Rabiës (hondsdolheid)
Rabiës (hondsdolheid) is een besmettelijk virus. Dit kan worden overgedragen door dieren die het virus bij zich dragen. In veel landen komt hondsdolheid voor. In Nederland is de kans dat je hondsdolheid oploopt klein. Alleen sommige vleermuizen dragen het virus bij zich. Mensen op reis buiten West-Europa lopen het meeste risico door een beet of krab door (zwerf)hond, (zwerf)kat of aap.
Hoe raak je besmet met rabiës?
Je kunt besmet raken door contact met speeksel van een besmet dier, bijvoorbeeld via:
- Een beet
- Een krab
- Een lik op een wond of beschadigde huid
Dieren die rabiës kunnen overdragen zij bijvoorbeeld een hond, aap, kat of vleermuis. Vooral reizigers buiten West-Europa lopen risico, vooral bij contact met zwerfdieren.
Vaccinatie tegen rabiës
Werk jij met dieren die mogelijk besmet zijn, zoals vleermuizen? Of reis je naar een land waar rabiës veel voorkomt en waar geen goede medische voorzieningen zijn? Laat je dan vaccineren. Kijk voor meer informatie op de website ggdreisvaccinaties.nl of van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers (LCR).
Ook behandeling nodig na vaccinatie
Let op: ook als je gevaccineerd bent, is behandeling nodig bij een mogelijke besmetting. De behandeling is dan meestal minder uitgebreid. Toch is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met een arts. Ben je in het buitenland? Bel dan ook met de alarmcentrale van je verzekering.
Medische hulp bij rabiës
Ben je gebeten, gekrabd of gelikt door een dier dat misschien rabiës heeft?
- Was dan onmiddelijk voor 15 minuten de wond schoon met water en zeep.
- Ontsmet daarmee wond.
- Neem ook direct contact op met een arts. Je hebt meteen een behandeling nodig. Ook als je gevaccineerd bent tegen rabiës.
- Ben je in het buitenland? Bel met de alarmcentrale van je verzekering. Meer informatie lees je op de website van het RIVM.
Hoe voorkom je een dierenbeet?
- Vermijd tijdens je reis al het contact met (zwerf)dieren, hoe schattig ze er ook uit zien.
- Raak geen dode dieren aan.
- Vertel kinderen dat zij op reis geen dieren mogen aaien of voeren en waarom.
- Kijk voor tips in de app GGD Reistmee