GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 17-09-2018 om 10:09 uur
Laatst gewijzigd op: 12-12-2018 om 16:49 uur

Meningokokken, hoe zit het eigenlijk?

Dit najaar ontvingen jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan 'Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte' nodigen het RIVM en de jeugdgezondheidsorganisaties jongeren uit deze vaccinatie te halen.

Wie krijgt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte?

  • Per 1 oktober 2018 ontving je een uitnodiging als je dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar wordt.
  • Ben je in 2005 geboren? Dan krijg je een uitnodiging in het voorjaar van 2019.
  • Ook als je tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 bent geboren, krijg je in 2019 een uitnodiging voor een prik. Het is nog niet precies bekend wanneer in 2019 dat zal zijn. Je krijgt je uitnodiging altijd per post.
  • Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

Vragen (en antwoorden) over meningokokken:

Op dit moment krijgen GGD'en vragen van ouders over het vaccineren van kinderen die buiten de doelgroep van deze campagne vallen. Wij zetten de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij:


Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Voor sommige soorten meningokokken is een vaccinatie beschikbaar. Het totaal aantal gevallen van meningokokkenziekte is de laatste jaren afgenomen. Het aantal infecties met meningokokken W steeg in Nederland wel van gemiddeld vier per jaar tot 2015 tot vijftig in 2016 en tachtig in 2017. Daarom besloot de minister onlangs om de vaccinatie tegen meningokokken uit te breiden. Hiermee wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen.

In ons werkgebied werden in heel 2017 twee kinderen met een meningokokken type W gemeld.

Hoe krijg je een meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze is van mens op mens overdraagbaar en bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen er wél ernstig ziek van worden. Maar de kans om ziek te worden is heel klein. Er zijn verschillende soorten van deze bacterie. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

Wie heeft het meeste kans op een meningokokkenziekte?

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 60 jaar.

Wie worden er gevaccineerd?
  • Kinderen van 14 maanden krijgen het vaccin ACWY aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.
  • In 2018 krijgen jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 het vaccin aangeboden. Jongeren ontvangen hiervoor een uitnodiging.
  • In 2019 krijgen jongeren die dan 14 jaar worden een uitnodiging voor het vaccin tegen meningokokken ACWY. Ook jongeren die zijn geboren vanaf 1 januari 2001 en vóór mei 2004 ontvangen een uitnodiging voor deze vaccinatie.
Waarom peuters en veertienjarigen?

Het is onmogelijk om alle kinderen, jongeren en ouderen te vaccineren. Daarom is besloten te starten met de peuters en tieners die 14 jaar worden. Sinds 1 mei 2018 krijgen peuters van 14 maanden op het consultatiebureau een vaccinatie tegen Meningokokken ACWY. Deze vaccinatie vervangt de vaccinatie tegen meningokokken C, die deze jonge kinderen al sinds 2002 krijgen aangeboden.

Veertienjarigen vormen één van de groepen met een hogere kans op de ziekte. Hoewel de kans om ziek te worden ook bij hen heel klein is, spelen zij ook een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie.

Ik behoor niet tot deze risicogroep, maar ik wil mezelf of mijn kind toch laten inenten. Kan dat?

We willen benadrukken dat de kans om ziek te worden heel klein is. Als GGD zien we geen noodzaak om mensen buiten de risicogroep te vaccineren. Wanneer je geen oproep hebt ontvangen is vaccinatie niet gratis. Je betaalt zowel het vaccin als de consultkosten en bent afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin.

Beschikbaarheid vaccin

Wij hebben momenteel voldoende vaccins beschikbaar. Je kan ervoor kiezen om je toch te laten vaccineren, hiervoor kun je een afspraak maken bij ons reizigersspreekuur.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen over de meningokokken ACWY-vaccinatie op de campagnewebsite: www.deelditnietmetjevrienden.nl