Kinkhoest
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de keel, neus en longen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor kinderen die jonger zijn dan 1 jaar. Als je zwanger bent, kun je de 22-wekenprik halen. Deze prik beschermt jou en je kind tegen kinkhoest. Kinderen in Nederland krijgen een vaccinatie tegen kinkhoest via het Rijksvaccinatieprogramma.
Wie kan kinkhoest krijgen?
Iedereen kan kinkhoest krijgen. Ook als je kinkhoest hebt gehad, kun je toch opnieuw kinkhoest krijgen. Iemand die is gevaccineerd kan het ook krijgen, maar is minder ziek. De ziekte kan heel ernstig verlopen bij pasgeboren kinderen die nog niet zijn gevaccineerd of waarvan de moeder niet is gevaccineerd tijdens de zwangerschap (22 wekenprik).
Welke klachten heb je?
Klachten zijn verkoudheid en veel hoesten met heftige hoestbuien.
Hoe krijg je kinkhoest?
De bacterie zit in de keel van iemand die besmet is. Besmetting gebeurt door hoesten of niezen, via de handen of voorwerpen, zoals een deurknop.
Hoe voorkom je besmetting?
Bij hoesten of niezen:
- Was regelmatig je handen met water en zeep
- Moet je hoesten of niezen? Gebruik een papieren zakdoek. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest of nies dan in je elleboog.
- Gebruik een zakdoek maar één keer en gooi de zakdoek na gebruik weg. Was daarna je handen met water en zeep.
Heb jij kinkhoest of heeft jouw kind kinkhoest?
- Blijf dan uit de buurt van jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd. Het is ook beter om geen contact te hebben met vrouwen die binnenkort gaan bevallen.
- Informeer de kinderopvang, peuterspeelzaal of basisschool. Zij kunnen dan overleggen met de GGD of er maatregelen nodig zijn.
Meer informatie over kinkhoest vind je op de website van het RIVM.