Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsGezond levenGGD Hart voor Brabant onderschrijft advies Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

GGD Hart voor Brabant onderschrijft advies Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

Dinsdag 18 april is het adviesrapport Op onze gezondheid verschenen, waarmee de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een noodkreet slaakt. Volgens hen staat de volksgezondheid onder druk.

GGD GHOR reageerde eerder vanochtend ook op het rapport van RVS: Reactie GGD GHOR Nederland op rapport ‘Op Onze Gezondheid’ van de RVS – GGD GHOR Nederland.

Directeur publieke gezondheid GGD Hart voor Brabant, Thérèse Claassen: “Dit rapport bekrachtigt de boodschap van de GGD’en dat er meer aandacht voor onze gezondheid moet komen. Er ligt een aantal grote uitdagingen voor ons. Zeker omdat de zorg onder druk staat. Denk aan de toename van overgewicht, onvoldoende beweging, het drank- en drugsgebruik en roken. Hoe we onze gezondheid beter beschermen en bevorderen zou standaard op alle agenda’s moeten staan en onderdeel moeten zijn van elke belangenafweging. Denk aan een groene, fijne woonomgeving, gezonde lucht en een sterk sociaal netwerk. Zo kunnen we samen gezond voor iedereen gewoon maken. Waarbij we samenwerken aan het bevorderen van onze luchtkwaliteit, het verkleinen van risico op zoönosen en infectieziekten, en een gezonde leefstijl voor iedereen.”

Wij maken samen gezond gewoon

“De manier waarop we binnen de samenleving met gezondheid omgaan, moet veranderen. Dat vraagt allereerst om een duidelijke en heldere visie op hoe die gezonde toekomst eruit ziet. Een gezonde toekomst is een toekomst waarin het gedachtegoed van positieve gezondheid het vertrekpunt is.

De verschillen zijn nu echt te groot. Het maakt veel uit waar je wieg staat. Gezondheid zou voor iedereen en overal eerste prioriteit moeten hebben, omdat je gezond voelen nodig is om goed mee te kunnen doen aan onze samenleving. Deze boodschap wordt met dit rapport van de RVS bekrachtigd.”

Dit hebben GGD Hart voor Brabant en GGD West-Brabant onlangs ook verwoord in hun meerjarenvisie Wij maken gezond gewoon.

Het laatste nieuws

Plan vanaf 15 oktober je coronaprik

Corona
Dit najaar kan iedereen met een kwetsbare gezondheid een coronaprik halen. Je mag altijd zelf bepalen of je de ...
Plan vanaf 15 oktober je coronaprik

Samen mentaal sterker tijdens FIX IT FEST

Gezond leven
Op 29 september 2023 vond van 12.30 tot 18.00 uur het FIX IT FEST plaats, georganiseerd door het Innovatienetwe...
Samen mentaal sterker tijdens FIX IT FEST

Nieuwe tool ggdomgevingsadvies.nl live

Gezonde Leefomgeving
De nieuwe website ggdomgevingsadvies.nl is live. Deze website verbindt het sociale en ruimtelijk domein en maak...
Nieuwe tool ggdomgevingsadvies.nl live