GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 31-08-2020 om 17:21 uur
Laatst gewijzigd op: 23-09-2020 om 12:12 uur

Veel testaanvragen zorgt voor langere wachttijd

Het is op dit moment erg druk. Veel mensen willen zich laten testen, waardoor het niet altijd mogelijk is binnen 48 uur een afspraak te maken bij de voor jou dichtstbijzijnde locatie. We vragen je om je begrip en eventueel verder te reizen naar een beschikbare testlocatie, zodat je zo snel mogelijk getest kan worden.
Geplaatst op: 28-05-2020 om 13:06 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Coronatest

Wij hebben speciale teststraten ingericht om te testen op corona. De teststraten zijn alleen per auto te bereiken en zijn te vinden in Rosmalen, Tilburg en Uden. De testen worden alleen afgenomen na het maken van een afspraak via het landelijke telefoonnummer.

Kan ik getest worden?

Iedereen met milde klachten die passen bij het coronavirus kan bij de GGD getest worden op COVID-19. Voorbeelden van milde klachten die passen bij het coronavirus:

 • verkoudheidsklachten;
 • neusverkouden;
 • loopneus;
 • niezen;
 • keelpijn;
 • hoesten;
 • verhoging;
 • of plotseling verlies van reuk of smaak. .

Je kan zonder tussenkomst van een arts een afspraak maken via het landelijke telefoonnummer. Dit geldt ook voor mensen die al eerder getest konden worden, zoals zorgpersoneel, leerkrachten en mantelzorgers.

Wat gebeurt er tijdens de coronatest?

Tijdens de test nemen wij met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm af. Dit wattenstokje wordt naar een microbiologisch laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen vanuit dit wattenstokje opmaken of je op dit moment besmet bent met COVID-19. Wij testen niet op antistoffen en kunnen dus ook niet zien of je al eerder besmet was.

Hoe krijg ik de testuitslag?

Wij streven ernaar om je testuitslag binnen 48 uur telefonisch door te geven. Dit duurt helaas soms tot 72 uur. Tot die tijd blijf jij in isolatie. Heb je koorts en/of ben je benauwd, dan moet iedereen in jouw huishouden thuisblijven.

Laat je testen

Heb je een vraag? Bel dan naar ons informatienummer. Wil je een afspraak maken voor een coronatest?
Plan zelf een afspraak via de website met je DigiD. Of bel naar de landelijke afsprakenlijn. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
Weet ik met deze test of ik al eerder corona heb gehad?

Nee. Deze test toont alleen aan of je op dit moment COVID-19 hebt. Er wordt op dit moment landelijk onderzoek gedaan naar een bloedtest, waarmee je test of iemand het doormaakte en immuniteit opbouwde. Deze test is nog niet beschikbaar. Houd de website van het RIVM in de gaten voor meer informatie.

Wat als ik geen auto heb voor de teststraat?
Het heeft de voorkeur dat je met een auto komt. Dit in verband met het infectierisico naar anderen. Je kan eventueel je huisgenoot of partner vragen om met jou door de teststraat te rijden. Ook zou je van je huisgenoot of partner een auto kunnen lenen. Als dit niet mogelijk is, kan je ook met de fiets door de teststraat komen. Dit moet wel vooraf aan ons gemeld worden.
Mijn testuitslag is negatief, wat nu?

Je had op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een contact bent van een positief getest persoon. Het kan namelijk tot 2 weken duren voor u klachten krijgt. Daarom blijft je de resterende dagen van de quarantaineperiode van 10 dagen thuis.

Ook als je negatief bent getest, houd je je aan de maatregelen:
•    Blijf op 1,5 meter afstand van mensen die niet bij je in huis wonen.
•    Was regelmatig je handen.
•    Hoest en nies in je elleboog.

Krijg je opnieuw klachten? Of andere klachten die passen bij corona? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak.

Mijn testuitslag is positief, wat nu?

Een positieve uitslag betekent dat je besmet bent met het coronavirus. Houd je aan de volgende maatregelen tot de GGD je belt:

 • Neem vanaf nu afstand van andere mensen die bij jou in huis wonen.
 • Blijf thuis en ontvang geen bezoek.
 • Blijf zoveel mogelijk in je eigen kamer. Daar slaap je ook en je slaapt alleen.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Bel je werkgever of je school en laat weten dat je je ziek meldt omdat je het coronavirus hebt.
 • Lees deze online brief goed door

Wat moeten mijn huisgenoten/gezinsleden nu doen?

 • De mensen die bij je in huis wonen, moeten per direct 10 dagen thuisblijven. Kinderen mogen niet naar school of naar de opvang. Als zij klachten hebben, moeten zij zich ook laten testen. Bij ernstige klachten, zoals forse benauwdheid en/of hoge koorts, nemen zij telefonisch contact op met hun huisarts.
 • Laat al je gezinsleden/huisgenoten deze online brief goed doorlezen.

Hoe bereid ik me voor op het gesprek met de GGD?

Maak een lijstje met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Schrijf iemand op je lijst wanneer:

 • Je deze persoon gezien hebt toen je al klachten had of in de twee dagen voordat je klachten kreeg.
 • EN wanneer deze persoon op dat moment langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand van je is geweest.

Laat je contacten vast weten dat jij het coronavirus hebt.

Laat aan iedereen op je lijstje weten dat je het coronavirus hebt. Iedereen op het lijstje moet zich aan deze regels houden:

 • Zij moeten 10 dagen thuisblijven vanaf de dag dat ze jou voor het laatst hebben gezien.
 • Als zij (milde) coronaklachten hebben, moeten zij zich laten testen.
 • Bij ernstige klachten, zoals forse benauwdheid en/of hoge koorts, moeten zij contact opnemen met hun huisarts.
 • Stuur iedereen op jouw lijstje de link naar deze online brief met belangrijke informatie.
Wat is het bron- en contactonderzoek?

Bij een positieve test nemen wij telefonisch contact met je op en start het bron- en contactonderzoek. Het doel van het onderzoek is om de overdracht zo snel mogelijk te remmen.

Bronopsporing

Wij onderzoeken hoe jij besmet bent met COVID-19. Daarbij gaan wij na of andere personen mogelijk op dezelfde manier zijn besmet.

Contactonderzoek

Wij onderzoeken ook met wie jij tijdens de besmettelijke periode contact hebt gehad. De contacten worden onderscheiden in 3 categorieën: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Hierbij hebben wij bijzonder aandacht voor contacten die kwetsbaar zijn en contacten die werken met kwetsbare personen.

Vervolgstappen

Besmette personen gaan vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De nauwe contacten die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen wordt ook gevraagd om 10 dagen thuis te blijven en te rapporteren over eventuele gezondheidsklachten.

Het belang van bron- en contactonderzoek

In onderstaand filmpje leggen wij uit waarom bron- en contact onderzoek door de GGD belangrijk is. De beelden zijn in scene gezet.

 
Ik wil graag een non-COVID-verklaring

GGD Hart voor Brabant geeft geen Non-COVID-verklaringen af. Wij testen in onze teststraten alleen mensen die klachten hebben. Dit doen wij om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

Reis je naar het buitenland en heb je een Non-COVID-verklaring nodig? Neem dan contact op met een travel clinic of vaccinatiecentrum bij jou in de buurt. Voor vragen over deze verklaring kun je contact opnemen met jouw reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij.

Hoe werkt een coronatest en het bron- en contactonderzoek?

Heb je klachten zoals hoesten, verkoudheid of verhoging? Blijf thuis en laat je testen! Ga na de test direct naar huis en blijf thuis totdat de uitslag bekend is. Iedere dag kun je gebeld worden voor de uitslag, ook in het weekend.

Wat is het belang van bron- en contactonderzoek door de GGD?

Karien, verpleegkundige van de GGD Hart voor Brabant, vertelt waarom bron- en contact onderzoek door de GGD belangrijk is. De beelden zijn in scene gezet.

Vragen?

Bel het landelijk nummer van het RIVM via
0800 1351 of bel met onze GGD   0900 364 64 64 (elke dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur).