GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 07-03-2016 om 14:17 uur
Laatst gewijzigd op: 20-02-2019 om 14:24 uur

Tuberculose

Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De meeste mensen die deze bacterie in hun lichaam hebben, merken daar niets van. 10 procent van de mensen die in contact zijn geweest met een persoon die open tbc heeft, krijgt zelf ook de ziekte tbc. De meest voorkomende vorm van tbc is longtuberculose.

Hoe behandelt de GGD tuberculose?

Onze tuberculose-artsen behandelen mensen die de ziekte tbc hebben of besmet zijn met de tuberkelbacterie. De behandeling van de ziekte tbc duurt ongeveer een half jaar.

Onze sociaal-verpleegkundigen begeleiden tuberculosepatiënten en de mensen die besmet zijn met de tuberkel bacterie. Zij geven bijvoorbeeld uitleg over het juiste gebruik van de medicijnen. De verpleegkundige helpt ook bij het omgaan met de ziekte. Tenslotte begeleidt onze sociaal-verpleegkundige de patiënt ook wanneer deze onder behandeling is van een longarts of specialist.

Meer informatie

Wil jij meer weten over tuberculose of de behandeling van tuberculose? Lees dan onderstaande vragen of neem contact op via onderstaand formulier.

Ik wil een afspraak maken of verzetten

Wil jij een afspraak maken of verzetten? Dan kan je ons bellen op 088 368 68 70. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.

Wil je liever dat wij jou bellen voor het plannen of verzetten van een afspraak? Klik dan op een van onderstaande knoppen.

Terugbelverzoek afspraak maken Terugbelverzoek afspraak verzetten
Oproep voor contactonderzoek ontvangen?
Ontving je van ons een brief met daarin een uitnodiging voor een contactonderzoek? Kom dan altijd naar jouw afspraak! Je bent door een (besmettelijke) tuberculosepatiënt of door familie van de patiënt als contact opgegeven. Een onderzoek kan voorkomen dat je zelf ook ziek wordt.
Nodigt de vreemdelingendienst (IND) jou uit voor tbc onderzoek?

Vul het formulier in en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug.

Terugbelverzoek afspraak maken
Waar houdt de GGD spreekuur voor TBC?

Vestiging Tilburg:

    Maandagochtend en dinsdagochtend
    Reizigersspreekuur: 1x per week op dinsdagochtend (telefonisch)
    Röntgenfoto's: woensdagochtend
    BCG-vaccinaties: donderdagochtend
    Mantoux aflezen: woensdagochtend en donderdagmiddag
    Ga naar de locatiepagina
Wat kost tuberculose onderzoek?

Wij brengen kosten voor onderzoek naar tbc in rekening bij uw zorgverzekering. Dit gebeurt alleen als vervolgonderzoek nodig is bij verdenking van een tuberculose(infectie). Wij houden ons daarbij aan de bedragen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het hangt van jouw verzekering af of je deze kosten zelf moet betalen of dat ze van jouw eigen risico afgaan. Neem daarom voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar, of lees je polis hierop na.

Overige onderzoeken

Tarieven 2019
Product Prijs
Mantoux € 26,00
BCG € 37,50
Röntgen € 45,00
Quantiferon Goldtest € 68,50
Kopie verklaring € 7,50
Kopie rapport € 32,50
Print foto/kopie CD 
€ 22,00
Medisch rapport opgevraagd door bedrijfsarts/advocaat etc.
Tarief arts
€ 160,00
Tarief secretariaat
€ 76,00
 Overige kosten
 Huur MRU per dagdeel door derden
 € 712,00

 

 

Contact

De GGD bewaart je gegevens voor het beantwoorden van je vraag, maar niet langer dan nodig is.