Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenHoe leer ik mijn verlegen kind om assertiever te worden?

Hoe leer ik mijn verlegen kind om assertiever te worden?

Niet iedereen is even uitbundig. Dat geldt ook voor kinderen. Je kind is misschien verlegen als het iemand ziet die het niet kent of in een onbekende situatie komt. Het geeft aan dat het kind goed het verschil begrijpt tussen bekenden en onbekenden. Veel kinderen groeien over hun verlegenheid heen. Als je kind er last van heeft, kun je je kind helpen.

Verlegen of onzeker? Komt het verlegen gedrag van jouw kind omdat hij zich onzeker voelt? Heeft je kind er zelf last van? Of valt dat wel mee? Wordt je kind ermee gepest? Praat er eens met andere mensen over zonder dat je kind daar bij is. Misschien schat jij jouw kind ook als meer verlegen in dan anderen? Ben je zelf juist heel anders, spontaan en makkelijk in de omgang? Vind je de verlegenheid van je kind lastig? Sta stil bij je eigen gevoelens en probeer je in te leven in wat je kind voelt. Probeer de stappen die je kind wèl zet te zien en te waarderen.

Tips om je kind te helpen:

  • Maak het onbekende bekend. Dit doe je door te vertellen jullie naartoe gaan en wie daar is.
  • Geef je kind steun, laat je kind daarna wel los en vertrouw erop dat je kind zich redt.
  • Complimenteer je kind met de stappen die het neemt. Niet uitbundig, maar vanuit het vertrouwen dat je wist dat je kind die stap kon zetten.
  • Geef jouw kind de gelegenheid voor sociaal contact met leeftijdsgenootjes. Ga op bezoek bij vriendjes, naar de speeltuin, een speelgroep in de buurt en de peuterspeelzaal.
  • Onderneem actie als je merkt dat je kind wordt gepest.

Meer informatie?

Meer dan verlegen?

Is je kind ook verlegen bij bekenden? Is je kind ook verlegen bij leeftijdsgenoten? Stapt je kind ook na een tijdje wennen niet over de verlegenheid heen? Bespreek het gedrag dan eens met de jeugdverpleegkundige van de GGD. Maak gebruik van onze Ouderchat of bel ons 088 368 7100.