Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenWij gaan naar het buitenland. Heeft mijn kind aanvullende of vervroegde vaccinaties nodig?

Wij gaan naar het buitenland. Heeft mijn kind aanvullende of vervroegde vaccinaties nodig?

Mogelijk wel. Dat ligt aan waar jullie naartoe gaan en welke vaccinaties jouw kind tot nu toe al heeft gehad. Op de website van GGD reisvaccinaties lees je of jij en jouw kind voor het land van jouw bestemming aanvullende vaccinaties nodig hebben.

Het Rijksvaccinatieprogramma en reizen

In Nederland geven we kinderen standaard vanaf de leeftijd van 2 maanden vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties krijgen kinderen meestal bij ons op het consultatiebureau. Een kind waarvan de ouders geboren zijn in een land waar tuberculose veel voorkomt krijgt tussen de leeftijd van 8 en 12 weken preventief een vaccinatie tegen tuberculose (BCG).

Ga je op reis met je kind en is je kind jonger dan 15 maanden?

Is jouw kindje jonger dan 15 maanden? Dan is het soms nodig om de BMR-vaccinatie vervroegd te geven.

Voor veel landen in Europa volstaan de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Aanvullende vaccinaties zijn meestal niet verplicht of aanbevolen. Maar voor een aantal Europese landen wordt een vervroegde vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma en/of een aanvullende vaccinatie wel aanbevolen. Controleer daarom minimaal 2 maanden vóór je reis of jij en je kind vaccinaties nodig hebben. Ook als je naar een land binnen Europa gaat.

Op de website van GGD reisvaccinaties lees je welke vaccinaties aanbevolen worden voor het land van jouw bestemming. Je kunt hier ook een afspraak maken voor het reizigersspreekuur. Kom je er niet uit of heb je liever persoonlijk contact? Bel dan op werkdagen tussen 08:30 en 17:00uur naar 088 368 7000.