Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsMilieu en veiligheidZo maak je je tuin klimaatbestendig

Zo maak je je tuin klimaatbestendig

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met zware regenbuien en lange perioden van droogte en hitte. Met een groene tuin ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer. En het regenwater kan goed weglopen in de grond. Hoe maak je je tuin klimaatbestendig? Deze tips helpen je op weg.

Start met het wippen van je tegels

De eerste stap naar een groene tuin is het wippen van tegels: maak minimaal 60 procent van je tuin groen. Wil je sommige stukken in je tuin verharden? Kies dan voor bijvoorbeeld grind, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo kan het regenwater goed in de bodem zakken.

Meedoen met tegelwippen? Ga naar de website van het NK tegelwippen voor meer informatie.

Vergroen je omgeving

Heb je vaak last van hitte in je huis tijdens warme periodes? Een groene tuin, groen balkon of groen dak zorgt dat het koeler blijft in periodes van hitte. In sommige gemeenten kun je subsidie krijgen voor deze maatregelen. Kijk op groenesubsidiewijzer voor de subsidies in jouw gemeente.

Vang regenwater op

Als je regenwater opvangt kun je tijdens droge periodes toch je tuin mooi en gezond houden zónder veel kraanwater te gebruiken. Je kunt het regenwater bijvoorbeeld opvangen in een regenton of onder de grond in infiltratiekratten. Door je regenpijp af te koppelen stroomt het regenwater niet meer direct het riool in, maar wordt het water opgevangen in de tuin. Zo kan het riool beter omgaan met veel neerslag én gaat er niet onnodig veel water naar de waterzuivering. Bovendien zorgt het regenwater zo dat de grondwaterstand goed blijft.

Aan de slag tijdens de Week van de Groene Tuin

Beginnen jouw (groene) vingers al te kriebelen bij het lezen van deze tips? Doe dan ook mee aan de Week van de Groene Tuin van 26 maart t/m 1 april! Samen gaan we zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) vergroenen en verduurzamen.

Ga zelf aan de slag met de tips of kijk op weekvandegroenetuin.nl/acties welke groene activiteiten er bij jou in de buurt zijn.

Heb jij een groene tuin of groen balkon die het verdient om in de schijnwerpers te staan? Doe mee aan de fotowedstrijd via de weekvandegroenetuin.nl/fotowedstrijd en maak kans op een tuinbon van 200 euro.

Het laatste nieuws

Start Gezondheidsmonitor jongvolwassenen: Hoe zit jij in je vel?

Onderzoek
SamenvattingMet een groene tuin ben je beter voorbereid op zware regenbuien en lange perioden van droogte en hi...

Samen goed op weg om ‘gezond gewoon te maken’: terugblik 2023 en ambities voor 2025

Publicaties
De jaarstukken 2023 (jaarverslag en jaarrekening 2023) én de begroting voor 2025 zijn gepubliceerd. Een terugbl...

Resultaten landelijk onderzoek: slechte luchtkwaliteit geeft grotere kans op infectie en ernstige ziekte door corona

SamenvattingMet een groene tuin ben je beter voorbereid op zware regenbuien en lange perioden van droogte en hi...