Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsGezond levenGGD Hart voor Brabant onderschrijft advies Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

GGD Hart voor Brabant onderschrijft advies Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

Dinsdag 18 april is het adviesrapport Op onze gezondheid verschenen, waarmee de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een noodkreet slaakt. Volgens hen staat de volksgezondheid onder druk.

GGD GHOR reageerde eerder vanochtend ook op het rapport van RVS: Reactie GGD GHOR Nederland op rapport ‘Op Onze Gezondheid’ van de RVS – GGD GHOR Nederland.

Directeur publieke gezondheid GGD Hart voor Brabant, Thérèse Claassen: “Dit rapport bekrachtigt de boodschap van de GGD’en dat er meer aandacht voor onze gezondheid moet komen. Er ligt een aantal grote uitdagingen voor ons. Zeker omdat de zorg onder druk staat. Denk aan de toename van overgewicht, onvoldoende beweging, het drank- en drugsgebruik en roken. Hoe we onze gezondheid beter beschermen en bevorderen zou standaard op alle agenda’s moeten staan en onderdeel moeten zijn van elke belangenafweging. Denk aan een groene, fijne woonomgeving, gezonde lucht en een sterk sociaal netwerk. Zo kunnen we samen gezond voor iedereen gewoon maken. Waarbij we samenwerken aan het bevorderen van onze luchtkwaliteit, het verkleinen van risico op zoönosen en infectieziekten, en een gezonde leefstijl voor iedereen.”

Wij maken samen gezond gewoon

“De manier waarop we binnen de samenleving met gezondheid omgaan, moet veranderen. Dat vraagt allereerst om een duidelijke en heldere visie op hoe die gezonde toekomst eruit ziet. Een gezonde toekomst is een toekomst waarin het gedachtegoed van positieve gezondheid het vertrekpunt is.

De verschillen zijn nu echt te groot. Het maakt veel uit waar je wieg staat. Gezondheid zou voor iedereen en overal eerste prioriteit moeten hebben, omdat je gezond voelen nodig is om goed mee te kunnen doen aan onze samenleving. Deze boodschap wordt met dit rapport van de RVS bekrachtigd.”

Dit hebben GGD Hart voor Brabant en GGD West-Brabant onlangs ook verwoord in hun meerjarenvisie Wij maken gezond gewoon.

Het laatste nieuws

Doe jij iets terug voor weldoeners?

Als vaste steun en toeverlaat geeft Eric zijn buren op hun oude dag het gevoel er nog steeds te mogen zijn. Eri...

Aankondiging najaarsronde coronaprik 2024

Corona
Van 16 september tot december 2024 volgt er een corona najaarsronde. Lees meer over wie er welkom is voor de co...