Hitte en jonge kinderen: waar moet je op letten?
Tijdens warme dagen, vooral bij temperaturen boven de 25 graden Celsius, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de gezondheid van (jonge) kinderen. Zij zijn gevoeliger voor hitte omdat hun lichaam de temperatuur nog niet goed kan reguleren. Hierdoor lopen ze sneller risico op uitdroging of oververhitting.
Wat kun je doen op school en de kinderopvang?
Om kinderen te beschermen tegen de gevolgen van hitte, is het verstandig om zowel de leerlingen als de schoolomgeving zo koel mogelijk te houden. Denk hierbij aan:
- Het bieden van voldoende drinkmomenten.
Biedt bij hitte ieder uur wat te drinken aan en drink dan zelf ook iets. Drink wat er in plaats van suikder houdende dranken.
Controleer bij jonge kinderen of het plasluiers heeft en of het huilt met tranen. Minder dan 3 natte luiers? Biedt meer drinken aan. - Het vermijden van intensieve lichamelijke activiteiten tijdens de heetste uren van de dag;
- Het zorgen voor schaduwrijke of goed geventileerde ruimtes;
Is het thuis te warm? Zoek een koele publieke plek zoals de bilbiotheek. - Ga je toch naar buiten? Blijf zoveel mogelijk in de schaduw en zorg voor zonnebrandcrème.
Kinderen smeren het liefst met minimaal factor 50; - Het informeren van personeel en ouders over signalen van oververhitting.
Door tijdig maatregelen te nemen, kun je bijdragen aan een veilige en comfortabele leeromgeving tijdens warme periodes.
Meer informatie op de website GGD Leefomgeving