Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenMijn kind kijkt scheel, is dat normaal?

Mijn kind kijkt scheel, is dat normaal?

Veel baby’s kijken in het begin af en toe scheel, soms draait er één oogje weg. Dat noemen we loensen. Dit kan op alle momenten gebeuren, maar vaak gebeurt dat als een baby moe is. Dat baby’s in het begin af en toe scheel kijken komt doordat de oogspieren nog in ontwikkeling zijn. Tot de leeftijd van 6 maanden is het normaal dat een baby zo nu en dan scheel kijkt.

Wat is het?

Als de ogen ergens naar kijken draaien beiden ogen tegelijk en in precies dezelfde stand naar het onderwerp toe. Kijken de beide ogen niet precies dezelfde kant op? Dan noemen we dat scheelzien. Een ander woord voor scheelzien is loensen. De medische term voor scheelkijken is strabismus. Soms kan het ook alleen maar lijken of je kind scheel kijkt. Dit komt bijvoorbeeld door een brede neusbrug of een extra huidplooi bij de binnenste ooghoeken.

Wanneer vraagt scheelzien extra aandacht?

  • Je kind kijkt zo nu en dan scheel en in de familie komen scheelzien, luie ogen of oogafwijkingen voor.
  • Je kind kijkt constant scheel.
  • Je kind is ouder dan 6 maanden en kijkt zo nu en dan nog steeds scheel.

Controle ogen op het consultatiebureau

Als je kind altijd scheel kijkt, kan dit zorgen voor een lui oog. Als dit op tijd ontdekt wordt, kan worden voorkómen dat jouw kind een lui oog krijgt. Als je kind af en toe scheel kijkt, is er heel weinig kans op het krijgen van een lui oog. Scheelzien is ook een reden om te testen of jouw kind wel scherp ziet, dit kan op het consultatiebureau vanaf de leeftijd van 3 jaar. Op het consultatiebureau controleert onze jeugdarts de ogen standaard op eventuele oogafwijkingen.

Heb je zorgen over de ogen van jouw kind? Bespreek dit tijdens een van jullie afspraken op het consultatiebureau. Staat er nog geen vervolgafspraak gepland bij onze GGD? Kom dan langs bij ons inloopspreekuur of maak een afspraak met een van onze jeugdartsen.