GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 22-12-2020 om 14:21 uur
Laatst gewijzigd op: 07-06-2021 om 09:59 uur

vaccinatie tegen het coronavirus

In 2021 worden miljoenen Nederlanders gevaccineerd om het coronavirus eronder te krijgen. Inwoners van onze regio kunnen hiervoor onder andere terecht bij GGD Hart voor Brabant.

GGD Hart voor Brabant heeft acht vaccinatielocaties in de regio:

 • Veghel: De Amert 605
 • Den Bosch in de Brabanthallen aan de Diezekade 2
 • Tilburg in het Willem II stadion aan de Goirleseweg 34 
 • Boxmeer in Sportcentrum 't Hoogkoor aan de Koorstraat 1 
 • Berghem, gemeente Oss, in Sportcentrum Berghem aan de Osseweg 38A in Berghem
 • Waalwijk aan de Gompenstraat 37
 • Uden aan de Prior van Milstraat 14a
 • Boxtel in Sportcomplex de Braken aan de Braken 1a

Alle vaccinatielocaties zijn zeven dagen per week geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Als eerste vaccineert de GGD de zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Daarna komen medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning aan de beurt. Dit is door de landelijke overheid zo bepaald. 

Nadat deze eerste groep van zorgmedewerkers het vaccin heeft gekregen, komen andere bevolkingsgroepen aan de beurt. De landelijke overheid bepaalt welke volgorde hierbij geldt. In deze vaccinatiestrategie kun je zien hoe de volgorde is. Ook zie je wie het vaccin zal geven. 

De groep thuiswonende mobiele ouderen vanaf 60 jaar kunnen vanaf begin februari het vaccin toegediend krijgen. Er wordt gewerkt van oud naar jong. Dit houdt in dat eerst de mensen van 85 jaar en ouder een uitnodiging krijgen, daarna de 75 plussers etc. Alle ouderen kunnen voor de prik terecht op een van de vaccinatielocaties van de GGD. Tenzij je hiertoe niet in staat bent bijvoorbeeld omdat je niet mobiel bent. Dan kan de huisarts je de vaccinatie geven. 

Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. De GGD zal voornamelijk werken met BioNTech/Pfizer, AstraZeneca en Janssen. De instelings- en huisartsen dienen met name het Moderna vaccin toe. 

De laatste groep die de GGD vaccineert is de groep 18 – 60 jaar. Zoals nu de planning is, zijn zij vanaf mei 2021 aan de beurt. Dit hangt af van de hoeveelheid vaccins dat beschikbaar is. 

Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Zodra een groep aan de beurt is, krijgt deze een uitnodiging thuisgestuurd.

Meer informatie over de COVID-19 vaccinatie lees je op Rijksoverheid.nl.

Registratie van vaccinaties

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) is het officiële coronavaccinatiebewijs. Dit maakt het mensen straks makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. In Nederland wordt dit onderdeel van de CoronaCheck app. Hiervoor is het belangrijk dat je gegevens goed geregistreerd zijn in de database van de GGD of in MijnRIVM.
Hoe controleer ik of mijn vaccinaties zijn geregistreerd?

Je kunt dit op twee manieren controleren:

 • Controleer je gegevens in de database van de GGD via www.coronavaccinatie-afspraak.nl
  Na het inloggen met je DigiD klik je op de optie ‘mijn vaccinatiegegevens inzien’. De gegevens die hier staan, worden gebruikt voor het Digitaal Corona Certificaat (DCC).
 • Controleer je gegevens in MijnRIVM via www.mijn.rivm.nl/coronavaccinaties
  Ook hiervoor log je in met je DigiD. Deze gegevens worden ook gebruikt voor het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Lees hier meer over het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Wat als mijn gegevens niet in MijnRIVM staan? 

Voor het digitale coronacertificaat worden ook de gegevens opgehaald uit de database van de GGD. Als je gegevens goed in de database van de GGD staan, maakt het niet uit als je vaccinaties (nog) niet bij RIVM geregistreerd staan. Controleer daarom altijd je gegevens via www.coronatest.nl, mijn vaccinatiegegevens inzien.

Mijn gegeven staan niet in MijnRIVM, hoe komt dat?

 • Het kan enkele weken duren voor je vaccinatie in het overzicht staat.
 • Misschien heb je geen toestemming gegeven om jouw vaccinatiegegevens met het RIVM te delen.
 • Misschien heb je je eerder laten uitschrijven uit de registratie.

Mocht je hierover vragen hebben, in MijnRIVM vind je onder het kopje 'contact' meer informatie waar je terecht kunt met je vraag. 

Ik heb corona gehad en ben maar 1x gevaccineerd Krijg ik dan wel een digitaal coronacertificaat?
Ja. Je hebt dit aangegeven bij het maken van je corona-afspraak, daarom is er maar 1 afspraak voor je gepland. Dit staat automatisch geregistreerd in de database van de GGD. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.
Is mijn eerdere positieve testuitslag wel goed geregistreerd?
Je kunt dit controleren op www.coronatest.nl. Log in met DigiD en kies voor ‘Ik wil de uitslag weten’. Hier krijg je direct je laatste testuitslag te zien.

Let op: heb je meerdere coronatesten gehad, scroll dan tot onderaan de pagina, daar kun je doorklikken naar alle testuitslagen.
vaccineren en reizen naar het buitenland
Hieronder vind je meer over informatie over reizen naar het buitenland. VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs: het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Het is overigens niet noodzakelijk om het gele boekje aan te schaffen als je op vakantie wilt. Lees hier meer over op de website van Rijksoverheid. Kijk op www.wijsopreis.nl om te achterhalen welke voorwaarden een land stelt aan het inreizen. 

Vaccinatiebewijs

 • Wat is het officiële vaccinatiebewijs voor reizen naar het buitenland?
 • Waar kan ik de registratie van mijn vaccinaties inzien? Kijk op deze pagina onder het kopje 'Registratie van vaccinatie'.
 • Hoe krijg ik een herstelverklaring? Herstelverklaringen van corona komen vanaf 1 juli 2021 digitaal beschikbaar in de CoronaCheck app. Je haalt deze zelf op in de CoronaCheck app, op dezelfde manier als waarop je een negatieve test ophaalt. Je krijgt een herstelverklaring vanaf de 12e dag na een positieve test. De test mag niet ouder zijn dan 180 dagen. Voor reizen met een herstelverklaring in Europa geldt alleen een positieve PCR-test van minimaal 12 en maximaal 180 dagen oud. Een positieve antigeentest kan daar niet voor gebruikt worden.

Gele boekje

 • Krijg ik een stempel in het gele boekje? Sinds maandag 7 juni 2021 stempelen wij op alle vaccinatielocaties van GGD Hart voor Brabant in het gele vaccinatieboekje, als je daar op de vaccinatielocatie om vraagt. Dat kan tijdens je vaccinatieafspraak of achteraf. Voor registratie achteraf kan je gewoon binnenlopen op een van onze vaccinatielocaties. In dat geval is er dus geen afspraak nodig. Kijk hier voor meer informatie. 

Planning

Reizen naar het buitenland

Meer informatie over vaccinatie

 • Alle informatie over vaccinatie vind je op de website van de Rijksoverheid
 • Voor vragen over het coronavaccin kun je contact opnemen met het landelijke informatienummer  0800 1351
 • Heb je een kwetsbare gezondheid en heb je vragen over jouw specifieke situatie in relatie tot het vaccin? Neem dan contact op met jouw huisarts.
 • Bekijk hier de officiële bijsluiters coronavaccins

Hoe veilig is Het coronavaccin?

Coronavaccins moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins. Veiligheid staat voorop. De ontwikkeling en beoordeling gaan sneller dan gebruikelijk. Dat kan omdat wereldwijd onderzoeken naar vaccins gelijktijdig worden uitgevoerd en kennis wordt gedeeld. Dat scheelt tijd. Coronavaccins worden dus net zo zorgvuldig ontwikkeld als andere vaccins, zoals het bekende DKTP-vaccin, dat ervoor heeft gezorgd dat een ernstige ziekte als polio niet meer voorkomt in Nederland. 

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen alle vaccins. Zij toetsen de vaccins op veiligheid, betrouwbaarheid en werkzaamheid. Als er enige twijfel is over een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronacrisis in Nederland. De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig. Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je uiteindelijk jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.

Bekijk hier de factsheet 'Een goed werkend en veilig coronavaccin'.

Bekijk hier de officiële bijsluiters van coronavaccins.

wie worden er gevaccineerd?

Omdat er steeds maar een badge aan vaccins binnenkomt, kan niet iedereen tegelijkertijd gevaccineerd worden. Daarom is er een prioritering (volgorde) gemaakt voor wie als eerste in aanmerking wil komen voor een vaccin. Het uitgangspunt is het vaccineren van zorgpersoneel om zo kwetsbaren te kunnen beschermen. De volgorde is als volgt:

 • Zorgpersoneel
 • Verpleeghuisbewoners
 • Mensen met verstandelijke beperking wonend in een instelling
 • 60+ met medische indicatie
 • 60+ zonder medische indicatie
 • 60- met medische indicatie
 • 18-60 jaar zonder medische indicatie
 • (18- zonder medische indicatie) 

NB: de volgorde is afhankelijk van verschillende factoren en kan in de loop der tijd nog wijzigen.

Kijk hier voor meer informatie over de vaccinatiestrategie

Logistiek gezien spelen vooral de zeer lage temperatuur (-70C°) waarop het Pfizer-vaccin bewaard wordt en de beperkte houdbaarheid na het ontdooien, een belangrijke rol. Het vaccin wordt verpakt in eenheden van 1000 die na ontdooien binnen 4 dagen gebruikt moeten worden. Dit betekent dat er per locatie, per dag, minimaal 250 vaccins toegediend moeten worden. Hiervoor zijn grote locaties nodig.
Hoe werkt vaccineren?

Als je in aanmerking komt voor een coronavaccinatie ontvang je een uitnodiging. Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden. 

Ga jij voor vaccinatie? Maak dan een afspraak via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief vermeld staat. Je krijgt dan de keuze uit een aantal locaties waar je ingepland kan worden. Je bepaalt zelf op welke locatie je het vaccin krijgt. Dit hoeft dus niet in jouw eigen GGD-regio te zijn. Voor het Pfizer-vaccin is het noodzakelijk dat je twee keer een prik op dezelfde locatie ontvangt. Je maakt in dat geval twee afspraken. Er moeten ongeveer 21 dagen tussen prik 1 en 2 zitten. 

Op de dag van je afspraak kom je naar de vaccinatielocatie. De route is met bebording aangegeven. Ter plaatse volg je de looproute naar de ruimte waar je gevaccineerd wordt. Het proces van vaccineren neemt ongeveer 20 minuten in beslag. In deze tijd handelen we de registratie af, zetten we het vaccin en verwachten we van jou dat je 15 minuten in onze rustruimte plaatsneemt. Dit doen we uit voorzorg omdat we zeker willen weten dat je met een goed gevoel bij ons de deur uitloopt. Nadat je gevaccineerd bent, ontvang je een vaccinatie bevestiging.  

Waar is de vaccinatielocatie?

GGD Hart voor Brabant heeft de volgende acht vaccinatielocaties in de regio:

 • Veghel: De Amert 605
 • Den Bosch in de Brabanthallen aan de Diezekade 2
 • Tilburg in het Willem II stadion aan de Goirleseweg 34 
 • Boxmeer in Sportcentrum 't Hoogkoor aan de Koorstraat 1 
 • Berghem, gemeente Oss, in Sportcentrum Berghem aan de Osseweg 38A in Berghem
 • Waalwijk aan de Gompenstraat 37
 • Uden aan de Prior van Milstraat 14a 
 • Boxtel in Sportcomplex de Braken aan de Braken 1a 

Alle vaccinatielocaties zijn zeven dagen per week geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Kan ik mij aanmelden om te helpen bij het vaccineren?

Wil jij graag jouw steentje bijdragen in de strijd tegen het coronavirus? En ben je minimaal drie dagen per week beschikbaar (ook in het weekend)? Dan hebben we verschillende vacatures rondom het vaccineren. Voor de meeste functies is een medische achtergrond en een BIG-registratie noodzakelijk. Kijk hier voor meer informatie.