GGD Hart voor Brabant

Goed je handen wassen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. En dat is zonde. Het draagt namelijk bij aan een goede hygiëne, vermindert de verspreiding van bacteriën en kan daardoor infectieziekten voorkomen. Om hier meer aandacht aan te geven is het vandaag de Internationale Dag van het Handenwassen. De World Health Organization zet zich deze dag in om mensen overal ter wereld bewust te maken van het belang van een goede handhygiëne. Om te onderzoeken hoe het gesteld is met de handhygiëne van onze Gezondheidspanelleden, hebben wij hier hierover in september een vragenlijst uitgezet. 2150 panelleden vulden hem in, hiervan is 38% man.

Onze panelleden wassen hun handen het vaakst na het poepen en het verschonen van een kind. Het valt echter op dat meer dan de helft hun handen soms of nooit wast nadat zij hierin hebben geniest of gehoest. De GGD raadt iedereen daarom aan om in de ellenboogplooi te hoesten en niesen. Op die manier kun je geen schadelijke bacteriën en virussen overbrengen wanneer je iemand vervolgens de hand schudt.

 

Onze panelleden vinden het belangrijk om regelmatig de handen te wassen. Op een schaal van 1-10, waarbij 1 staat voor ‘zeer onbelangrijk’ en 10 voor ‘zeer belangrijk’, scoort handenwassen een 8. Na het zien van een handen was instructievideo, geven de panelleden ook aan dat zij gemiddeld ruim voldoende scoren voor de wijze waarop zij hun handen wassen.

 

Wil je weten hoe goed jij je handen eigenlijk wast? Bekijk dan het filmpje van 1 minuut om te zien hoe je het beste je handen kunt wassen. Wil je meer weten over de handhygiëne van onze panelleden? Download dan de infographic

Handenwassen op school

Jong geleerd is oud gedaan. Speciaal voor scholen ontwikkelden we een les over handen wassen. De les zit vol proefjes en is ontworpen samen met leerkrachten en leerlingen. Download het gratis lespakket