GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 28-05-2020 om 13:06 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Coronatest

Wij hebben speciale teststraten ingericht om te testen op corona. De teststraten zijn per auto of fiets te bereiken en zijn te vinden in Cuijk, Den Bosch, Tilburg en Uden. De testen worden alleen afgenomen na het maken van een afspraak via het landelijke telefoonnummer of via de website met je DigiD.

Kan ik getest worden?

Iedereen met milde klachten die passen bij het coronavirus kan bij de GGD getest worden op COVID-19. Voorbeelden van milde klachten die passen bij het coronavirus zijn verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn, hoesten, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk of smaak of beide zonder neusverstopping.

Je kan zonder tussenkomst van een arts een afspraak maken via het landelijke telefoonnummer 0800 1202. Dit geldt ook voor mensen die al eerder getest konden worden, zoals zorgpersoneel, leerkrachten en mantelzorgers.

Wat gebeurt er tijdens de coronatest?

Tijdens de test nemen wij met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm af. Dit wattenstokje wordt naar een microbiologisch laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen vanuit dit wattenstokje opmaken of je op dit moment besmet bent met COVID-19. Wij testen niet op antistoffen en kunnen dus ook niet zien of je al eerder besmet was.

Hoe krijg ik de testuitslag?

Wij streven ernaar om je testuitslag binnen 48 uur telefonisch door te geven. Tot die tijd blijf jij in isolatie. Heb je koorts en/of ben je benauwd, dan moet iedereen in jouw huishouden thuisblijven.

Geplaatst op: 01-04-2021 om 15:54 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

het testen van kinderen t/m 12 jaar

Het test- en thuisblijfbeleid voor kinderen t/m 12 jaar is aangescherpt. Door deze leeftijdscategorie vaker te testen willen we meer zicht krijgen op de verspreiding van het coronavirus bij jonge kinderen. Hieronder zetten we de informatie voor je op een rij.
Wanneer en hoe maak ik een testafspraak voor mijn kind?

Kinderen van 0 jaar t/m groep 8

In januari 2021 is het testbeleid voor kinderen t/m groep 8 gelijk getrokken met dat van oudere kinderen. Ook ouders van kinderen t/m 12 jaar worden verzocht hun kinderen met klachten passend het coronavirus te laten testen. Het advies is om je kind in ieder geval te laten testen als er naast verkoudheidsklachten ook sprake is van (frequent) hoesten, koorts en/of benauwdheid. Ook is het advies om kinderen te laten testen die klachten krijgen nadat ze in contact zijn geweest met iemand met corona. Kinderen die getest worden met klachten of omdat zij nauw contact zijn, blijven thuis totdat de uitslag bekend is. 

Je maakt als ouder/verzorger een afspraak door te bellen met 0800-1202. Voor vragen over het testen van jonge kinderen neem contact op met 0900 364 64 64

Is jouw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

Kinderen en jongeren op het voortgezet onderwijs, MBO of hoger onderwijs

Voor kinderen en jongeren op het voortgezet onderwijs (ook als ze jonger zijn dan 13 jaar), mbo of hoger onderwijs gelden de basisregels voor thuisblijven en de basisregels voor testen die voor volwassenen gelden.

Je maakt als ouder/verzorger een afspraak door te bellen met 0800-1202. Jouw kind moet wel zelf aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met 0800-1202 om een afspraak te maken. Als jouw kind een DigiD heeft, is het ook mogelijk om online een afspraak maken voor een coronatest. Is jouw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

Hoe bereid ik mijn kind voor op een coronatest?

Kinderen worden bij de GGD getest met een PCR- of antigeentest. De methode is gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Voor kinderen t/m 12 jaar geldt dat de neusafname minder diep hoeft dan gebruikelijk. Hierdoor is deze minder belastend en is dit in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.

Bereid jouw kind voor op de coronatest door uit te leggen hoe de test in z'n werk gaat. Tijdens de test wordt er een dunne, flexibele wattenstaaf diep in de neus (bij kinderen t/m 12 jaar wordt de neusafname minder diep afgenomen) en keel gestoken. Dit duurt niet lang maar kan onprettig zijn, zeker voor kinderen. Het is daarom verstandig om jouw kind voor te bereiden. Vertel er ook bij dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien.

GGD Hart voor Brabant heeft geen aparte 'kinderteststraat'. Onze medewerkers zijn speciaal getraind op het testen van kinderen. We merken dat kinderen daardoor heel goed kunnen worden geholpen op de gewone teststraat. Onze medewerkers geven graag uitleg aan jou en je kind en nemen meer rust en tijd voor de test zelf.

Na afloop ontvangt jouw kind een 'dapperheidsdiploma'. In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname bij de GGD niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’. Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, word je altijd samen met jouw kind getest.

Het RIVM heeft een animatie gemaakt waarin precies wordt uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test. Je vindt deze hier.


DigiD voor je kind: handig als je een coronatest laat doen

Het RIVM adviseert om kinderen van 4 tot 12 jaar te laten testen als ze verkoudheidsklachten hebben. En als je kind in contact is geweest met iemand die corona heeft, kun je de quarantainetijd verkorten door je kind te laten testen. Uiteraard is het dan prettig om snel online een afspraak te maken of online de uitslag te zien. Tip: vraag nu alvast een DigiD voor je kind aan. Stel dat je je kind een keer wilt laten testen op corona, dan heb je sneller de uitslag. Je kunt via deze site een DigiD aanvragen: https://digid.nl/aanvragen.

wanneer moeten kinderen en huisgenoten thuisblijven?

Op 8 februari is het beleid voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar veranderd. Vanaf deze datum moment moeten kinderen ook thuis blijven en zich laten testen als ze verkouden zijn. Onderstaande is terug te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Beslisboom

Er zijn (strengere) regels voor kinderen die in contact zijn geweest met iemand met corona. Het ‘snotneuzenbeleid’ is aangepast en de adviezen rondom het testen van kinderen is gewijzigd. Ook bij terugkomst uit een oranje of rood gebied gelden er nu striktere regels. Gebruik de beslisboom voor kinderen van 0 jaar tot en met groep 8 om te bepalen of je kind naar de kinderopvang of school mag komen of niet. 

Regels kinderen tot 4 jaar 

 • Kind mag naar de kinderopvang bij verkoudheidsklachten, met af en toe hoesten, of met bekende astma of hooikoorts. Maar verder blijven kinderen met verkoudheid thuis (oftewel zij gaan niet (mee) naar clubjes of (mee) op bezoek bij anderen).
 • Kind kan getest worden met verkoudheidsklachten, maar moeten dan wel thuisblijven tot de uitslag bekend is.
 • Het kind blijft thuis bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. RIVM vraagt aan ouders om kinderen die zwaardere klachten hebben altijd te testen.* 
 • Het kind blijft thuis als een huisgenoot naast milde corona klachten ook koorts heeft of last van benauwdheid.
 • Het kind blijft thuis als een gezinslid corona heeft. Het RIVM adviseert dat deze kinderen worden getest. Ouders worden hierover door de GGD geïnformeerd.*
 • Het kind blijft thuis als het kind nauw contact had met iemand met corona. Het RIVM adviseert dat deze kinderen worden getest. Ouders worden hierover door de GGD geïnformeerd.* 
 • Het kind blijft thuis als het kind op de kinderopvang contact hadden met iemand met corona. Het RIVM adviseert dat deze kinderen worden getest.* Zie ook het stappenplan op deze website.
 • Als het kind getest wordt op het coronavirus i.v.m. klachten of omdat het een nauw contact of huisgenoot is van iemand met corona, dan blijft het kind thuis in afwachting van de uitslag. 
 • Een kind kan ook getest worden als het een overig contact is van iemand met corona. Het kind mag in dit geval normaal naar de opvang zolang het geen klachten heeft. 

* Het gaat hier om een advies. Een test bij een kind wordt enkel ingepland na expliciete toestemming van de ouders. 

Regels kinderen vanaf 4 jaar

Vanaf 8 februari gelden voor kinderen op de basisschool dezelfde regels als voor kinderen op de middelbare school:

 • Kinderen blijven thuis en worden getest als ze klachten hebben die passen bij corona. Dus ook bij milde klachten zoals verkoudheid.*
 • Kinderen blijven thuis als een huisgenoot naast milde corona klachten ook koorts heeft of last van benauwdheid.
 • Kinderen blijven thuis en laten zich testen als een gezinslid corona heeft. Zij worden hierover door de GGD geïnformeerd.*
 • Kinderen blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact hadden met iemand met corona. Zij worden hierover door de GGD geïnformeerd.*
 • Kinderen blijven thuis en laten zich testen als zij op school contact hadden met iemand met corona.*
 • Kinderen kunnen getest worden op advies van de GGD vanwege uitbraakonderzoek.
 • Kinderen kunnen ook getest worden, omdat zij overig contact zijn van iemand met corona. Het kind mag in dit geval normaal naar school zolang er geen klachten zijn. 

* Het gaat hier om een dringend testadvies. Een test bij een kind wordt enkel ingepland na expliciete toestemming van de ouders. Kinderen vanaf 12 jaar moeten ook zelf toestemming geven bij het inplannen van een test.

Gevolgen gezin als een kind klachten heeft

 • Huisgenoten van kinderen met verkoudheidsklachten, zoals niezen of hoesten, hoeven niet thuis te blijven. 
 • Maar heeft het kind naast milde coronaklachten ook last van koorts of benauwdheid? Dan blijven alle huisgenoten thuis. Huisgenoten en het zieke kind mogen uit quarantaine als het kind een negatieve testuitslag heeft en de huisgenoten geen klachten hebben. Als het kind niet wordt getest, mogen huisgenoten en het zieke kind uit quarantaine als het kind 24 uur klachtenvrij is en huisgenoten klachtenvrij zijn. Blijven de klachten mild aanwezig, dan mogen huisgenoten en het kind uit quarantaine 7 dagen na het ontstaan van de klachten.
 • Heeft een kind corona? Dan blijft het hele gezin thuis en wordt iedereen getest. De GGD vertelt wat de regels zijn. 

Als iemand anders in huis klachten heeft

De huisgenoot met klachten blijft thuis en laat zich testen, kinderen mogen naar school of opvang. Echter heeft een huisgenoot naast milde coronaklachten ook koorts of last van benauwdheid? Dan blijft iedereen thuis tot de testuitslag er is, ook de kinderen.

In quarantaine na terugkeer uit het buitenland

Is een kind in een risicogebied geweest? Dan blijft het kind 10 dagen thuis (in quarantaine). De quarantaine duur kan verkort worden met een negatief test op dag 5 na terugkomst. Het kind mag met een negatieve test weer naar school of opvang op voorwaarde dat er geen klachten zijn. 

Geplaatst op: 01-04-2021 om 16:53 uur
Laatst gewijzigd op: 19-04-2021 om 17:08 uur

zelftesten: positieve uitslag? Laat je hertesten bij de GGD!

Een zelftest is een coronatest die je bij de apotheek kunt kopen. Je kunt dan zelf thuis een coronatest afnemen. Bijvoorbeeld als je naar school of werk moet. De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig. Gebruik daarom zelftesten niet als je:

 • coronaklachten hebt
 • dichtbij iemand met corona was
 • een melding krijgt van de CoronaMelder-app
 • terugkeert uit een hoog-risicogebied

Maak in bovenstaande gevallen nog steeds een testafspraak bij de GGD. Bij de GGD word je door een professional getest en zijn gevoeligere testmethoden beschikbaar. De uitslag is dan betrouwbaarder.

Zelftesten zijn niet geschikt voor mensen uit een risicogroep. Of voor mensen die werken met kwetsbare personen of mantelzorger zijn.

Positieve zelftest

Is de uitslag van de zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona. Je moet dan maatregelen treffen, zoals in isolatie gaan. Ook jouw huisgenoten blijven thuis. Én je moet de uitslag laten bevestigen door een test door de GGD. Een zelftest is namelijk minder betrouwbaar dan de test op de GGD testlocatie. Hierdoor is er kans dat jouw positieve uitslag vals alarm is. Als de hertest bij de GGD negatief is, dan mag je uit isolatie.

Negatieve zelftest

Is de uitslag van de zelftest negatief? Dan heb je waarschijnlijk geen corona. Maar let op: een negatieve testuitslag is bij een zelftest minder betrouwbaar dan bij een test die door een professional is afgenomen. Blijf dus voorzichtig en blijf je aan de basisregels houden, zoals afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Blijf ook extra voorzichtig rondom mensen met een kwetsbare gezondheid. 

Kijk voor meer informatie over zelftesten op de pagina van de Rijksoverheid

Onze Testlocaties

GGD Hart voor Brabant heeft de volgende testlocaties:

 • Cuijk: Grotestraat 95
 • Den Bosch: Diezekade 2 (Brabanthallen)
 • Tilburg: Simon de Cockstraat 15
 • Uden: Belgenlaan 3 (ingang Vluchtoord 5)

Laat je testen

Heb je een vraag? Bel dan naar ons informatienummer. Wil je een afspraak maken voor een coronatest?
Plan zelf een afspraak via de website met je DigiD. Of bel naar de landelijke afsprakenlijn. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
Mijn testuitslag is negatief, wat nu?

Je had op het moment van testen geen corona. Er zijn een aantal situaties waarbij je nog steeds binnen moet blijven. Lees de informatie hieronder daarom goed door. Lees ook goed de informatie onder ‘Ben je getest op advies van de GGD?’, wanneer dit het geval is.

1. Je moet nog steeds thuisblijven in de volgende situaties:

 • Ben je minder dan 5 dagen geleden in de buurt geweest bij iemand met corona? Met in de buurt bedoelen we dat je meer dan 15 minuten bij iemand was, op minder dan 1,5 meter. Dan heb je je test te vroeg gehad. De uitslag is daardoor nog niet betrouwbaar. Blijf thuis en maak een testafspraak voor op de vijfde dag nadat je bij deze persoon in de buurt was.
  o Een voorbeeld: op maandag ben je voor het laatst dicht bij iemand met corona in de buurt geweest. Laat je op zaterdag testen.
 • Heb je na je test nieuwe klachten gekregen die passen bij corona?
  Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen.
 • Heb je een huisgenoot met coronaklachten?
  Met huisgenoten bedoelen we in deze situatie iedereen vanaf 6 jaar of ouder. Heeft je huisgenoot ook koorts of last van benauwdheid?
  o Blijf thuis totdat je huisgenoot een testuitslag heeft.
    Blijkt dat je huisgenoot geen corona heeft? Dan mag je weer naar buiten.
 • Ben je in een land geweest waar de kans groot is om corona te krijgen (oranje gebied)?
    o Blijf 10 dagen thuis vanaf de dag dat je weer in Nederland bent aangekomen.
  o Krijg je klachten? Laat je dan testen.

2. Ben je getest op advies van de GGD?

a. Na nauw contact met een besmet persoon meer dan 5 dagen geleden?

b. Na een melding uit de CoronaMelder-app?

Hou je dan ook aan de volgende regels:

 • Je mag weer naar buiten. Ook als je tijdens de test klachten had passend bij corona. Maar let op: zijn je klachten veranderd? Of had je op het moment dat je ging testen geen klachten en nu wel? Blijf dan thuis en laat je direct opnieuw testen.
 • Hou extra goed 1,5 meter afstand van andere mensen.
 • Kom niet in de buurt van mensen die kans hebben om ernstig ziek te worden door corona. Wacht hiermee tot 10 dagen nadat je voor het laatst in de buurt was van de persoon met corona. Hier lees je welke mensen meer kans hebben om ernstig ziek te worden van corona.
 • Werk je in de zorg? Overleg dan met je werkgever of je mag werken.

Let op

De testuitslag kun je niet gebruiken als bewijs dat je geen corona hebt. Voor meer informatie kijk hier.

Mijn testuitslag is positief, wat nu?

Een positieve uitslag betekent dat je besmet bent met het coronavirus. Houd je aan de volgende maatregelen tot de GGD je belt:

 • Blijf thuis en laat geen bezoek komen.
 • Houd ruim afstand van andere mensen die bij jou in huis wonen.
 • Blijf zoveel mogelijk in je eigen kamer. Daar slaap je ook en je slaapt alleen.
 • Zet regelmatig het raam open voor frisse lucht. Laat het raam 30 minuten open.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Had je je getest, omdat je klachten had? Lees deze online informatiebrief omdat je het coronavirus hebt goed door.
 • Had je je getest op advies van de GGD, maar heb je geen klachten? Lees dan deze online informatiebrief voor mensen zonder klachten goed door.
 • Bel met je huisarts en vertel dat je het coronavirus hebt.
 • Krijg je ernstige klachten, zoals benauwdheid en/of koorts? Bel dan meteen je huisarts. 

Wat moeten mijn huisgenoten/gezinsleden nu doen?

 • De mensen die bij je in huis wonen, moeten vanaf nu ook thuisblijven. Dit geldt ook voor kinderen.
 • Had je je getest op advies van de GGD én heb je geen klachten? Let dan goed op of je klachten krijgt.
 • Laat je huisgenoten deze online informatiebrief voor huisgenoten van mensen zonder klachten goed doorlezen. heb je vijf dagen na de test nog geen klachten? Dan mogen je gezinsleden en huisgenoten weer naar buiten.
 • Had je je getest, omdat je klachten had? Of had je geen klachten, maar nu wel? Dan mogen je huisgenoten zich na 5 dagen laten testen op corona. Ook als ze geen klachten hebben. Dat is 5 dagen nadat ze voor het laatst een tijd dicht bij jou in de buurt zijn geweest. Dus 15 minuten of meer dichter dan 1,5 meter bij jou in de buurt. De GGD gaat je helpen met het bepalen van deze datum. Ze leggen je uit hoe je deze afspraak maakt. Een voorbeeld: op maandag ben je voor het laatst dicht bij je huisgenoten in de buurt geweest. Dan kunnen zij zich op zaterdag laten testen.
 • Is deze test van je huisgenoten negatief en hebben zij geen klachten? Dan mogen ze weer naar buiten.
 • Doen ze geen test? Dan blijven je huisgenoten 10 dagen thuis. Dit is 10 dagen nadat ze voor het laatst een tijd dicht in de buurt zijn geweest bij jou. Dus 15 minuten of meer dichter dan 1,5 meter bij je in de buurt.
 • Krijgen je gezinsleden en huisgenoten klachten? Dan moeten zij zich direct laten testen.
 • We hebben een online brief met regels voor gezinsleden en huisgenoten, voor wanneer je positief getest bent en klachten hebt.
 • Zorg dat je gezinsleden of huisgenoten die brief goed doorlezen. 

Hoe bereid ik me voor op het gesprek met de GGD?

 • De GGD belt je voor het bron- en contactonderzoek. En om je te helpen als je vragen hebt. Het kan 1 tot 2 dagen duren voordat de GGD je belt. Zorg dat je goed bereikbaar bent. Ze bellen je op het telefoonnummer dat je hebt opgegeven toen je de testafspraak maakte.
 • Had je klachten, toen je je liet testen? Schrijf dan op met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Op je lijstje zet je iedereen waarvoor het volgende geldt:

o Je hebt deze persoon gezien in de 2 dagen voordat je klachten kreeg of toen je al klachten had.

o EN deze persoon was op dat moment langer dan 15 minuten bij jou in de buurt op minder dan 1,5
  meter afstand. De GGD noemt deze persoon een nauw contact.

 • Had je nog geen klachten toen je je liet testen? Dan schrijf je alleen op met wie je nauw contact hebt gehad ná het afnemen van de test. Als je je aan de regels hebt
  gehouden, staat er niemand op jouw lijstje.
 • Gebruik je de CoronaMelder-app? Vertel dit dan aan de GGD. Na het gesprek stuur je een melding in de CoronaMelder-app.

Laat je nauwe contacten vast weten dat jij het coronavirus hebt en wat zij kunnen doen.

 • Laat aan iedereen op je lijstje weten dat je het coronavirus hebt.
 • Deze nauwe contacten moeten vanaf nu ook thuisblijven. Dit geldt ook voor kinderen. Kinderen tot 13 jaar mogen als nauw contact wel naar de opvang, school of sporten, wanneer ze geen klachten hebben.
 • Had je je getest op advies van de GGD én heb je geen klachten? Let dan goed op of je klachten krijgt.
 • Laat je nauwe contacten deze online informatiebrief voor nauwe contacten van mensen zonder klachten goed doorlezen.

o Heb je vijf dagen na de test nog geen klachten? Dan mogen je nauwe contacten weer naar buiten. •

 • Had je je getest, omdat je klachten had? Of had je geen klachten, maar nu wel? Dan mogen je nauwe contacten zich na 5 dagen laten testen op corona. Ook als ze geen klachten hebben. Dat is 5 dagen nadat ze voor het laatst een tijd dicht bij jou in de buurt zijn geweest. Dus 15 minuten of meer dichter dan 1,5 meter bij jou in de buurt. De GGD gaat hen helpen met het bepalen van deze datum. Ze leggen uit hoe ze deze afspraak maken.

o Een voorbeeld: op maandag ben je voor het laatst dicht bij je nauwe contacten in de buurt geweest.
   Dan kunnen zij zich op zaterdag laten testen.

 • Doen ze geen test? Dan blijven zij in totaal 10 dagen thuis, nadat ze voor het laatst langer dan 15 minuten dichter dan 1.5 meter bij je in de buurt zijn geweest.
 • Krijgen zij klachten die te maken hebben met corona? Dan moeten zij zich meteen laten testen. Ook als ze maar weinig klachten hebben.
 • Had je je getest, omdat je klachten had? Stuur iedereen op je lijstje de link naar deze online brief met belangrijke informatie speciaal voor nauwe contacten.

We beseffen dat dit veel informatie is. En dat de informatie algemeen is en niet allemaal precies voor jou geldt. Het belangrijkste is dat je thuis blijft en dus niet meer naar buiten gaat. Ook je gezinsleden en huisgenoten moeten binnen blijven, ook kinderen. De GGD belt je zo snel mogelijk en legt de informatie aan je uit.

Overige tips:

 • Op de website van de Rijksoverheid vind je de folder ‘Hulp en steun bij quarantaine’ met informatie en tips bij het binnen blijven en geen bezoek ontvangen.
Wat is het bron- en contactonderzoek?

Bij een positieve test nemen wij telefonisch contact met je op en start het bron- en contactonderzoek. Het doel van het onderzoek is om de overdracht zo snel mogelijk te remmen.

Bronopsporing

Wij onderzoeken hoe jij besmet bent met COVID-19. Daarbij gaan wij na of andere personen mogelijk op dezelfde manier zijn besmet.

Contactonderzoek

Wij onderzoeken ook met wie jij tijdens de besmettelijke periode contact hebt gehad. De contacten worden onderscheiden in 3 categorieën: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Hierbij hebben wij bijzonder aandacht voor contacten die kwetsbaar zijn en contacten die werken met kwetsbare personen.

Vervolgstappen

Besmette personen gaan vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De nauwe contacten die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen wordt ook gevraagd om 10 dagen thuis te blijven en te rapporteren over eventuele gezondheidsklachten.

Het belang van bron- en contactonderzoek

In onderstaand filmpje leggen wij uit waarom bron- en contact onderzoek door de GGD belangrijk is. De beelden zijn in scene gezet.

 
wanneer kun je je laten testen zonder dat je klachten hebt?

Huisgenoten en nauwe contacten van wie uit bron- en contactonderzoek van de GGD of CoronaMelder app is gebleken dat zij in contact zijn geweest met een besmet persoon, krijgen het advies om zich zo snel mogelijk te laten testen. Hierdoor kunnen infecties snel worden opgespoord. Dit kan ook wanneer zij geen klachten hebben.

Daarnaast geldt ook het advies voor huisgenoten en nauwe contacten om te testen op of na de 5e dag van het laatste risicovolle contact met de besmette persoon. Op deze dag is het virus bij mensen zonder klachten, maar wel besmet goed aan te tonen. 

Is deze uitslag van dag 5 negatief? Dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden. De kans dat iemand nog ziek wordt is namelijk kleiner. Belangrijke voorwaarde is wel dat mensen ook daarna alert blijven op klachten en zich uiteraard opnieuw laten testen als zij toch klachten krijgen. Vermijd altijd het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het risicocontact. Werkt u in de zorg, overleg dan met uw werkgever of en wanneer u weer mag werken. 

Ook voor overige contacten is het vanaf 3 februari mogelijk om zich te laten testen op korte termijn nadat het risicovolle contact heeft plaatsgevonden. 

Weet ik met deze test of ik al eerder corona heb gehad?

Nee. Deze test toont alleen aan of je op dit moment COVID-19 hebt. Er wordt op dit moment landelijk onderzoek gedaan naar een bloedtest, waarmee je test of iemand het doormaakte en immuniteit opbouwde. Deze test is nog niet beschikbaar. Houd de website van het RIVM in de gaten voor meer informatie.

Ik wil graag een non-COVID-verklaring

GGD Hart voor Brabant geeft geen Non-COVID-verklaringen af. Wij testen in onze teststraten alleen mensen die klachten hebben. Dit doen wij om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

Reis je naar het buitenland en heb je een Non-COVID-verklaring nodig? Neem dan contact op met een travel clinic of vaccinatiecentrum bij jou in de buurt. Voor vragen over deze verklaring kun je contact opnemen met jouw reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij.

Privacy en corona

Lees meer over:

Eigen gegevens inzien of wijzigen?

Wil je weten welke persoonsgegevens GGD Hart voor Brabant van jou heeft? Of wil je van een ander recht op privacy gebruikmaken? Inwoners van de regio Hart voor Brabant kunnen een verzoek indienen om hun gegevens te bekijken en aanvragen of het gebruik, vermelden of bewaren van persoonlijke gegevens kan worden aangepast. Het is belangrijk om te weten dat de GGD een wettelijke bewaarplicht heeft van bepaalde gegevens. Dus per geval zal gekeken moeten worden wat er mogelijk is.

Vul het formulier Aanvraag persoonsgegevens in en stuur of mail het, met een kopie van paspoort of ID, op naar de GGD Hart voor Brabant. Gebruik hiervoor de Kopie ID app van de Rijksoverheid. Je dient daarbij het BSN en de pasfoto af te schermen en een watermerk aan de kopie toevoegen en/of het doel voor verstrekking op de kopie schrijven.

Hoe werkt een coronatest en het bron- en contactonderzoek?

Heb je klachten zoals hoesten, verkoudheid of verhoging? Blijf thuis en laat je testen! Ga na de test direct naar huis en blijf thuis totdat de uitslag bekend is. Iedere dag kun je gebeld worden voor de uitslag, ook in het weekend.

De coronatest uitgelegd voor kinderen

Hoe werkt de coronatest voor kinderen en waarom is testen zo belangrijk? In deze video leggen we uit wat jouw kind met coronaklachten bij een test kan verwachten.

Wat is het belang van bron- en contactonderzoek door de GGD?

Karien, verpleegkundige van de GGD Hart voor Brabant, vertelt waarom bron- en contact onderzoek door de GGD belangrijk is. De beelden zijn in scene gezet.

Vragen?

Bel het landelijk nummer van het RIVM via
0800 1351 of bel met onze GGD   0900 364 64 64 (elke dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur).