GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 24-04-2018 om 09:51 uur
Laatst gewijzigd op: 01-05-2018 om 11:46 uur

Meningokokken ACWY voor peuters

Is voor jouw kind een vaccinatie tegen meningokokken (C) gepland? Vanaf nu krijgen kinderen een vaccinatie tegen meningokokken ACWY.

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën. Er zijn verschillende typen. Niet alle typen zijn schadelijk en sommige komen gewoon bij iedereen voor in de neus- en keelholte. Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door de meningokok. Van de meningokok kun je bloedvergiftiging, nekkramp of hersenvliesontsteking krijgen. Vooral baby’s, tieners en ouderen zijn kwetsbaar. Meningokokkenziekte kan zeer ernstige gevolgen hebben.

Vaccinatie tegen meningokokken aangepast

Kinderen krijgen sinds 2002 al een prik tegen meningokokken type C. Het RIVM ziet sinds 3 jaar meer besmettingen en ziektegevallen door de meningokok type W. Daarom biedt het Rijksvaccinatieprogramma voortaan een vaccin dat óók beschermt tegen dit type meningokok. Dit is een al langer bestaand, veilig en effectief vaccin.

De GGD Hart voor Brabant vaccineert tegen meningokok ACWY

Vanaf 24 april 2018 krijgen peuters een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Is voor jouw kind al een vaccinatie tegen meningokokken C gepland? Dan informeren wij jullie tijdens het bezoek aan ons bureau over de vaccinatie tegen meningokokken ACWY.

Meer informatie over de vaccinatie Men ACWY

Baby krijgt vaccin in bovenbeen