InwonersNieuwsCoronaDrie maanden tussen laatste coronavaccinatie en booster

Drie maanden tussen laatste coronavaccinatie en booster

Nederland versnelt de boostercampagne. Een van de gevolgen is dat de periode tussen de laatste vaccinatie en de booster korter wordt. Zestigplussers kunnen vanaf vandaag online een afspraak maken als de laatste vaccinatie tenminste drie maanden geleden was. Bellen is op dit moment, vanwege de drukte, niet mogelijk.

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaf eerder dit jaar groen licht voor een boostervaccinatie drie maanden na de laatste basisvaccinatie. Nederland hield tot voor kort nog zes maanden aan, omdat dit de allerbeste bescherming lijkt te bieden. Vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant wordt het interval nu ingekort naar drie maanden. In het belang van de publieke gezondheid krijgen hierdoor snel meer mensen een betere bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19.

Dat betekent
Als je aan de beurt bent voor een booster (op dit moment zijn dat mensen van 60+), hoef je voortaan geen half jaar meer te wachten. Als jouw laatste vaccinatie tenminste drie maanden geleden was, kun je online een afspraak maken. Ga daarvoor naar www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Op deze website kun je ook meteen kijken op welke datum je voor het laatst bent gevaccineerd. Klik op ‘mijn vaccinatieafspraken inzien’ en log in met jouw DigiD.

Positieve coronatest? Ook drie maanden wachten
Ben je de afgelopen drie maanden positief getest op corona? Dan moet je wachten. Je kunt pas een boostervaccinatie inplannen als jouw laatste besmetting minimaal drie maanden geleden was.

Een aantal veranderingen
Het heeft voorlopig geen zin om de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn te bellen. Ook partnerprikken worden niet meer ingepland. Door de honderdduizenden oproepen per dag staat het callcenter onder extreme druk en kunnen geen extra telefoontjes meer worden aangenomen. Daarnaast moet worden voorkomen dat het landelijke telefoonnetwerk in de problemen komt.

Dringende oproep
Daarom een dringende oproep aan iedereen. Vraag een DigiD-inlogcode aan als je die nog niet hebt en maak jouw afspraak online.

Hulp nodig?
Vraag om hulp van een naaste als je het online inplannen lastig vindt. Je kunt ook terecht in de bibliotheek voor hulp. Of bekijk de handige uitlegfilm, die helpt je stap voor stap om online jouw eigen vaccinatieafspraak in te plannen.

Het laatste nieuws

Gezond leven

Wat is het imago van GGD Hart voor Brabant?

Om aan de missie te voldoen, is het belangrijk dat GGD Hart voor Brabant een goede bekendheid én een goed imago heeft. Inwoners moeten weten wanneer en waarom zij bij…