GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 24-04-2020 om 14:10 uur
Laatst gewijzigd op: 30-04-2020 om 13:28 uur

Informatie over het coronavirus voor scholen en kinderopvangcentra

De scholen en kinderopvangcentra gaan weer open. Wij begrijpen dat daar in deze tijd veel bij komt kijken. Op deze pagina willen we jullie helpen met praktische informatie over onder andere hygiënemaatregelen. Wij vullen deze pagina de komende periode aan met bruikbare informatie.

Testen

Professionals uit het primair onderwijs en de kinderopvang zijn bij de GGD welkom voor een coronatest. Wij hebben teststraten ingericht in Uden, Tilburg en Rosmalen. Hiermee hebben wij ook een testlocatie bij jou in de buurt. Mocht er uiteindelijk meer testafnamecapaciteit nodig zijn, dan zorgen wij daarvoor.

Je kunt als medewerker getest worden op het coronavirus bij GGD Hart voor Brabant, als:

  • Je klachten (symptomen) hebt die passen bij de ziekte veroorzaakt door COVID-19.
  • Én je door een bedrijfsarts bent doorverwezen en aangemeld bij de GGD (als werknemer heb je recht op contact met de bedrijfsarts).
  • Heb je geen bedrijfsarts, is er geen instellingsarts of ben je als ZZP’er werkzaam? Dan kom je in aanmerking voor een test op corona nadat je bent aangemeld.

Meer informatie

Terug kijken Webinar 29 april

Woensdag 29 april hielden wij een webinar over het testen van onderwijs- en kinderopvangpersoneel op het coronavirus. Heb jij dit webinar gemist? Dan kun je via onderstaande link het webinar op een speciale pagina terug kijken. Ook kun je hier de vragen en antwoorden die tijdens het webinar gesteld zijn terug lezen.

Kijk het webinar terug

Meldingsplicht (artikel 26)

Is er sprake van een ongewoon aantal (3 of meer) kinderen in een groep met hoesten en/of niezen en/of verkoudheid? Dan moet de school of kinderopvangorganisatie dit melden bij de GGD. Dit noemen wij een artikel 26 melding.

De GGD kan vervolgens een onderzoek inzetten. Indien nodig kunnen de kinderen vanaf 2 jaar getest worden. Dit gebeurt altijd in overleg met de ouders/verzorgers.

Melden

Voor artikel 26 meldingen bij een ongewoon aantal kinderen in een groep met hoesten, verkouden en/of niezen kun je contact opnemen met 088 368 6720.

Voor alle overige artikel 26 meldingen blijft het telefoonnummer 088 368 64 21.

Veelgestelde vragen over corona

Hoe herken je hooikoortsklachten van een gewone neusverkoudheid?

Is het onduidelijk of een leerling, leerkracht of medewerker klachten heeft van het coronavirus of door een allergie? Laat de klachten dan door de eigen huisarts beoordelen. Worden de klachten veroorzaakt door een allergie zoals hooikoorts? Dan kunnen leerling, leerkracht en medewerker gewoon naar school.

Informeer ik ouders dat een medewerkers of leerkracht hooikoorts heeft?

Ja. Bevestigt de huisarts dat de klachten door een allergie worden veroorzaakt? Probeer dit van te voren aan te kondigen aan ouders/verzorgers.

Kan ik er zeker van zijn dat als een collega 24 uur klachtenvrij is geen anderen meer kan besmetten?

Wij gaan er op dit moment van uit dat de besmettelijkheid voorbij is, indien er sinds de start van de klachten 7 dagen zijn verstreken EN de betreffende persoon 24 uur klachtenvrij EN 48 uur koortsvrij is.

Veelgestelde vragen over testen

Kunnen huisgenoten van een gastouderbureau worden getest?

Wij geven hierin advies op maat, je kunt hierover contact met ons opnemen.

Wie betaalt de test en de bedrijfsarts?

De kosten voor de test zijn voor rekening van de GGD. Elke werkgever heeft een contract met een bedrijfsarts of een arbodienst. De kosten hiervan zijn voor rekening van de werkgever.

Kun je ook bij de GGD laten testen of je al Corona gehad hebt?

Nee. De test bij de GGD is heel betrouwbaar maar laat alleen zien of je het virus op dít moment bij je draagt. Daarom is het zinloos om medewerkers zonder klachten te testen. Het is met deze test helaas niet mogelijk om aan te tonen of iemand de ziekte al heeft gehad.

Ik heb geen auto en kan dus niet met een auto door de teststraat rijden, wat nu?

Het heeft de voorkeur dat je met een auto komt. Dit in verband met het infectierisico naar anderen Je kan eventueel je huisgenoot of partner vragen om met jou door de teststraat te rijden. Ook zou je van je huisgenoot of partner een auto lenen. Als dit niet mogelijk is, kan je ook met de fietst door de teststraat komen. Dit moet wel vooraf aan ons gemeld worden.

Worden kinderen ook getest?

Wanneer er op een basisschool of kinderdagopvang sprake is van 3 of meer kinderen in een groep met hoesten en/of niezen en/of verkoudheid, dan meldt de school of kinderopvangorganisatie dit bij de GGD. De GGD kan vervolgens een onderzoek instellen. Indien nodig kunnen er dan kinderen met klachten getest worden. Dit gebeurt altijd in overleg met de ouders/verzorgers.

Heeft een kind klachten passend bij het coronavirus? En is een test wenselijk? Dan belt de ouder of verzorger naar het landelijke nummer    0800 1202 om een afspraak te maken.

  • Is een kind onder de 12 jaar? Dan kun je een afspraak maken via het landelijke telefoonnummer.
  • Is een kind tussen de 12 en 17 jaar? Dan moet jouw kind ook zelf toestemming geven voor de test. Daarom vraagt de medewerker van het afsprakennummer ook jouw kind om aan de telefoon om toestemming te geven.
  • Is een kind 16 of 17 jaar? Dan mag hij of zij zelf een afspraak maken.

Wat moeten we doen met kinderen met langdurige klachten?

Heeft een kind langdurige klachten waardoor het niet naar school of het kinderdagverblijf kan? Overleg dan met de jeugdarts die aangesloten is bij jullie organisatie. Vraag ouders niet om een negatieve test.


Veelgestelde vragen over hygiëne

Routing: is het verstandig looproutes één richting te maken?

Ja. Richt waar mogelijk eenrichtingsroutes in om onderling contact met/door de docenten/personeelsleden zoveel mogelijk wordt beperkt.

Wij hebben niet op elke groep een waterpunt. Hoe lossen wij dit op?

Je zou kunnen overwegen om een actief moment van handen wassen te creëren. Bespreek dit met je collega's hoe je dit intern kunt oplossen zonder dat alle kinderen tegelijkertijd op de gang of bij het waterpunt staan.

Moeten we vaker schoonmaken?

Houdt ook bij halve dagen onderwijs de algemene hygiëne maatregelen/adviezen in acht.

Moeten wij plexiglas wanden plaatsen of een plastic gelaatsscherm dragen?

Nee dat is niet nodig. Infectiepreventie is een optelsom van vele variabelen, plexiglas kan schijnveiligheid creëren Belangrijker is om op de juiste momenten hand- en hoesthygiëne toe te passen en ervoor te zorgen dat de schoonmaak op orde is. Maak gebruik van de tips in ons lespakket handen wassen.

Download de uitgangspunten hygiënemaatregelen heropstart Primair en Speciaal Onderwijs

Veelgestelde vragen over vervoer

Kun je met de taxi vanuit school naar een bso locatie met taxichauffeur of pedagogisch medewerkers?

Ja, mits 1,5 meter afstand gehouden kan worden mag dit plaats vinden bij klachtenvrije bestuurder.

Contact

Heb je vragen over de teststraat of over wat het coronavirus voor jou betekent als professional? Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur via 0900 364 64 64.