Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsOnderzoekBrabanders vinden energiebewust leven belangrijk

Brabanders vinden energiebewust leven belangrijk

Maken Brabanders zich zorgen over hun energie? Vinden zij het belangrijk om energiezuinig te leven? De GGD’en in Brabant bevroegen hun gezondheidspanels hierover. In totaal deden 10.255 inwoners uit Noord-Brabant mee. Veel Brabanders maken zich zorgen, zij vinden het belangrijk dat energie betaalbaar is en zo min mogelijk schade veroorzaakt aan gezondheid, natuur en klimaat.

Veel zorgen over energiecrisis

De meeste Brabanders (85%) vinden de energiecrisis een groot probleem. Eenentachtig procent van de respondenten maakt zich zorgen over de invloed van de energiecrisis op het dagelijks leven; 19% maakt zich (heel) veel zorgen en 62% maakt zich een beetje zorgen. Veel Brabanders proberen energiezuiniger te leven; 72% is daar mee bezig en 12% is dat van plan. Een klein deel (5%) weet niet zo goed hoe ze energiezuiniger kan leven of heeft daar het geld niet voor.

Energiebewust

De meeste Brabanders (79%) vinden het belangrijk om energiebewust te leven. Om minder energie te verbruiken, kopen zij ledlampen, zetten zij de lichten uit en draaien zij de verwarming een graadje lager. Duurzaamheid speelt bij veel respondenten (68%) een belangrijke rol in de keuzes die zij maken. De meeste respondenten (85%) hebben een koopwoning. Zij denken na over verduurzaming (23%), zijn met verduurzaming bezig (30%) of hebben een duurzame woning (43%).

Hoge energiekosten problematisch voor huurders

Voor 43% van de respondenten met een huurwoning en 17% van respondenten met een koopwoning zijn de hoge energiekosten een probleem. Voor hen is het moeilijk of onmogelijk om alle andere uitgaven voor het dagelijks leven te doen. Er wordt vooral bezuinigd op vrije tijd, kleding en boodschappen. Volgens de panels kunnen gemeenten helpen met energiezuiniger leven. Gemeenten kunnen dat doen met een financiële bijdrage, het geven van informatie of het leveren van energiebesparende producten.

Meer informatie over het onderzoek vind je in de infographic.

Deel het artikel