 1724 panelleden vulden hem in. Hiervan was 53% vrouw en 56% was 61 jaar en ouder.

 

Met 40% zijn slaapproblemen de meest voorkomende klacht onder de panelleden. 75% geeft dan ook aan dat de temperatuur in de slaapkamer meestal (veel) te warm was.

 

Om de woning zo koel mogelijk te houden, maakten de meeste panelleden gebruik van zonwering zoals gordijnen, lamellen, rolluiken en zonneschermen. Daarnaast maakt ruim de helft gebruik van een ventilator. Panelleden die aangeven andere methodes te gebruiken, geven vooral aan dat ze ramen en deuren overdag gesloten houden en deze ’s avonds, ’s nachts en vroeg in de ochtend open zetten.

 

Wanneer panelleden behoefte hebben aan verkoeling buitenshuis, gaat bijna de helft naar een plek met airco, zoals winkels en bioscopen. Opvallend is dat bijna één op de vijf panelleden aangeeft geen verkoelende plekken te kunnen vinden in de buurt.

We hebben onze panelleden ook gevraagd naar manieren waarop zij zichzelf koel houden, welke maatregelen zij nemen om rondom huis verkoeling te creëren en waar zij informatie rondom hitte vandaan halen. Wil je daar meer over weten? Download dan onze infographic.