GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 22-12-2020 om 14:21 uur
Laatst gewijzigd op: 13-04-2021 om 10:16 uur

vaccinatie tegen het coronavirus

In 2021 worden miljoenen Nederlanders gevaccineerd om het coronavirus eronder te krijgen. Inwoners van onze regio kunnen hiervoor onder andere terecht bij GGD Hart voor Brabant.

Op dit moment kun je op die volgende zes vaccinatielocaties in onze regio terecht:

 • Veghel: De Amert 605
 • Den Bosch in de Brabanthallen aan de Diezekade 2
 • Tilburg in het Willem II stadion aan de Goirleseweg 34 
 • Boxmeer in Sportcentrum 't Hoogkoor aan de Koorstraat 1 
 • Berghem, gemeente Oss, in Sportcentrum Berghem aan de Osseweg 38A in Berghem
 • Waalwijk aan de Gompenstraat 37

Naast deze zes vaccinatielocaties openen we nog twee nieuwe vaccinatielocaties in de regio in de gemeenten Boxtel  en Uden.

Als eerste vaccineert de GGD de zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Daarna komen medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning aan de beurt. Dit is door de landelijke overheid zo bepaald. 

Nadat deze eerste groep van zorgmedewerkers het vaccin heeft gekregen, komen andere bevolkingsgroepen aan de beurt. De landelijke overheid bepaalt welke volgorde hierbij geldt. In deze vaccinatiestrategie kun je zien hoe de volgorde is. Ook zie je wie het vaccin zal geven. 

De groep thuiswonende mobiele ouderen vanaf 60 jaar kunnen vanaf begin februari het vaccin toegediend krijgen. Er wordt gewerkt van oud naar jong. Dit houdt in dat eerst de mensen van 85 jaar en ouder een uitnodiging krijgen, daarna de 75 plussers etc. Alle ouderen kunnen voor de prik terecht op een van de vaccinatielocaties van de GGD. Tenzij je hiertoe niet in staat bent bijvoorbeeld omdat je niet mobiel bent. Dan kan de huisarts je de vaccinatie geven. 

Er zijn inmiddels twee vaccins goedgekeurd, het derde vaccin volgt binnenkort:

 • Goedgekeurd vaccin BioNTech/Pfizer: bestaat uit 2 prikken
 • Goedgekeurd vaccin Moderna: bestaat ook uit 2 prikken
 • Goedgekeurd vaccin AstraZeneca: bestaat uit 2 prikken
 • Goedgekeurd vaccin Janssen: bestaat uit 1 prik

Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. De GGD zal voornamelijk werken met BioNTech/Pfizer, AstraZeneca en Janssen. De instelings- en huisartsen dienen met name het Moderna vaccin toe. 

De laatste groep die de GGD vaccineert is de groep 18 – 60 jaar. Zoals nu de planning is, zijn zij vanaf mei 2021 aan de beurt. Dit hangt af van de hoeveelheid vaccins dat beschikbaar is. 

Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Zodra een groep aan de beurt is, krijgt deze een uitnodiging thuisgestuurd.

Meer informatie over de COVID-19 vaccinatie lees je op Rijksoverheid.nl.

Meer informatie over vaccinatie

 
Hoe veilig is Het coronavaccin?

Coronavaccins moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins. Veiligheid staat voorop. De ontwikkeling en beoordeling gaan sneller dan gebruikelijk. Dat kan omdat wereldwijd onderzoeken naar vaccins gelijktijdig worden uitgevoerd en kennis wordt gedeeld. Dat scheelt tijd. Coronavaccins worden dus net zo zorgvuldig ontwikkeld als andere vaccins, zoals het bekende DKTP-vaccin, dat ervoor heeft gezorgd dat een ernstige ziekte als polio niet meer voorkomt in Nederland. 

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen alle vaccins. Zij toetsen de vaccins op veiligheid, betrouwbaarheid en werkzaamheid. Als er enige twijfel is over een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronacrisis in Nederland. De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig. Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je uiteindelijk jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.

Bekijk hier de factsheet 'Een goed werkend en veilig coronavaccin'.

Bekijk hier de factsheet 'Vaccin in het kort voor Comirnaty (Pfizer/BioNTech) tegen COVID-19'

wie worden er gevaccineerd?

Omdat er steeds maar een badge aan vaccins binnenkomt, kan niet iedereen tegelijkertijd gevaccineerd worden. Daarom is er een prioritering (volgorde) gemaakt voor wie als eerste in aanmerking wil komen voor een vaccin. Het uitgangspunt is het vaccineren van zorgpersoneel om zo kwetsbaren te kunnen beschermen. De volgorde is als volgt:

 • Zorgpersoneel
 • Verpleeghuisbewoners
 • Mensen met verstandelijke beperking wonend in een instelling
 • 60+ met medische indicatie
 • 60+ zonder medische indicatie
 • 60- met medische indicatie
 • 18-60 jaar zonder medische indicatie
 • (18- zonder medische indicatie) 

NB: de volgorde is afhankelijk van verschillende factoren en kan in de loop der tijd nog wijzigen.

Kijk hier voor meer informatie over de vaccinatiestrategie

Logistiek gezien spelen vooral de zeer lage temperatuur (-70C°) waarop het Pfizer-vaccin bewaard wordt en de beperkte houdbaarheid na het ontdooien, een belangrijke rol. Het vaccin wordt verpakt in eenheden van 1000 die na ontdooien binnen 4 dagen gebruikt moeten worden. Dit betekent dat er per locatie, per dag, minimaal 250 vaccins toegediend moeten worden. Hiervoor zijn grote locaties nodig.
Hoe werkt vaccineren?

Als je in aanmerking komt voor een coronavaccinatie ontvang je een uitnodiging. Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden. 

Ga jij voor vaccinatie? Maak dan een afspraak via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief vermeld staat. Je krijgt dan de keuze uit een aantal locaties waar je ingepland kan worden. Je bepaalt zelf op welke locatie je het vaccin krijgt. Dit hoeft dus niet in jouw eigen GGD-regio te zijn. Voor het Pfizer-vaccin is het noodzakelijk dat je twee keer een prik op dezelfde locatie ontvangt. Je maakt in dat geval twee afspraken. Er moeten ongeveer 21 dagen tussen prik 1 en 2 zitten. 

Op de dag van je afspraak kom je naar de vaccinatielocatie. De route is met bebording aangegeven. Ter plaatse volg je de looproute naar de ruimte waar je gevaccineerd wordt. Het proces van vaccineren neemt ongeveer 20 minuten in beslag. In deze tijd handelen we de registratie af, zetten we het vaccin en verwachten we van jou dat je 15 minuten in onze rustruimte plaatsneemt. Dit doen we uit voorzorg omdat we zeker willen weten dat je met een goed gevoel bij ons de deur uitloopt. Nadat je gevaccineerd bent, ontvang je een vaccinatie bevestiging.  

Waar is de vaccinatielocatie?

De eerste vaccins in de regio Hart voor Brabant worden vanaf 8 januari 2021 toegediend in een voormalige distributiecentrum aan De Amert 605 in Veghel. 

Het aantal locaties in de regio Hart voor Brabant wordt de komende maanden fors uitgebreid. GGD Hart voor Brabant opent naast de reeds bestaande vaccinatielocatie in Veghel, zeven nieuwe vaccinatielocaties in de regio. De locatie in ’s-Hertogenbosch opent als eerste eind januari in de Brabanthallen. Daarna volgen locaties in Tilburg, Oss, Boxtel, Waalwijk, Uden en Boxmeer.


Kan ik mij aanmelden om te helpen bij het vaccineren?

Wil jij graag jouw steentje bijdragen in de strijd tegen het coronavirus? En ben je minimaal drie dagen per week beschikbaar (ook in het weekend)? Dan hebben we verschillende vacatures rondom het vaccineren. Voor de meeste functies is een medische achtergrond en een BIG-registratie noodzakelijk. Kijk hier voor meer informatie.