Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenWanneer en hoelang geef ik vitamine K aan mijn baby?

Wanneer en hoelang geef ik vitamine K aan mijn baby?

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan een vertraagde bloedstolling als gevolg hebben, waardoor er een hoger risico is op een ernstige bloeding. Die bloedingen komen relatief vaak voor in de hersenen met mogelijk levenslange beperkingen of overlijden tot gevolg.

Wist je dat baby’s van nature een tekort aan vitamine K hebben?

Baby’s kunnen bij de geboorte al een tekort hebben aan vitamine K. Dit komt doordat tijdens de zwangerschap vitamine K bijna niet via de placenta kan worden doorgegeven. Hierdoor kan vitamine K de ongeboren baby beperkt bereiken, en kan de baby geen voorraad kan aanmaken Ook heeft een baby de eerste 3 maanden nog onvoldoende darmbacteriën en die spelen juist een belangrijke rol bij de aanmaak van vitamine K. De kans op een vitamine K-tekort is hierdoor groter.

Wist je dat alle baby’s in Nederland meteen 1 milligram vitamine K krijgen?

Vanwege het risico op ernstige bloedingen bij een vitamine K-tekort, krijgen alle baby’s in Nederland direct na de geboorte 1 milligram vitamine K. Deze startdosis vitamine K helpt bloedingen veroorzaakt door een tekort aan vitamine K, in de eerste 24 uur en de eerste week na de geboorte te voorkomen. Deze startdosis vitamine K krijgt je baby in het ziekenhuis of thuis van de verloskundige.

Wanneer en hoelang moet ik vitamine K aan mijn baby geven?

 • Krijgt jouw baby kunstvoeding vanaf de geboorte?
  Dan hoef je jouw baby daarna geen extra vitamine K meer te geven omdat er al extra vitamine K in de kunstvoeding zit.
 • Krijgt jouw baby borstvoeding?
  Baby’s die borstvoeding krijgen hebben een groter risico op het ontwikkelen van een vitamine K-tekort. Bij borstvoeding is het van belang vanaf de 8e dag na de geboorte tot aan dat je baby 13 weken oud is, dagelijks 150 microgram vitamine K te geven.
 • Combineer je borstvoeding met kunstvoeding?
  Dan moet je stoppen met het geven van vitamine K als je 500 milliliter of meer aan kunstvoeding per dag geeft, ook als je baby nog geen 13 weken oud is.
 • Is jouw baby prematuur (eerder dan 37 weken) geboren?
  Dan geef je bij borstvoeding vitamine K bij tot 13 weken na de uitgerekende datum. Bijvoorbeeld: als jouw baby 4 weken te vroeg geboren is, dan tel je dus de 4 weken dat je baby te vroeg is geboren op bij de weken dat hij sowieso vitamine K moet nemen. Dan wordt het dus 4 + 13 = 17. Je geeft je baby dus tot aan dat hij 17 weken oud is vitamine K.