Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenHoe organiseer ik rust, regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie?

Hoe organiseer ik rust, regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie?

Wat is rust, regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie?

Rust staat voor een gezonde afwisseling van slapen en waken. Regelmaat is dezelfde opeenvolging van gebeurtenissen in een vaste volgorde. Ook herhaling is belangrijk. Daarmee bedoelen we dezelfde activiteit doe je op dezelfde plek, zoals spelen in de box en slapen in bed. Regelmaat en herhaling geven voorspelbaarheid. Jouw kind snapt wat je straks gaat doen. En dat geeft een veilig gevoel. Prikkelreductie betekent zorgen dat je jouw baby niet teveel indrukken geeft.

Hoe doe je dat?

Rust, prikkelreductie

Zorg overdag voor rust door je baby structuur te bieden. Voorkom te veel prikkels.

Wat zijn prikkels?

Prikkels zijn indrukken door drukte in huis, zoals andere kinderen die rondom het slapen veel lawaai maken, de radio of de televisie. Hoe minder spanning en opwinding voor het slapen, hoe makkelijker een kind in slaap valt. Zo vind je het misschien leuk om nog even een kiekeboe spelletje te doen vlak voor het slapen. Het kan je baby vrolijk maken, maar het kan ook voor extra prikkels zorgen, waardoor je baby lastiger in slaap valt. Gebruik je soms een telefoon of tablet om je baby rustig te maken? Daarvan kan je baby slechter gaan slapen. Doe dit zo min mogelijk en zeker niet rond het avondeten of bedtijd. Ook een vaste slaapplek geeft rust.

Wat kun je doen?

Ruim het huis op en voorkom te harde geluiden van bijvoorbeeld tv, computer, broertjes of zusjes. Je geeft ook rust door zelf rustig te zijn en lief tegen je kind te praten of te zingen.

Regelmaat, voorspelbaarheid

Baby’s houden van herhaling. Een baby ervaart elke dag weer iets nieuws wat hij hoort, ruikt ziet en voelt. Het is dan fijn als er ook dingen zijn die iedere dag hetzelfde gaan, bijvoorbeeld dezelfde gebeurtenis op dezelfde plek. Dit geeft voorspelbaarheid.

Wat kun je doen?

Volg een vast patroon (ritueel) bij het naar bed gaan. Doe ook alles in een vaste volgorde als je baby wakker wordt: eerst een schone luier, dan voeden, dan knuffelen of spelen in de box en weer naar bed als hij moe wordt. Dit hoeft niet te betekenen dat alles altijd op precies hetzelfde tijdstip gebeurt, maar wel in een vaste volgorde. Als je ergens anders bent, probeer dan zoveel mogelijk hetzelfde patroon te volgen. Vertel anderen ook over deze gewoonten, bijvoorbeeld wanneer je baby bij familie slaapt. Het is voor je kind ook fijn als jij vertelt wat jullie gaan doen.