Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsOnderzoekNieuwe thema’s op de BrOS: sociale veiligheid en klimaat

Nieuwe thema’s op de BrOS: sociale veiligheid en klimaat

De Brabantse Omgevingsscan (BrOS) is een onderdeel van de Brabantscan geeft inspiratie en informatie over de leefomgeving en gezondheidsbeleving in Noord-Brabant. Over verschillende thema’s, zoals geur, verkeer en gezonde woning is hier informatie te vinden. De BrOS is daarom zeer geschikt voor de ontwikkeling van een omgevingsvisie. Op de Brabantse Omgevingsscan (BrOS) zijn twee nieuwe thema’s beschikbaar: sociale veiligheid en klimaat.

Sociale Veiligheid

Het thema sociale onveiligheid gaat  zowel over gevoelens van onveiligheid als daadwerkelijke criminaliteit en overlast in de buurt. In buurten waar mensen zich veilig voelen, voelen meer mensen zich gezond dan in buurten waar mensen zich onveilig voelen. Per gemeente kan je geografische kaarten met geregistreerde misdrijven vinden en daarnaast gevoelens van onveiligheid van volwassen burgers in hetzelfde gebied. Onder ‘Tips voor de leefomgeving’ zijn beleidsinspiraties voor gemeentelijk beleid en de leefomgeving te vinden (zoals verlichting plaatsen langs fietspaden en het onderhouden van buitenruimten) en links naar webpagina’s met betrouwbare informatie over gezondheidseffecten van sociale (on)veiligheid.

Thema Sociale Veiligheid

Klimaat

In onze leefomgeving ervaren we de gevolgen van klimaatverandering. In het brede thema klimaat komen enkele van de reeds bestaande thema’s in de BrOS terug zoals ‘hitte’, ‘water’ en ‘groen’, samen met ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld droogte. Daarom is klimaat een thema waarin we de effecten op de gezondheid schematisch met elkaar in verband hebben gebracht, en verwijzen naar de kaarten van de reeds bestaande thema’s. Waar mogelijk verwijzen we naar nieuwe achterliggende data en informatie. Daarnaast kan je tips voor gemeentelijk beleid en de leefomgeving vinden en links naar webpagina’s met betrouwbare informatie over gezondheidseffecten van klimaatveranderingen.

Thema Klimaat

Meer informatie

De BrabantScan is een samenwerking tussen de GGD Brabant-Zuidoost, de GGD West-Brabant en de GGD Hart voor Brabant. De BrabantScan is het kennisknooppunt voor gezondheidsinformatie over de provincie Noord-Brabant. Je vindt hier bijvoorbeeld de resultaten van de gezondheidsenquêtes van de GGD, maar ook gezondheidsinformatie uit andere bronnen.

Deel het artikel

Het laatste nieuws

Linsey den Dulk-Dik wint AJN AIOS-prijs

Mijn kind
Linsey den Dulk mocht vandaag de AJN AIOS-prijs in ontvangst nemen voor haar inzending ‘Medisch handelen door d...

Samen goed op weg om ‘gezond gewoon te maken’: terugblik 2023 en ambities voor 2025

Publicaties
De jaarstukken 2023 (jaarverslag en jaarrekening 2023) én de begroting voor 2025 zijn gepubliceerd. Een terugbl...