GGD Hart voor Brabant

Hiv, PeP en PrEP

Ben je gewaarschuwd of heb je risico gelopen op een hiv-infectie? Wil je een besmetting met hiv voorkomen door het gebruiken van PrEP? Neem dan nu telefonisch contact met ons op.
Bel voor een afspraak: 0900 369 69 69
Werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur
Geplaatst op: 22-07-2019 om 14:46 uur
Laatst gewijzigd op: 14-10-2019 om 16:19 uur

Wanneer moet ik mij laten testen?

Van alle nieuwe hiv-infecties wordt het overgrote deel overgedragen door mannen die zelf niet weten dat ze hiv hebben. Heb jij onveilige seks gehad en maak je je zorgen over een hiv-infectie? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de GGD. Hoe sneller je een infectie opspoort en behandelt, hoe beter dat is voor je gezondheid.

Je kan bij de GGD terecht als je:

  • als man seks hebt met mannen
  • afkomstig bent uit een land waar hiv veel voorkomt.
PrEP: bescherming tegen hiv

PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. Het is dus een hiv-preventiepil. PrEP is veilig én effectief. Onze GGD doet mee aan de Nationale PrEP – pilot. In onze regio is hier positief op gereageerd. Inmiddels zijn bijna al onze beschikbare plaatsen gevuld.

Er is nog een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor kwetsbare mensen die een hoog risico op een hiv-besmetting hebben. Wij houden ons hierbij aan het standpunt van de ‘We Are PrEPARED’ - stuurgroep die de volgende personen beschouwen als kwetsbaar:

  • MSM jonger dan 25 jaar
  • Mannelijke sekswerkers
  • Transgender personen
  • MSM die recent (<5 jaar geleden) naar Nederland emigreerden v
  • MSM met een inkomen op of onder het niveau van het minimumloon
  • Onverzekerden
  • MSM waarbij de seksuele voorkeur bewust geheim is gehouden (in de kast zitten) voor de omgeving en/of huisarts, bijvoorbeeld vanwege hun religieuze of culturele achtergrond.

Bij uitzondering kan er soms afgeweken worden van bovenstaande criteria op basis van medische gronden. Deze afweging wordt altijd in overleg met een van de artsen gemaakt.

Woon je in de regio van de GGD Hart voor Brabant en herken je jezelf in bovenstaande criteria? Meld je dan aan.

Aanmelding is geen garantie voor deelname: er is een beperkt aantal beschikbare plekken. Na aanmelding neemt een van onze collega’s contact met je op. In een telefonisch gesprek beoordelen wij aan de hand van bovenstaande criteria voor PrEP en het risico op hiv of je in aanmerking komt.

MELD JE AAN

Vervolgconsult

Ben je al bij ons onder behandeling voor PrEP? Neem dan telefonisch contact met ons op. Bel naar  0900 369 69 69 voor het maken van een vervolgconsult.

Hiv voorkomen? 5 vragen over PrEP

 
PrEP op een andere manier dan de GGD

Kom je niet in aanmerking voor PrEP via de GGD? Ook jouw huisarts mag ook PrEP voorschrijven, maar is dit niet verplicht. Vraag jouw huisarts wat er mogelijk is of kijk op PrEPnu.nl. Wil jouw huisarts je PrEP voorschrijven? Jouw huisarts kan altijd contact met ons opnemen voor extra informatie of ondersteuning. Wij hebben informatiepakketten voor huisartsen beschikbaar.

Kan jouw huisarts je ook niet van PrEP voorzien? Kijk dan op de website van PrEPnu.nl voor andere mogelijkheden. De Onedayclinic is ook een optie voor PrEP.

Kan ik (tijdelijk) stoppen met het Nationaal PrEP-programma?

Ja. Deelnemers mogen altijd stoppen met het programma of met het innemen van PrEP. Als je wilt stoppen, bespreek dit dan met een van onze collega’s van ons team seksuele gezondheid. Je hoeft geen reden op te geven.

Om jouw gezondheid goed in de gaten te houden verwachten wij dat je elke 3 maanden op controle komt. Ben je langer dan een half jaar niet op consult geweest, dan gaan wij ervan uit dat je gestopt bent met je deelname aan het programma. Het is namelijk niet medisch verantwoord om zo lang geen controle te hebben. Het is mogelijk dat we jouw plek dan aan iemand anders geven. In dat geval kun je alleen herstarten bij de GGD als er op dat moment plek is binnen het programma.

Risico op hiv gehad? Start direct met een PEP-behandeling!

Pep is een medicijn bedoeld voor mensen die daadwerkelijk risico hebben gelopen op een hiv-infectie. Bijvoorbeeld omdat je anale seks hebt gehad zonder condoom. PEP bestaat uit een kuur met hiv-remmers van vier weken. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na het risicomoment begint, maar uiterlijk binnen 72 uur. Hiermee verklein je de kans dat hiv zich in jouw lichaam nestelt.

Heb jij risico gelopen op een hiv-infectie? Bel dan naar 0900 369 69 69 (werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur). Buiten kantoortijden kun je contact opnemen met de huisartsenpost.

Hoe werkt een PEP-behandeling?