GGD Hart voor Brabant

30% van de panelleden ervaart overlast van de eikenprocessierups. Toch geven twee op de vijf Brabanders aan niets te doen om niet in aanraking te komen met de eikenprocessierups. Ongeveer één derde van de ondervraagde Brabanders heeft dit jaar of vorig jaar klachten gehad van de eikenprocessierups. Dit blijkt uit een panelonderzoek van de drie Brabantse GGD’en. Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat de overlastvan de eikenprocessierups dit jaar veel minder is vergelijking met 2019.

Opvallend is dat van die groep 63% denkt naar de huisarts te gaan. Het advies is om pas naar de huisarts te gaan bij heftige klachten.

Respondenten geven aan dat er verschillende dingen worden gedaan in de buurt om overlast van de eikenprocessierups te voorkomen. Bij de helft van de respondenten zijn er preventief vogelhuisjes geplaatst, bij een derde zijn bomen preventief behandeld en bij ongeveer een kwart zijn nesten weggezogen. Mede door een betere voorbereiding, zowel preventief als communicatief, op het eikenprocessierupsseizoen van 2020, is de overlast dit jaar veel lager. Dit is te merken in een lagere plaagdruk en een daling in het aantal vragen bij de GGD’en in Brabant. Het aantal vragen is dit jaar met 85% afgenomen. Ook blijkt uit de huisartsenregistraties dat in 2020 veel minder bezoeken zijn geweest vanwege gezondheidsklachten door de eikenprocessierups.

Vanaf juni zorgt de eikenprocessierups voor overlast

In de periode van juni tot augustus loop je het meeste risico op klachten van de eikenprocessierups, doordat ze brandharen hebben. Ondanks de kans op klachten, doet 40% niets om niet in aanraking te komen met de eikenprocessierups, 30% verblijft zo kort mogelijk op een plek waar ze voorkomen en 22% vermijdt plekken waar ze zijn gesignaleerd. Een derde van de deelnemers heeft aangegeven dit jaar of vorig jaar klachten te hebben gehad. De meest voorkomende klachten waren jeuk, bultjes en/of een rode huid. Een kleine groep (11%) had last van rode gezwollen ogen en 6% was kortademig. Om de klachten te verlichten gebruikten panelleden verzachtende creme (58%), spoelden zij de huid af met water (54%) en verwijderden ze de haartjes met plakband (29%).

Wel of niet naar zorgverlener?

Een klein percentage (8%) van de deelnemers met klachten is daadwerkelijk naar de huisarts gegaan. Aan de groep deelnemers die geen klachten heeft gehad, vroegen wij wat zij in het geval van klachten zouden doen. Opvallend is dat van die groep 63% denkt naar de huisarts te gaan. Het advies is om pas naar de huisarts te gaan bij heftige klachten. Dit zijn klachten die wijzen op een allergische reactie. Ga ook naar de huisarts wanneer je heftige jeuk of oogklachten niet verminderen na het opvolgen van de reguliere adviezen (de huid met plakband strippen en met water afspoelen). Wist je dat brandharen ook in kleding kunnen blijven hangen? Het is daarom belangrijk om kleding goed te wassen, het liefst op een temperatuur van 60 graden.

Over dit onderzoek

In juni bevroegen we ons gezondheidspanel over de eikenprocessierups. Ruim 9 duizend mensen vulden de vragenlijst in. Meer weten over het onderzoek? Download onze infographic. Wil je meer weten over de eikenprocessierups en gezondheid? Ga dan naar www.rupsen.info.