GGD Hart voor Brabant

Omdat we geen gaatjes, vieze adem en/of gele tanden willen

Hoe gezond is de mond van ons gezondheidspanel eigenlijk? Net voor de coronacrisis uitbrak, bevroegen wij ons panel met een korte vragenlijst over hun mondgezondheid. Bijna alle panelleden (97%) vinden de gezondheid van hun mond belangrijk en het grootste deel (86%) denkt dat het goed voor de tanden zorgt .

Een klein gedeelte van het panel (4%) gaat niet naar de tandarts. Redenen hiervoor zijn angst voor de tandarts en het niet nodig vinden vanwege een goed gebit. Eén op de zeven mensen in deze groep gaf aan geen geld te hebben voor de tandarts. De reden dat deelnemers goed voor hun tanden zorgen zijn onder andere dat ze geen gaatjes (86%), vieze adem (77%) en/of gele tanden (51%) willen. Wel heeft de helft van het panel last van tandplak en een kwart heeft last van bloedend tandvlees.

Met een elektrische tandenborstel wordt gemiddeld langer gepoetst dan met een gewone tandenborstel.

Tanden poetsen

Twee op de drie panelleden poetst zijn of haar tanden twee of meer keer per dag. En hoewel het wel door tandartsen wordt geadviseerd, flost slechts een kwart van de panelleden hun tanden 5 keer per week of vaker. Gemiddeld wordt er 2 minuten gepoetst en meer dan de helft poetst altijd met een elektrische tandenborstel. Opvallend is dat panelleden met een elektrische tandenborstel gemiddeld langer poetsen (75% poetst 2 minuten of langer) dan mensen met een gewone tandenborstel (50% poetst 2 minuten of langer). Deelnemers met kinderen (30%) gaven aan dat bijna alle kinderen (98%) naar de tandarts gaan en dat 99% de tanden poetst. Bij kinderen jonger dan 10 jaar poetst 75% van de ouders na.

Meer informatie

Dit onderzoek is uitgezet in het Gezondheidspanel van de GGD Hart voor Brabant. In totaal deden 2000 panelleden mee. Meer weten over dit panelonderzoek? Bekijk dan onze infographic.