GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 22-12-2020 om 14:21 uur
Laatst gewijzigd op: 12-01-2021 om 15:49 uur

vaccinatie tegen het coronavirus

Op woensdag 6 januari start GGD Hart voor Brabant met het vaccineren tegen het coronavirus vanuit één locatie die zo centraal mogelijk in het hele verzorgingsgebied ligt. In totaal wordt er vanaf 18 januari vanaf 25 locaties in Nederland gevaccineerd. De GGD’en zijn momenteel druk bezig met alle voorbereidingen.

De eerste groepen die in aanmerking komen voor een vaccinatie zijn medewerkers van verpleeghuizen. Daarna volgen medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning. Vanaf 4 januari ontvangen medewerkers via hun werkgever een uitnodiging. In deze uitnodiging staat beschreven hoe je een afspraak maakt. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal.

Zorgmedewerkers kunnen zelf kiezen bij welke van de 25 GGD-locaties zij een vaccinatie krijgen. Voor Brabant is gekozen voor locaties in:

 • Veghel: in een voormalig distributiecentrum aan de Amert 605 in Veghel
 • Breda: in het ziekenhuis van Amphia aan de Langendijk in Breda
 • Eindhoven: in het Indoor Sportcentrum Eindhoven aan de Theo Koomenlaan

Bekijk het overzicht van alle vaccinatielocaties in Nederland

Nadat deze eerste groep van zorgmedewerkers het vaccin heeft gekregen, komen andere bevolkingsgroepen aan de beurt. De landelijke overheid bepaalt welke volgorde hierbij geldt. In de vaccinatiestrategiekun je zien hoe de volgorde is. Ook zie je wie het vaccin zal geven. De groep thuiswonende mobiele ouderen tussen 60 en 75 kan vanaf maart het vaccin krijgen. Zij kunnen tegen die tijd op een vaccinatielocatie van de GGD terecht voor deze prik.

De laatste groep die de GGD vaccineert is de groep 18 - 60 jaar. We verwachten dat dit in het tweede kwartaal zal zijn. Dit hangt af van wanneer er meer vaccins komen. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. Mensen hoeven hier zelf niets voor te doen. Zodra een groep aan de beurt is, krijgt deze bericht.

Meer informatie over vaccinatie

 
Hoe veilig is Het coronavaccin?

Coronavaccins moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins. Veiligheid staat voorop. De ontwikkeling en beoordeling gaan sneller dan gebruikelijk. Dat kan omdat wereldwijd onderzoeken naar vaccins gelijktijdig worden uitgevoerd en kennis wordt gedeeld. Dat scheelt tijd. Coronavaccins worden dus net zo zorgvuldig ontwikkeld als andere vaccins, zoals het bekende DKTP-vaccin, dat ervoor heeft gezorgd dat een ernstige ziekte als polio niet meer voorkomt in Nederland. 

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen alle vaccins. Zij toetsen de vaccins op veiligheid, betrouwbaarheid en werkzaamheid. Als er enige twijfel is over een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronacrisis in Nederland. De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig. Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je uiteindelijk jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.

Bekijk hier de factsheet 'Een goed werkend en veilig coronavaccin'.

Bekijk hier de factsheet 'Vaccin in het kort voor Comirnaty (Pfizer/BioNTech) tegen COVID-19'

wie worden er gevaccineerd?

Omdat er steeds maar een badge aan vaccins binnenkomt, kan niet iedereen tegelijkertijd gevaccineerd worden. Daarom is er een prioritering (volgorde) gemaakt voor wie als eerste in aanmerking wil komen voor een vaccin. Het uitgangspunt is het vaccineren van zorgpersoneel om zo kwetsbaren te kunnen beschermen. De volgorde is als volgt:

 • Zorgpersoneel
 • Verpleeghuisbewoners
 • Mensen met verstandelijke beperking wonend in een instelling
 • 60+ met medische indicatie
 • 60+ zonder medische indicatie
 • 60- met medische indicatie
 • 18-60 jaar zonder medische indicatie
 • (18- zonder medische indicatie) 

NB: de volgorde is afhankelijk van verschillende factoren en kan in de loop der tijd nog wijzigen.

Kijk hier voor meer informatie over de vaccinatiestrategie

Logistiek gezien spelen vooral de zeer lage temperatuur (-70C°) waarop het Pfizer-vaccin bewaard wordt en de beperkte houdbaarheid na het ontdooien, een belangrijke rol. Het vaccin wordt verpakt in eenheden van 1000 die na ontdooien binnen 4 dagen gebruikt moeten worden. Dit betekent dat er per locatie, per dag, minimaal 250 vaccins toegediend moeten worden. Hiervoor zijn grote locaties nodig.
Hoe werkt vaccineren?

Als je in aanmerking komt voor een coronavaccinatie ontvang je een uitnodiging. Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden. 

Ga jij voor vaccinatie? Maak dan een afspraak via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief vermeld staat. Je krijgt dan de keuze uit een aantal locaties waar je ingepland kan worden. Je bepaalt zelf op welke locatie je het vaccin krijgt. Dit hoeft dus niet in jouw eigen GGD-regio te zijn. Voor het Pfizer-vaccin is het noodzakelijk dat je twee keer een prik op dezelfde locatie ontvangt. Je maakt in dat geval twee afspraken. Er moeten ongeveer 21 dagen tussen prik 1 en 2 zitten. 

Op de dag van je afspraak kom je naar de vaccinatielocatie. De route is met bebording aangegeven. Ter plaatse volg je de looproute naar de ruimte waar je gevaccineerd wordt. Het proces van vaccineren neemt ongeveer 20 minuten in beslag. In deze tijd handelen we de registratie af, zetten we het vaccin en verwachten we van jou dat je 15 minuten in onze rustruimte plaatsneemt. Dit doen we uit voorzorg omdat we zeker willen weten dat je met een goed gevoel bij ons de deur uitloopt. Nadat je gevaccineerd bent, ontvang je een vaccinatie bevestiging.  

Waar is de vaccinatielocatie?
De eerste vaccins in de regio Hart voor Brabant worden vanaf 8 januari 2021 toegediend in een voormalige distributiecentrum aan De Amert 605 in Veghel. 

De eerste vaccinatieronde duurt naar verwachting zeven weken. Deze weken bestaan uit een cyclus van minimaal 2 x 3 weken. In geval van het BioNTech/Pfizer vaccin krijg je twee keer een vaccin toegediend met een interval van 21 dagen. Dat betekent in onze regio dat ongeveer alle 38.000 zorgmedewerkers in vaccinatieweek 1 t/m 3 de eerste vaccinatieprik toegediend krijgen. Tussen vaccinatieweek 4 t/m 6 ontvangen zij de tweede vaccinatieprik. 
Kan ik mij aanmelden om te helpen bij het vaccineren?

Wil jij graag jouw steentje bijdragen in de strijd tegen het coronavirus? En ben je minimaal drie dagen per week beschikbaar (ook in het weekend)? Dan hebben we verschillende vacatures rondom het vaccineren. Voor de meeste functies is een medische achtergrond en een BIG-registratie noodzakelijk. Kijk hier voor meer informatie.