Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMijn kindNatuurlijk spreekuur
InwonersMijn kindNatuurlijk spreekuur
Publicatiedatum: 30-03-2022 om 03:19 uur
Laatste update: 09-10-2023 om 16:19 uur

Natuurlijk Spreekuur GGD Hart voor Brabant

Tijdens de gesprekken met ouders en collega’s werd jeugdverpleegkundige Tirzah Besemer geïnspireerd onderzoek te doen naar de behoefte bij ouders en verzorgers om een spreekuur te bezoeken die zich meer aansluit bij een holistische opvoeding en visie. Na afstemming met andere initiatieven in de provincie zoals het natuurlijk spreekuur in Breda en het kinderspreekuur in Eindhoven, is de GGD Hart voor Brabant gestart met het natuurlijk spreekuur. 

Wat biedt het Natuurlijk Spreekuur?

Het Natuurlijk Spreekuur streeft naar optimale zorgverlening vanuit een breed mensbeeld, gezamenlijk en ieder naar eigen inzicht. Er is aandacht vanuit interesse, verbinding en respect voor het unieke, individuele kind, zijn ouders en de omgeving. Ook laten de jeugdverpleegkundige en jeugdarts van het Natuurlijk Spreekuur zich inspireren door alles wat ze aan kinderen zien en beleven. Zij werken vraaggericht en sluiten aan bij de visie van ouders. Tijdens het Natuurlijk Spreekuur richten de jeugdverpleegkundige en jeugdarts zich op het informeren en adviseren van ouders om tot een weloverwogen keuze te komen als het gaat om de ontwikkeling en gezondheid van hun kindje. Het Natuurlijk Spreekuur gaat uit van een holistische benadering, waarbij de zorg lichamelijke, emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften omvat.

Het Natuurlijk Spreekuur is voor ouders met een kinderwens, ouders in verwachting van een kind tot en met kinderen in de leeftijd tot 12 jaar met woonplaats in de regio GGD Hart voor Brabant.

Hoe werkt het Natuurlijk Spreekuur in de praktijk?

 • We bieden afspraken en zorg op maat.
 • Tijdens de consulten volgen we de groei, ontwikkeling en gezondheid van jouw kindje.
 • Er is aandacht voor vroegtijdige opsporing van afwijkingen in de normale ontwikkeling.
 • Er is aandacht voor rust, ritme en regelmaat.
 • Voorlichting over inbakeren, liefdevolle begrenzing en verbinding met de natuur.
 • Vraaggerichte adviezen over onderwerpen zoals (biologische/ bio-dynamische) voeding, slaap en groei.
 • Begeleiden en adviseren bij problemen zoals darmkrampjes, veel huilen, slecht slapen, slecht eten, temperamentvol gedrag.
 • Voorlichting over kinderziekten en vaccineren.
 • Multi-disciplinaire samenwerking met o.a. de lactatiekundige en orthopedagoge binnen de GGD, maar ook korte lijnen met (antroposofische) professionals in de regio.

De consulten door de jeugdarts richten zich op de lichamelijke, sociale en medische aspecten en bespreekt met ouders/verzorgers hun keuze over inenten, vitamine D en K gebruik et cetera. De consulten door de jeugdverpleegkundige richten zich naast de lichamelijke, sociaal-emotionele en medische aspecten bijvoorbeeld ook op verzorging, opvoeding, groei. De verpleegkundige kan daarnaast kortdurende begeleiding bieden bij bijvoorbeeld opvoeding gerelateerde vraagstukken of problemen.

Goed om te weten

 • Het spreekuur vindt plaats op dinsdagmiddag en donderdagmiddag op het Reitseplein 3 te Tilburg.
 • De verpleegkundige legt tussen de 10e en 14e dag een huisbezoek af bij pasgeborenen. Bij kinderen die buiten Tilburg wonen, vragen we de ouders of verzorgers om voor de intake naar het Reitseplein in Tilburg te komen.
 • Heb je al oudere kinderen? Dan neemt de verpleegkundige na aanmelding contact op voor een eerste kennismaking.
 • Een bezoek aan het natuurlijk spreekuur is gratis. Wil je kennismaken, heb je vragen of wil je je kindje aanmelden: natuurlijkspreekuur@ggdhvb.nl

Wees welkom en ervaar…