Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersBlogBLOG: Het inloopspreekuur: een veilige plek voor middelbare scholier, docent en ouder
InwonersBlogBLOG: Het inloopspreekuur: een veilige plek voor middelbare scholier, docent en ouder

Het inloopspreekuur: een veilige plek voor middelbare scholier, docent en ouder

Als jeugdverpleegkundige droomde ik al een tijdje van een plek voor middelbare scholieren met een rugzak vol grote of kleine problemen. Een rugzak waarvan de scholier niet goed weet wie hem of haar die ballast (tijdelijk) kan helpen dragen. Met de behoefte aan een plek waar een professional is die naar je luistert en met je meedenkt. Het hele jaar door in plaats van het moment dat de GGD-jeugdverpleegkundige periodiek op school is. Elke week een vertrouwd gezicht waar je met al je medische vragen en mentale problemen terechtkan. Dát is het inloopspreekuur op ‘mijn’ middelbare scholen in Tilburg.

Ik startte dit wekelijkse inloopspreekuur het afgelopen jaar op drie middelbare scholen. Het voelt goed als een scholier bij me binnenloopt en besluit: dit is de dag dat ik mijn verhaal mag vertellen. ‘Mag’ vertellen, want veel scholieren realiseren zich vaak pas na een lange tijd: “ik mag om hulp vragen, ik hoef het niet alleen te doen. Mijn verhaal is belangrijk genoeg om verteld te worden”. Vaak hebben ze nog een lange weg te gaan, maar het overwinnen van die eerste drempel kan de sleutel zijn om uit een negatieve spiraal te stappen. En dat kan in mijn ogen voor scholieren in het hele land betekenisvol zijn.

Young Minds Matter

Het inloopspreekuur begon naar aanleiding van Young Minds Matter. Dit samenwerkingsverband in Midden-Brabant wil een omgeving creëren waarin jongeren met mentale gezondheidsproblemen de juiste aandacht, zorg en begeleiding krijgen. Als jeugdverpleegkundige werd ik uitgedaagd om na te denken hoe ik mijn extra aandacht en tijd voor mentale gezondheid kan inzetten. En daag je mij uit om voor jongeren het verschil te maken, dan neem ik dat heel serieus! Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 jongeren rondloopt met psychische klachten en ook ik zie in mijn omgeving de groep scholieren die zijn verhaal niet kwijt kan. Dat heb ik zelf in mijn middelbareschooltijd ook weleens ervaren.

Aansluiten bij de leefwereld van de scholier

Deze drijfveren zetten me aan tot actie en ik dacht goed na over een veilige plek op school binnen de wetgeving. Met een periodieke nieuwsbrief informeer ik de ouders en de school over het inloopspreekuur. Zo weten ouders en docenten dat hun kind of leerling met iemand kan praten en het zorgt in de praktijk ook voor aanloop van docenten en ouders. Het aantal binnenlopende leerlingen bleef in het begin nog wat achter. Dat zette mij opnieuw aan het denken: hoe sluit ik nog beter aan bij de wereld en de behoeftes van de scholier? Een persoonlijk voorstelfilmpje en aandacht op de tv-schermen en de social media accounts van de scholen bleek de succesformule. Nu weet vrijwel iedereen op school wie ik ben.

Deze bekendheid zorgt naast een goed bezocht inloopspreekuur ook voor een betere samenwerking met docenten en mentoren, counselors, schoolmaatschappelijk werkers en de jongerenwerkers van R-Newt. We kennen elkaars expertise en handelen daarnaar. Ook scholieren die zich fijn geholpen voelen verwijzen hun vrienden of klasgenoten soms door. De Tilburgse scholen waarderen het wekelijkse inloopmoment. Zij vinden het fijn om ook te sparren over het voorkomen van ziekteverzuim. En loopt er een dag niemand binnen? Dan heb ik op mijn laptop altijd voldoende ander werk, maar ben ik op school toch even in beeld geweest.

Voorkomen als het kan, beschermen als het moet

De rugzak waar scholieren mee langskomen is trouwens niet altijd even zwaar. Dit sluit aan bij de Young Minds Matter doelen. We streven in Midden-Brabant niet alleen naar een dalend aantal suïcides onder jongeren, maar naar openheid over mentale klachten. Juist onder jongeren die geen GGZ zorg ontvangen. We voorkomen als het kan en beschermen als het moet. Dat is in mijn werk zó van toepassing! Het inloopspreekuur is die open deur voor de grote groep waarbij nog lang niet aan de noodbel wordt getrokken, maar waar een luisterend oor cruciaal kan zijn voor de toekomst. En is acute bescherming wel nodig? Dan is het netwerk met de juiste professionals goud waard. Ik ben trots dat ik onderdeel ben van dit waardevolle netwerk én op het succes van het inloopspreekuur!

Deel het artikel

Het laatste nieuws

Gezondheidsonderzoek voor jongeren erkend als goed onderbouwde interventie

Mijn kind
We zijn trots om te delen dat het gezondheidsonderzoek ‘Gezond Leven? Check het Even!’ officieel erkend is als ...

Blog: Na 50 jaar gestopt met roken

Gezond leven
Sjan Rijkers – van Zelst (66 jaar) woont al ruim 12 jaar aan de Duifstraat in de Tilburgse wijk Groenewoud. Sin...