GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 23-10-2019 om 17:19 uur
Laatst gewijzigd op: 31-12-2019 om 14:34 uur

Hoe stap ik over van borstvoeding naar kunstvoeding?

Stoppen met borstvoeding kan niet van de ene op de andere dag. Je lichaam heeft tijd nodig om de melkproductie af te bouwen. Doe je dat te snel, dan kun je last krijgen van verstopping of ontsteking in je borsten. Pak daarom (gedeeltelijk) stoppen met borstvoeding stap voor stap aan.

Ieder lichaam is anders. Daarom verloopt het afbouwen bij de een soepeler en sneller dan bij de ander. Belangrijk is je lichaam voldoende tijd te geven. Daarmee voorkom je eventuele problemen.

 • borstvoeding gedeeltelijk afbouwen
  vervang 1 keer per 5 tot 7 dagen borstvoeding door kunst- of afgekolfde moedermelk uit een fles
 • borstvoeding volledig afbouwen
  vervang 1 keer per 3 dagen borstvoeding door kunst- of afgekolfde moedermelk uit een fles
  (let op: 1 borstvoeding afbouwen zou bij jou langer kunnen duren dan 3 dagen)

Begin met die borstvoeding afbouwen waarbij je de minste stuwing voelt. Bouw vervolgens om en om de borstvoedingen af (borst - fles - borst) tot je overdag op volledige voeding uit de fles zit. Je houdt dan de laatste avond- en de eerste ochtendvoeding over. Op dat moment kun je besluiten met welke voeding je het laatste stopt. Vaak is dat de voeding die altijd prettig is verlopen.

Wil je afbouwen volgens een schema?

La Leche League en het Borstvoedingscentrum bieden een schema. Kijk wat het beste bij jou past:

Wat kun je doen aan stuwing of harde schijven?

Voel je veel stuwing of pijnlijk harde schijven in je borsten? Neem dan altijd langer de tijd voor het afbouwen van de voedingen.

We geven nog een paar tips:

 • Drinkhouding van de baby
  Je kunt proberen om de drinkhouding van je baby te veranderen. Bij de rugbyhouding (je baby ligt dicht tegen je zij met de voeten richting jouw rugleuning) is de druk anders verdeeld dan bij de Madonna-houding (je zit en je baby ligt op de zij met zijn buik tegen de jouwe). Bepaalde plekken van de tepel worden zo ontzien en dat kan verlichting geven. Afwisseling in houding is sowieso goed. Zo worden alle plekken in je borst goed gestimuleerd en leeggedronken.
 • Kolven
  Als de druk op je borsten te hoog wordt, kun je een paar minuten kolven om de druk te verminderen. Dit doe je op het tijdstip waarop je anders je baby had aangelegd. Kolf niet een volledige voeding af. Je bent immers aan het afbouwen.
 • Masseren
  Een harde schijf in je borst is pijnlijk. Massage kan helpen. Maak eerst je borsten warm door bijvoorbeeld in een warm bad te gaan zitten of een warme handdoek op je borst te leggen. Masseer daarna rustig je borst met draaiende bewegingen van je vingers.
 • Ontstekingsremmer
  Om een borstontsteking te voorkomen, kun je in overleg met je huisarts soms een ontstekingsremmer nemen.
Heeft dit antwoord je geholpen?