Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenWat kun je doen aan stuwing of harde schijven bij het afbouwen van borstvoeding?

Wat kun je doen aan stuwing of harde schijven bij het afbouwen van borstvoeding?

Voel je veel stuwing of pijnlijk harde schijven in je borsten? Neem dan altijd langer de tijd voor het afbouwen van de voedingen.

We geven op deze pagina een paar tips.

Drinkhouding van de baby

Je kunt proberen om de drinkhouding van je baby te veranderen. Bij de rugbyhouding (je baby ligt dicht tegen je zij met de voeten richting jouw rugleuning) is de druk anders verdeeld dan bij de Madonna-houding (je zit en je baby ligt op de zij met zijn buik tegen de jouwe). Bepaalde plekken van de tepel worden zo ontzien en dat kan verlichting geven. Afwisseling in houding is sowieso goed. Zo worden alle plekken in je borst goed gestimuleerd en leeggedronken.

Kolven

Als de druk op je borsten te hoog wordt, kun je een paar minuten kolven om de druk te verminderen. Dit doe je op het tijdstip waarop je anders je baby had aangelegd. Kolf niet een volledige voeding af. Je bent immers aan het afbouwen.

Masseren

Een harde schijf in je borst is pijnlijk. Massage kan helpen. Maak eerst je borsten warm door bijvoorbeeld in een warm bad te gaan zitten of een warme handdoek op je borst te leggen. Masseer daarna rustig je borst met draaiende bewegingen van je vingers.

Ontstekingsremmer

Om een borstontsteking te voorkomen, kun je in overleg met je huisarts soms een ontstekingsremmer nemen.

Meer informatie