GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 12-01-2021 om 11:27 uur
Laatst gewijzigd op: 26-04-2021 om 15:57 uur

coronavaccinatie voor zorgmedewerkers in langdurige zorg

Werk je als zorgmedewerker in een verpleeghuis of kleinschalige woonvorm? Dan kun je als eerste het Covid-19 vaccin krijgen. Dit geldt voor alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten, inclusief stagiaires, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten. In regio Hart voor Brabant zijn we op 6 januari gestart met vaccineren. In totaal krijg je 2 prikken. Tussen de eerste en tweede prik moet minimaal drie weken zitten. Vanaf 7 dagen na je tweede prik ben je optimaal beschermd.

Na de zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen volgen de zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning. De verwachting is dat deze groep in februari aan de beurt is. Een en ander hangt af van de beschikbaarheid van vaccins en de opkomst van de eerste groep. En van de verdeling van de vaccins onder het ziekenhuispersoneel acute zorg en huisartsen. 

Uitnodiging en afspraak maken

Als je in aanmerking komt voor een coronavaccinatie ontvang je een uitnodiging via jouw werk-/opdrachtgever. De meest zorgmedewerkers in de verpleegzorg en kleinschalige woonvormen hebben de uitnodiging al ontvangen. Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden. De uitnodigingen voor de andere zorgmedewerkers in de langdurige zorg volgen later in januari. 

Ga jij voor vaccinatie? Maak dan een afspraak via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief vermeld staat. Je krijgt dan de keuze uit een aantal locaties waar je ingepland kan worden. Je bepaalt zelf op welke locatie je het vaccin krijgt. GGD Hart voor Brabant heeft de volgende acht vaccinatielocaties in de regio:

 • Veghel: De Amert 605
 • Den Bosch in de Brabanthallen aan de Diezekade 2
 • Tilburg in het Willem II stadion aan de Goirleseweg 34 
 • Boxmeer in Sportcentrum 't Hoogkoor aan de Koorstraat 1 
 • Berghem, gemeente Oss, in Sportcentrum Berghem aan de Osseweg 38A in Berghem
 • Waalwijk aan de Gompenstraat 37
 • Uden aan de Prior van Milstraat 14a (vanaf 28 april 2021)
 • Boxtel in Sportcomplex de Braken aan de Braken 1a (vanaf half mei 2021)

Alle vaccinatielocaties zijn zeven dagen per week geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Voor een aantal vaccins is het noodzakelijk dat je twee keer een prik op dezelfde locatie ontvangt. Je maakt in dat geval twee afspraken.

Vaccinatielocatie

Op de dag van je afspraak kom je naar de vaccinatielocatie. De route is met bebording aangegeven. Ter plaatse volg je de looproute naar de ruimte waar je gevaccineerd wordt. Het proces van vaccineren neemt ongeveer 20 minuten in beslag. In deze tijd handelen we de registratie af, zetten we het vaccin en verwachten we van jou dat je 15 minuten in onze nazorgruimte plaatsneemt. Dit doen we uit voorzorg omdat we zeker willen weten dat je met een goed gevoel bij ons de deur uitloopt. Nadat je gevaccineerd bent, ontvang je een vaccinatie bevestiging. 

Andere zorgmedewerkers 

Ziekenhuispersoneel uit de acute zorg en huisartsen krijgen ook met voorrang een vaccinatie. De overige zorgmedewerkers vallen in de groepen 4 tot en met 6, zie de vaccinatiestrategie voor meer informatie over de groepen en volgorde. Het moment waarop deze zorgmedewerkers gevaccineerd kunnen worden, hangt af van de beschikbaarheid van de vaccins. 

Meer informatie

Wij begrijpen het als je nog veel vragen hebt. Op de website van de Rijksoverheid kun je al veel informatie vinden. Jouw werkgever en arbo-arts krijgen via het RIVM ook informatie toegezonden. Dit kun je bij jouw werkgever of arbo-arts opvragen. Mocht je nog vragen hebben? Bel dan met 0800 - 1351.

Kan ik bij GGD Hart voor Brabant een afspraak maken?
Voor het maken van een afspraak voor de vaccinatie moet je bellen met het landelijke telefoonnummer. Dit telefoonnummer staat in de uitnodigingsbrief die je van je werkgever/ opdrachtgever krijgt.
Wat moet ik meenemen naar de afspraak?
Ter plekke moet je de uitnodigingsbrief van jouw werkgever, afspraakbevestiging, ingevulde gezondheidsverklaring en een identiteitsbewijs laten zien. Zo weten wij dat je inderdaad werkzaam bent in de zorg. 

De medewerker aan de telefoon stelt je bij het maken van de afspraak diverse vragen over jouw gezondheid. Deze vragen zijn bedoeld om goed in te kunnen schatten of het voor jou veilig is om de vaccinatie te krijgen. Na het maken van de afspraak ontvang je een afspraakbevestiging met daarbij een gezondheidsverklaring. Neem dit dus mee naar de vaccinatie locatie.
Ik ben ZZP-er in de zorg. Krijg ik ook een uitnodiging?
Werk je als zzp-er in een verpleeghuis, kleinschalige woonvorm, gehandicaptenzorg, wijkverpleging of WMO-ondersteuning? Dan krijg je de uitnodiging via jouw opdrachtgever. Dit geldt ook voor stagiaires, leerlingen en uitzendkrachten. Over de vaccinatie van ZZP’ers die niet voor een zorgaanbieder werken zal binnenkort duidelijkheid worden gegeven. Meer hierover op de website van GGDGHOR NL.
Krijgen mantelzorgers een uitnodiging?
Vrijwilligers en mantelzorgers vormen geen aparte groep in de vaccinatiestrategie. Je ontvangt een uitnodiging wanneer de (leeftijd of medische) groep waarbinnen je valt aan de beurt is voor vaccinatie. 
niet aangesloten bij Koepel en geen uitnodiging ontvangen?

Niet alle zorgorganisaties (vaak kleinere maar ook grotere) zijn aangesloten bij een koepelorganisatie. Zij kunnen het uitnodigingspakket zelf aanvragen bij de koepel voor de branche waar de organisatie onder valt, dus ook als zij daar niet bij aangesloten zijn.

Ben je werkgever, niet aangesloten bij een koepel en heb je geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van jouw medewerkers gekregen? Dan kun je contact opnemen met de koepelorganisatie voor jouw branche: 

 • ActiZ (Corona-vragen@actiz.nl) 
 • Zorgthuisnl (vaccinatie-informatie@zorgthuisnl.nl) 
 • VGN (corona@VGN.nl)
werk je in een ondersteunende dienst in de langdurige zorg?
De eerste vaccinatieronde is alleen bestemd voor zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare mensen. Ondersteunende diensten in de langdurige zorg zoals HR, communicatie, Facilitair, Huishoudelijke dienst, logistiek, horeca zijn in de eerste ronde nog niet aan de beurt.
Mag ik zelf kiezen op welke locatie ik word gevaccineerd?
Ja, je kunt zelf de vaccinatie locatie kiezen. Dus als je in een andere regio woont dan waar je werkt, dan kun je kiezen welke locatie het beste voor je uitkomt.
Waar vind ik informatie over de veiligheid van het vaccin?
Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de veiligheid van het vaccin. Vind je het prettig om nadere toelichting te krijgen? Bel dan met het landelijk call center, telefoonnummer 0800 – 1351.
Hoe veilig is de vaccinatielocatie?
Wij zorgen ervoor dat je op de vaccinatielocatie voldoende afstand kunt houden. Wij hebben de looproutes coronaveilig ingericht. Voor iedereen geldt een mondkapjesplicht en dat je met corona gerelateerde klachten niet moet komen.
Welke bijwerkingen kan ik verwachten?
Zoals bij elk vaccin kunnen bijwerkingen ontstaan. De meeste bijwerkingen treden snel na de vaccinatie op en zijn dus tijdens de onderzoeken al ontdekt. Bekende bijwerkingen tot nu toe zijn pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn en koorts. De bijwerkingen duren vaak een dag tot een paar dagen, net als bij de griepprik. Meer informatie over bijwerkingen lees je op de website van de Rijksoverheid.
Ik heb snel last van een vaccinatie. Wat moet ik doen?
Op de locatie zijn er gediplomeerd verpleegkundigen en artsen aanwezig en ook is er een nazorgruimte waar je 15 minuten (of zo lang als nodig is) na de prik kunt verblijven. Geef bij de ontvangst ter plekke aan dat je snel reageert op een vaccinatie.
Ik ben bang voor naalden. Wat moet ik doen?
Op de vaccinatie locatie zijn gediplomeerd verpleegkundigen en artsen aanwezig die jou kunnen helpen bij je angst. Geef bij ontvangst ter plekke aan dat je angstig bent. We maken dan samen een inschatting of de aanwezige arts het beste de prik kan geven.
ik heb bepaalde gezondheidsklachten. moet ik dit melden?
Het is verstandig als je bij het maken van de afspraak aangeeft welke gezondheidsklachten je hebt. Ook stellen we ter plekke nog enkele vragen over je gezondheid voordat we de prik geven. We maken dan een inschatting of de aanwezige arts het beste de prik kan geven.
ik word binnenkort geopereerd. moet ik de prik uitstellen?
Ja als je binnen 2 dagen NA de vaccinatie wordt geopereerd moet je de vaccinatie uitstellen. Het beste maak je dan een afspraak zodra de operatie achter de rug is.
ik krijg bloed toegediend. mag ik gevaccineerd worden?
Ja dit mag. Het Coronavaccin bevat geen levend viraal materiaal. Er hoeft zowel voor als na toediening van bloedproducten geen rekening te worden gehouden met een tussenpauze.
Ik ben bekend met een stollingsstoornis. Moet ik dit melden?
Het is verstandig dat je dit aangeeft bij het maken van de afspraak. Ook adviseren we je om te overleggen met je behandelend arts voordat je de prik komt halen. Je behandelend arts moet toestemming geven voor de vaccinatie. Meld dit ook altijd bij de ontvangst ter plekke. De aanwezige arts zal dan met jou overleggen en de prik geven.
ik heb corona gehad. mag ik gevaccineerd worden?
Ja, mensen die Corona hebben gehad, kunnen gewoon gevaccineerd worden. De vaccinatie kan de antistoffen in je lichaam juist een boost geven. Wel raden we aan om te wachten met de prik tot je helemaal beter bent of om minimaal 4 weken na ontstaan van je klachten de prik te komen halen.
ik ben positief getest op corona. mag ik gevaccineerd worden?
Als je positief getest bent op corona en je hebt geen klachten, dan wacht je met het krijgen van de prik tot 4 weken nadat je positief bent getest op corona. Dus heb je vandaag gehoord dat je corona hebt, maar je hebt geen klachten. Plan dan een afspraak in voor de vaccinatie voor over 4 weken. Mocht je namelijk na de vaccinatie verkoudheidsklachten of griepklachten krijgen dan weten we dat deze niet met corona gerelateerd zijn.
ik ben zwanger. is de prik veilig voor mijn ongeboren kind?
Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. In de Verenigde Staten kregen inmiddels meer dan 90.000 zwangere vrouwen een mRNA-vaccin en daarbij zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld. Kijk hier voor meer informatie. 
ik heb een kinderwens. is de prik wel veilig?
Het vaccin bestaat uit niet levend viraal materiaal. We weten van andere vaccinaties, zoals de vaccinatie tegen kinkhoest, die ook bestaan uit niet levend viraal materiaal, dat ze geen afwijkingen veroorzaken. Daarvoor is de vaccinatie te kort in je lichaam. Bij een zwangerschapswens kun je de prik dus gewoon komen halen. Overleg bij een IVF traject wel met je behandelend arts over de timing van de vaccinatie i.v.m. een mogelijke zwangerschap. Kijk hier voor meer informatie.
Wat te doen als je tussen de 1e en 2e vaccinatie zwanger bent
Nee dit kun je beter niet doen. Hoewel we verwachten dat het vaccin veilig is tijdens een zwangerschap, omdat het gaat om een zogenaamd ‘niet-levend’ vaccin, raden we het toch af. We weten nog te weinig van het Coronavaccin tijdens een zwangerschap. Je kunt het beste na je bevalling een afspraak maken voor de 2e prik. Kijk hier voor meer informatie.
Krijg ik een bewijs van vaccinatie?

Nadat je de prik hebt ontvangen, krijg je een registratiekaart mee waarop staat met welk vaccin je bent geprikt. Wij printen dit ter plekke uit.

Sinds kort is het voor burgers die gevaccineerd zijn bij een GGD mogelijk om zowel op het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) als in MijnRIVM.nl te zien dat men gevaccineerd is, wanneer men gevaccineerd is en welk vaccin men heeft ontvangen.

Dit is uiteraard alleen het geval als je toestemming hebt verleend om jouw gegevens te delen met het RIVM. Heb je geen toestemming gegeven? Dan komen jouw gegevens wel in het EU Digitaal Corona Certificaat en de CoronaCheck-app, maar niet in MijnRIVM.

Hoe controleer ik of mijn vaccinaties goed geregistreerd staan?

Ben je bij de GGD gevaccineerd, dan kan dit op verschillende manieren:

 • Controleer of jouw gegevens goed op de registratiekaart van jouw vaccinatie staan. Is dit het geval, dan kun je ervan uitgaan dat uw gegevens goed in onze database staan. De registratiekaart komt namelijk uit CoronIT.
 • Via www.coronavaccinatie-afspraak.nl kunt je jouw vaccinatieafspraken inzien. Ga naar ‘Mijn vaccinatiegegevens inzien’ en log in met je DigiD. Je ziet hier jouw openstaande en afgeronde afspraken. Klopt dit overzicht? Dan staan jouw afspraken goed geregistreerd bij de GGD.
 • Wanneer je toestemming hebt gegeven om jouw gegevens met het RIVM te delen, dan kunt u ook in MijnRIVM kijken via www.mijn.rivm.nl/vaccinaties. Ook hier log je in met jouw DigiD.

Kloppen de gegevens, zoals je geboorte- of vaccinatiedatum, niet? Neem dan contact op met de landelijke GGD-lijn op 0800 - 5090.