IKNL Kankeratlas geeft GGD extra handvaten om in gesprek te blijven met partners
Integraal Kankercentrum Nederland, IKNL, lanceert vandaag de Nederlandse Kankeratlas. Dit is een openbare, interactieve webpagina, waarop via de kaart van Nederland per 3-cijferig of 4-cijferig postcodegebied de incidentie van 24 kankersoorten te zien is.
De Kankeratlas biedt GGD’en en gemeenten op basis van data in elk geval een extra onderbouwing bij het vormgeven van het regionale zorg- en preventiebeleid, om zo de ongelijkheid in kankerzorg in heel Nederland terug te brengen. En ervoor te zorgen dat de gezondheid en de leefomgeving van onze inwoners verbetert.
Thérèse Claassen, Directeur Publieke Gezondheid GGD Hart voor Brabant: “Wij zetten samen met gemeenten en partners in de regio in op leefstijl- en leefomgevingsinterventies. Zo kunnen we als gemeente en GGD samen met lokale en regionale partners nog gerichter inzetten op het beschermen, bevorderen en bewaken van de gezondheid van onze inwoners. Deze Kankeratlas geeft ons extra handvaten om hierover met onze partners in gesprek te blijven.”
De atlas laat zien of de incidentie hoger, lager of gelijk is aan wat zij verwachten op basis van het Nederlands gemiddelde (2011 – 2020). Daarbij vermeldt IKNL in de atlas per kankersoort ook wat de mogelijke oorzaken zijn van de variatie die te zien is op de kaart. De uitkomsten in de Kankeratlas leiden ook tot meer bewustwording. Niet alleen bij ons maar ook bij inwoners, beleidsmakers, de industrie, levensmiddelenbranche en werkgevers. Bewustwording is belangrijk want dat is vaak een randvoorwaarde en de start voor verandering en preventie. Preventie kan bepaalde soorten kanker helpen voorkomen.
Marcelle Hendrickx, wethouder gemeente Tilburg en plaatsvervangend voorzitter van het Algemeen Bestuur GGD Hart voor Brabant, reageert in het Brabants Dagblad.
Meer informatie