PrEP
PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. Het is dus een hiv-preventiepil. PrEP is veilig én effectief.
Prep wordt voorgeschreven door de GGD, huisartsen en andere zorgaanbieders. Kom je niet in aanmerking voor PrEP via de GGD? Dan zijn er toch andere mogelijkheden om PrEP te kunnen krijgen:
- Bij jouw eigen huisarts
- Bij een andere huisarts (met verwijzing van eigen huisarts). Vind een overzicht van huisartsen die PrEP voorschrijven op PrEPnu.nl/artsen.
- Bij een online huisarts: Prepzorg (met verwijzing van eigen huisarts), OneTwoDigital (zonder verwijzing van eigen huisarts) of Soapoli online (zonder verwijzing van eigen huisarts)
- Bij andere aanbieder, zoals Onedayclinic.
Lees hier meer over op Alle opties om PrEP te krijgen in Nederland | Man tot Man.
PrEP-zorg bij de GGD na 1 augustus 2024
Tot 1 augustus 2024 was de PrEP-zorg via de GGD onderdeel van een landelijke pilot van vijf jaar. Deze pilot is gestopt. De PrEP-zorg bij de GGD is niet gestopt, wel zijn er een paar dingen veranderd:
- Gaat bij jou het PrEP gebruik goed? Dan kan het zijn dat we met je bespreken of je huisarts of een andere zorgverlener de zorg kan overnemen. Daarmee geven we iemand die nog geen PrEP krijgt de kans om bij de GGD te starten met PrEP.
- Je krijgt de PrEP-pillen niet meer direct mee vanuit de GGD. De GGD geeft je een recept voor de PrEP-pillen. Met dat recept kun je naar de apotheek gaan om de medicatie op te halen. Je betaalt de pillen nog steeds zelf, maar de prijs kan anders zijn. De kosten voor PrEP-pillen liggen niet vast en verschillen sterk per apotheek. Kijk op Prepnu.nl voor meer informatie over de huidige kosten per apotheek.
- Eerder kwam je bij de GGD iedere 3 maanden op controle voor je PrEP. Nu besluit je samen met de professional hoe vaak je gecontroleerd wordt. Dat is standaard 2 keer per jaar, als dat nodig is vaker.
Meer informatie
- PrEP tegen hiv | Man tot Man
- PrEP via de GGD na 1 augustus 2024 | Man tot Man
- Hiv voorkomen met PrEP | Soa Aids Nederland
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar seksuelegezondheid@ggdhvb.nl of te bellen naar 088 368 7600 (tussen 09.00 – 11.00 uur).