Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenHoe stap ik over van borstvoeding naar kunstvoeding?

Hoe stap ik over van borstvoeding naar kunstvoeding?

Stoppen met borstvoeding kan niet van de ene op de andere dag. Je lichaam heeft tijd nodig om de melkproductie af te bouwen. Doe je dat te snel, dan kun je last krijgen van verstopping of ontsteking in je borsten. Pak daarom (gedeeltelijk) stoppen met borstvoeding stap voor stap aan.

Ieder lichaam is anders. Daarom verloopt het afbouwen bij de een soepeler en sneller dan bij de ander. Belangrijk is je lichaam voldoende tijd te geven. Daarmee voorkom je eventuele problemen.

Borstvoeding (gedeeltelijk) afbouwen

Vervang 1 keer per 5 tot 7 dagen borstvoeding door kunstvoeding of afgekolfde moedermelk uit een fles. Merk je dat je harde plekken krijgt in je borsten? Neem dan meer tijd voor het afbouwen.

Je kunt ervoor kiezen om niet alle voedingen af te bouwen. Hoe ouder je baby is en hoe langzamer je afbouwt, hoe groter de kans dat je succesvol borst- en kunstvoeding kan combineren. Neemt je productie te veel af? Dan kun je de productie weer verhogen door de laatste voeding(en) die afgebouwd zijn weer in te voeren.

Hoe begin je?

Begin met die borstvoeding afbouwen waarbij je de minste stuwing voelt. Bouw vervolgens om en om de borstvoedingen af (borst – fles – borst) tot je overdag op volledige voeding uit de fles zit. Je houdt dan de laatste avond- en de eerste ochtendvoeding over. Op dat moment kun je besluiten met welke voeding je het laatste stopt. Vaak is dat de voeding die altijd prettig is verlopen.

Wil je afbouwen volgens een schema?

La Leche League en het Borstvoedingscentrum bieden een schema. Kijk wat het beste bij jou past:

Borstvoeding en werk

Je mag de eerste 9 levensmaanden van je kindje 25% van je werktijd gebruiken om te kolven of te voeden. Voel je dus niet gedwongen om te stoppen voor je weer aan het werk gaat. Wil je meer informatie over borstvoeding en werk? Kijk dan op de pagina over borstvoeding en werk van het Voedingscentrum of kijk op de website van de La Leche League.