GGD Hart voor Brabant

Ik wil een soa-test

Om het risico op verspreiding van corona te minimaliseren testen wij de komende periode alleen nog sekswerkers, mensen met klachten of mensen die zijn gewaarschuwd. Het is niet meer mogelijk om online afspraken te maken.

SOA-KLACHTEN OF GEWAARSCHUWD?

Heb jij soa gerelateerde klachten of ben je gewaarschuwd? Of ben je een sekswerker? Bel dan onze soa-klachtenlijn tussen 09:00 en 11:00 uur zodat we zo snel mogelijk een afspraak kunnen maken.


Klachten of gewaarschuwd? 0900 369 69 69

Problemen tijdens de CORONAcrisis?

Als seks je werk is en je hebt problemen, bijvoorbeeld doordat de club waar je normaal werkt dicht is. Neem contact op met prostitutie maatschappelijk werk. Zij kunnen met je meedenken over oplossingen.

Den Bosch en Brabant Noord Oost: 06-30401824 of pmw@modenbosch.nl
Tilburg: 013 530 94 00 of pmw@sterkhuis.nl

Geplaatst op: 13-09-2019 om 14:16 uur
Laatst gewijzigd op: 19-03-2020 om 11:34 uur

Laat je 2 keer per jaar testen

Als seks je werk is, dan zijn soa's beroepsrisico's. Het is daarom belangrijk dat je je regelmatig laat testen. Je verkleint de kans op een soa door altijd met condoom te werken. Helemaal uitsluiten kun je soa's helaas niet.

Wij adviseren je om je tenminste 2 keer per jaar te laten testen op soa's. Dan houd je goed de vinger aan de pols. Je wordt getest op Chlamydia, Gonorroe, Syfilis, Hiv en Hepatitis B als je niet gevaccineerd bent.Je kan je laten testen bij de huisarts of bij de GGD.

Laat je altijd controleren als je klachten krijgt na de seks of bent gewaarschuwd voor een soa door een partner. Maak een gratis online afspraak bij de GGD.

Bescherm jezelf tegen hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Besmetting kan plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door onveilige seks of contact met besmet bloed. Je kunt hepatitis B eenvoudig voorkomen door een vaccinatie.

Waarom vaccineren?

Hepatitis B komt voor in bloed, sperma en voorvocht. Deze ernstige soa is veel besmettelijker dan hiv. Een infectie met hepatitis b kan leiden tot ernstige leverziekte. In ongeveer 10% van de gevallen is hepatitis b chronisch.

Na 3 prikken ben je levenslang beschermd. Als sekswerker krijg je deze vaccinatie gratis.

Maak nu een afspraak

Bel ons voor een afspraak op 0900 369 69 69.

Alles wat je moet weten over hepatitis B in één oogopslag

Hoe gaat de soa-test in zijn werk?
  • Een arts, verpleegkundige of doktersassistent stelt vragen over jouw situatie. Bijvoorbeeld of je klachten hebt en waarom je een test laat doen.
  • Bij mannen wordt urine gebruikt voor het soa-onderzoek. Vrouwen krijgen of maken zelf een uitstrijkje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af.

De uitslag krijg je meestal binnen 10 dagen telefonisch, per sms of via e-mail. Is er een behandeling nodig? Dan krijg je een afspraak op de GGD, meestal voor een antibioticakuur.

Ongesteld tijdens de soa-test

Ben jij op het moment van de test ongesteld? Ook wanneer je menstrueert kan de afspraak voor de soa-test gewoon doorgaan. Dit heeft geen invloed op de uitslag van de soa-test.

 
Hoe duur is de soa-test?

Kom je in aanmerking voor een soa-test bij de GGD? Dan is deze altijd gratis.

We hebben helaas niet voldoende plek voor iedereen. Het kan zijn dat we je naar de huisarts verwijzen. Hoeveel geld het bij de huisarts kost, ligt aan een aantal factoren. Een enkelvoudige chlamydia-test is bijvoorbeeld goedkoper dan meerdere dure soa-testen. Ook speelt je zorgverzekering en je eigen risico een rol.

Op welke locaties kan ik terecht?

Waar kun je terecht bij de GGD?

Bij onze locatie in Tilburg

Bij onze locatie in ´s-Hertogenbosch