GGD Hart voor Brabant

Hiv, PeP en PrEP

Ben je gewaarschuwd of heb je risico gelopen op een hiv-infectie? Wil je een besmetting met hiv voorkomen door het gebruiken van PrEP? Neem dan nu telefonisch contact met ons op.
Bel voor een afspraak: 0900 369 69 69
Werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur
Geplaatst op: 22-07-2019 om 14:46 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Wanneer moet ik mij laten testen?

Van alle nieuwe hiv-infecties wordt het overgrote deel overgedragen door mannen die zelf niet weten dat ze hiv hebben. Heb jij onveilige seks gehad en maak je je zorgen over een hiv-infectie? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de GGD. Hoe sneller je een infectie opspoort en behandelt, hoe beter dat is voor je gezondheid.

Je kan bij de GGD terecht als je:

  • als man seks hebt met mannen
  • afkomstig bent uit een land waar hiv veel voorkomt.
Risico op hiv gehad? Start direct met een PEP-behandeling!

Pep is een medicijn bedoeld voor mensen die daadwerkelijk risico hebben gelopen op een hiv-infectie. Bijvoorbeeld omdat je anale seks hebt gehad zonder condoom. PEP bestaat uit een kuur met hiv-remmers van vier weken. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na het risicomoment begint, maar uiterlijk binnen 72 uur. Hiermee verklein je de kans dat hiv zich in jouw lichaam nestelt.

Heb jij risico gelopen op een hiv-infectie? Bel dan naar 0900 369 69 69 (werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur). Buiten kantoortijden kun je contact opnemen met de huisartsenpost.

Hoe werkt een PEP-behandeling?

 
PrEP: bescherming tegen hiv

PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. Het is dus een hiv-preventiepil. PrEP is veilig én effectief. Onze GGD doet mee aan de Nationale PrEP – pilot. Inmiddels zijn al onze beschikbare plaatsen gevuld.

Op dit moment bestaat er een wachtlijst voor wanneer mensen het programma verlaten. De kans is daarom erg klein dat je aan de beurt komt als je jezelf aanmeldt. Desondanks willen wij je vragen om je aan te melden. Dat geeft onze GGD een overzicht van hoeveel vraag naar PrEP er binnen onze regio is. Dit kunnen wij vervolgens doorgeven aan de landelijke coördinatoren van de pilot. Als de pilot wordt uitgebreid informeren we je zo snel mogelijk. Hoor je niets van ons? Dan kunnen wij jou op dit moment geen plek bieden.

Ik heb interesse in PrEP

Vervolgconsult

Ben je al bij ons onder behandeling voor PrEP? Neem dan telefonisch contact met ons op. Bel naar  0900 369 69 69 voor het maken van een vervolgconsult.

Hiv voorkomen? 5 vragen over PrEP

 
PrEP op een andere manier dan de GGD

Kom je niet in aanmerking voor PrEP via de GGD? Dan heb je de volgende opties:

  • Jouw eigen huisarts
  • Als jouw eigen huisarts geen prep voorschrijft, zijn er een aantal huisartsen in Nederland die dit wel doen. Vind een overzicht van via: PrEPnu.nl/artsen.
  • De Onedayclinic  

Hoe duur is een prep behandeling bij de GGD?
Wanneer je dagelijks PrEP gebruikt, betaal je bij de GGD 22,50 euro per kwartaal voor de PrEP-medicatie.
Kan ik (tijdelijk) stoppen met het Nationaal PrEP-programma?

Je kan altijd in overleg met ons stoppen met het PrEP-programma.