GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 11-01-2021 om 12:02 uur
Laatst gewijzigd op: 26-04-2021 om 16:11 uur

Coronavaccinatie voor personen 18 tot 60 jaar

Inwoners van Nederland die tussen de 18 en 60 jaar zijn, kunnen allemaal bij de GGD terecht voor een prik. Eerst komen de mensen uit deze groep met medische indicatie aan de beurt, daarna iedereen zonder medische indicatie. 

De volgorde van vaccineren is door de overheid bepaald. Meer informatie over deze volgorde vind je hier

Mensen met medische indicatie

Het gaat om zo’n 1 miljoen mensen die jaarlijks ook, via hun huisarts, de griepprik ontvangen en tussen de 18-60 jaar oud zijn. De huisarts stuurt deze mensen een uitnodiging op naam. De verwachting is dat de eerste mensen uit deze doelgroep in de eerste week van mei 2021 een uitnodigingsbrief krijgt. Vervolgens kunnen ze bij de GGD een vaccinatie-afspraak maken.  De uitnodigingen zullen in delen verstuurd worden. Deze groep wordt uitgenodigd en gevaccineerd van oud naar jong.

Deze groep krijgt bij de GGD het BioNTech/Pfizer of Moderna-vaccin. 

Mensen zonder medische indicatie

Deze groep Nederlanders is de grootste. Zodra deze groep aan de beurt is, krijgen ze de uitnodiging via het RIVM. Op basis van de beschikbare vaccins verwachten we dat dit vanaf medio mei/ eind mei zal zijn. Ook hier geldt dat de groep wordt uitgenodigd en gevaccineerd van oud naar jong. 
 
Deze groep krijgt bij de GGD het BioNTech/Pfizer, het Moderna-vaccin of een eventueel ander vaccin zodra dit voor de GGD beschikbaar komt. 
 
Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden. 
 
We kunnen ons voorstellen dat je al heel veel vragen hebt over de vaccinatie, zoals over de veiligheid van het vaccin:
 • Kijk hier voor meer informatie over de soorten coronavaccins
 • Bekijk hier de officiële bijsluiters van alle coronavaccines
Kan ik nu al een afspraak maken voor het halen van een prik?
Zodra je aan de beurt bent, krijg je vanzelf via de post een uitnodiging voor het maken van een afspraak met daarbij een telefoonnummer dat je kunt bellen.
Ben ik verplicht om een coronavaccin te halen?
Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden.
Op welke locatie kan ik terecht voor het halen van een prik?

Momenteel kun je als inwoner tussen 18 en 60 jaar nog nergens terecht voor het coronavaccin. Zodra deze groep aan de beurt is, ontvang je een uitnodiging van het RIVM. Heb je een uitnodiging voor een vaccinatie ontvangen? Dan kun je via het telefoonnummer in de brief een afspraak maken voor een van onderstaande locaties in onze regio. 

 • Veghel: De Amert 605
 • Den Bosch in de Brabanthallen aan de Diezekade 2
 • Tilburg in het Willem II stadion aan de Goirleseweg 34 
 • Boxmeer in Sportcentrum 't Hoogkoor aan de Koorstraat 1 
 • Berghem, gemeente Oss, in Sportcentrum Berghem aan de Osseweg 38A in Berghem
 • Waalwijk aan de Gompenstraat 37
 • Uden aan de Prior van Milstraat 14a
 • Boxtel in Sportcomplex de Braken aan de Braken 1a

Alle vaccinatielocaties zijn zeven dagen per week geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Wat moet ik meenemen naar de afspraak?
Ter plekke moet je de uitnodigingsbrief van jouw werkgever, afspraakbevestiging, ingevulde gezondheidsverklaring en een identiteitsbewijs laten zien. Zo weten wij dat je inderdaad werkzaam bent in de zorg. 

De medewerker aan de telefoon stelt je bij het maken van de afspraak diverse vragen over jouw gezondheid. Deze vragen zijn bedoeld om goed in te kunnen schatten of het voor jou veilig is om de vaccinatie te krijgen. Na het maken van de afspraak ontvang je een afspraakbevestiging met daarbij een gezondheidsverklaring. Neem dit dus mee naar de vaccinatie locatie.
Hoe veilig is de vaccinatielocatie?
Wij zorgen ervoor dat je op de vaccinatielocatie voldoende afstand kunt houden. Wij hebben de looproutes coronaveilig ingericht. Voor iedereen geldt een mondkapjesplicht en dat je met corona gerelateerde klachten niet moet komen.
Ik ben bang voor naalden. Wat moet ik doen?
Op de vaccinatie locatie zijn gediplomeerd verpleegkundigen en artsen aanwezig die jou kunnen helpen bij je angst. Geef bij ontvangst ter plekke aan dat je angstig bent. We maken dan samen een inschatting of de aanwezige arts het beste de prik kan geven.
Ik ben bekend met een stollingsstoornis. Moet ik dit melden?
Het is verstandig dat je dit aangeeft bij het maken van de afspraak. Ook adviseren we je om te overleggen met je behandelend arts voordat je de prik komt halen. Je behandelend arts moet toestemming geven voor de vaccinatie. Meld dit ook altijd bij de ontvangst ter plekke. De aanwezige arts zal dan met jou overleggen en de prik geven.
Wat te doen als je klachten hebt op de dag van de afspraak?
Mocht je corona-achtige klachten krijgen, dan kun je helaas niet naar de vaccinatielocatie komen. Maak dan een nieuwe afspraak via het landelijke telefoonnummer. Dit is hetzelfde telefoonnummer als in de uitnodigingsbrief staat.
ik ben positief getest op corona. mag ik gevaccineerd worden?
Als je positief getest bent op corona en je hebt geen klachten, dan wacht je met het krijgen van de prik tot 4 weken nadat je positief bent getest op corona. Dus heb je vandaag gehoord dat je corona hebt, maar je hebt geen klachten. Plan dan een afspraak in voor de vaccinatie voor over 4 weken. Mocht je namelijk na de vaccinatie verkoudheidsklachten of griepklachten krijgen dan weten we dat deze niet met corona gerelateerd zijn.
ik heb bepaalde gezondheidsklachten. moet ik dit melden?
Het is verstandig als je bij het maken van de afspraak aangeeft welke gezondheidsklachten je hebt. Ook stellen we ter plekke nog enkele vragen over je gezondheid voordat we de prik geven. We maken dan een inschatting of de aanwezige arts het beste de prik kan geven.
ik krijg bloed toegediend. mag ik gevaccineerd worden?
Ja dit mag. Het Coronavaccin bevat geen levend viraal materiaal. Er hoeft zowel voor als na toediening van bloedproducten geen rekening te worden gehouden met een tussenpauze.
ik heb corona gehad. mag ik gevaccineerd worden?
Ja, mensen die Corona hebben gehad, kunnen gewoon gevaccineerd worden. De vaccinatie kan de antistoffen in je lichaam juist een boost geven. Wel raden we aan om te wachten met de prik tot je helemaal beter bent of om minimaal 4 weken na ontstaan van je klachten de prik te komen halen.
ik heb bepaalde gezondheidsklachten. moet ik dit melden?
Het is verstandig als je bij het maken van de afspraak aangeeft welke gezondheidsklachten je hebt. Ook stellen we ter plekke nog enkele vragen over je gezondheid voordat we de prik geven. We maken dan een inschatting of de aanwezige arts het beste de prik kan geven.
Krijg ik een bewijs van vaccinatie?

Nadat je de prik hebt ontvangen, krijg je een registratiekaart mee waarop staat met welk vaccin je bent geprikt. Wij printen dit ter plekke uit.

Sinds kort is het voor burgers die gevaccineerd zijn bij een GGD mogelijk om zowel op het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) als in MijnRIVM.nl te zien dat men gevaccineerd is, wanneer men gevaccineerd is en welk vaccin men heeft ontvangen.

Dit is uiteraard alleen het geval als je toestemming hebt verleend om jouw gegevens te delen met het RIVM. Heb je geen toestemming gegeven? Dan komen jouw gegevens wel in het EU Digitaal Corona Certificaat en de CoronaCheck-app, maar niet in MijnRIVM.

Hoe controleer ik of mijn vaccinaties goed geregistreerd staan?

Ben je bij de GGD gevaccineerd, dan kan dit op verschillende manieren:

 • Controleer of jouw gegevens goed op de registratiekaart van jouw vaccinatie staan. Is dit het geval, dan kun je ervan uitgaan dat uw gegevens goed in onze database staan. De registratiekaart komt namelijk uit CoronIT.
 • Via www.coronavaccinatie-afspraak.nl kunt je jouw vaccinatieafspraken inzien. Ga naar ‘Mijn vaccinatiegegevens inzien’ en log in met je DigiD. Je ziet hier jouw openstaande en afgeronde afspraken. Klopt dit overzicht? Dan staan jouw afspraken goed geregistreerd bij de GGD.
 • Wanneer je toestemming hebt gegeven om jouw gegevens met het RIVM te delen, dan kunt u ook in MijnRIVM kijken via www.mijn.rivm.nl/vaccinaties. Ook hier log je in met jouw DigiD.

Kloppen de gegevens, zoals je geboorte- of vaccinatiedatum, niet? Neem dan contact op met de landelijke GGD-lijn op 0800 - 5090.