GGD Hart voor Brabant

De decembermaand is weer aangebroken. Een gezellige, maar vaak ook dure maand. Het feest van Sinterklaas, Kerstmis met een (uitgebreid) diner en oudejaarsavond met vuurwerk. Niet voor iedereen is dit vanzelfsprekend. Mensen die normaal gesproken maar net rondkomen, kunnen best tegen deze maand opzien. Daarom bevroegen wij ons panel over armoede.

Een klein gedeelte van ons gezondheidspanel (4%) lukt het niet altijd om alles te betalen wat er betaald moet worden. De meeste moeite hebben deze panelleden met het betalen van ziektekosten(verzekering) (53%). Ook gaven zij aan door te weinig geld vakanties (55%), nieuwe kleding (53%) en medische hulpmiddelen (29%) te laten. Een kleine groep (14%) krijgt hulp van een organisatie/instantie.

Meer dan de helft van de panelleden doet weleens wat voor mensen die leven in armoede

Inzamelen

91% van onze panelleden geeft aan zonder moeite of met een beetje moeite rond te kunnen komen. Meer dan de helft hiervan (62%) doet weleens wat voor mensen die leven in armoede, bijvoorbeeld kleding of eten doneren. Maar ook cadeautjes kopen voor kinderen in gezinnen die minder te besteden hebben en maaltijden delen werden als antwoorden gegeven. Ook staat 85% vaak of soms stil bij het feit dat anderen in armoede leven.

Op de vraag op welk gebied je meer zou willen doen voor armoede in de buurt antwoordde 75% door kleding te doneren, 51% speelgoed doneren en 41% (houdbaar) voedsel doneren. Ook zou één derde van het panel een financiële bijdrage willen doen.

Meer informatie

Dit onderzoek is uitgezet in het Gezondheidspanel van de GGD Hart voor Brabant. In totaal deden 1833 panelleden mee. Meer weten over dit panelonderzoek? Bekijk dan onze infographic.