GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 17-09-2018 om 10:09 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Meningokokken, hoe zit het eigenlijk?

In het najaar 2018 ontvingen jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Dit voorjaar ontvangen zo’n 60.000 jongeren in onze regio een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Het gaat om jongeren die geboren zijn in 2001, 2002, 2003, (een deel van) 2004 en 2005.  Met de slogan 'Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte' nodigen het RIVM en de jeugdgezondheidsorganisaties jongeren uit deze vaccinatie te halen.

Prik tegen meningokokken onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma

Sinds 2015 zien we dat er steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloot daarom in september 2017 tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Staatssecretaris Blokhuis besloot vorig jaar om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden. De vaccinatie moet voorkomen dat meer mensen ziek worden.

Eén prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. De keuze om tieners en jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie. Daarnaast is bekend dat tieners en jongeren van deze leeftijd in belangrijke mate bijdragen aan de verspreiding van de bacterie. Door deze groep te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding.

Wie krijgt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte?

  • Ben jij geboren in 2001, 2002 of 2004 (tussen 1 januari en 1 mei) dan ontvang je een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken in maart of april.
  • Ben jij geboren in 2003 of 2005? Dan ontvang jij een uitnodiging voor een prik in mei of juni 2019.
  • Alle jongeren die geboren zijn tussen 1 mei en 31 december 2014 ontvingen in het najaar van 2018 al een uitnodiging voor een prik. Heb jij de prik tegen meningokokken gemist? Kijk op onze website waar je deze prik alsnog kan halen

Voor 1 juli 2019 heeft iedereen geboren in 2001, 2002, 2003, 2004 en 2005 een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad. De uitnodigingen komen altijd per post.

Vragen (en antwoorden) over meningokokken:

Wij zetten de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij:

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, wordt de vaccinatie ook aangeboden aan tieners in het jaar dat ze 14 worden. Om de ziekte een halt toe te roepen, zijn in 2018 en 2019 alle jongeren geboren tussen 2001 en 2005 uitgenodigd voor een vaccinatie. Sinds 2020 is de prik onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

Hoe krijg je een meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze is van mens op mens overdraagbaar en bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen er wél ernstig ziek van worden. Maar de kans om ziek te worden is heel klein. Er zijn verschillende soorten van deze bacterie. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

Wie heeft het meeste kans op een meningokokkenziekte?

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 60 jaar.

Wie worden er gevaccineerd?
  • Kinderen van 14 maanden krijgen het vaccin ACWY aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.
  • In 2018 kregen jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 het vaccin aangeboden. Jongeren ontvangen hiervoor een uitnodiging.
  • Dit jaar krijgen jongeren die dit jaar14 jaar worden een uitnodiging voor het vaccin tegen meningokokken ACWY. Ook ontvangen jongeren geboren vanaf 1 januari 2001 en vóór mei 2004 en jongeren geboren in 2005 een uitnodiging voor de vaccinatie tegen meningokokkenziekte.
Waarom peuters en veertienjarigen?

Het is onmogelijk om alle kinderen, jongeren en ouderen te vaccineren. Daarom is besloten te starten met de peuters en tieners die 14 jaar worden. Sinds 1 mei 2018 krijgen peuters van 14 maanden op het consultatiebureau een vaccinatie tegen Meningokokken ACWY. Deze vaccinatie vervangt de vaccinatie tegen meningokokken C, die deze jonge kinderen al sinds 2002 krijgen aangeboden.

Veertienjarigen vormen één van de groepen met een hogere kans op de ziekte. Hoewel de kans om ziek te worden ook bij hen heel klein is, spelen zij ook een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie.

Ik behoor niet tot deze risicogroep, maar ik wil mezelf of mijn kind toch laten inenten. Kan dat?

We willen benadrukken dat de kans om ziek te worden heel klein is. Als GGD zien we geen noodzaak om mensen buiten de risicogroep te vaccineren. Wanneer je geen oproep hebt ontvangen is vaccinatie niet gratis. Je betaalt zowel het vaccin als de consultkosten en bent afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin.

Beschikbaarheid vaccin

Wij hebben momenteel voldoende vaccins beschikbaar. Je kan ervoor kiezen om je toch te laten vaccineren, hiervoor kun je een afspraak maken bij ons reizigersspreekuur.