Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersBlogBlog: Na 50 jaar gestopt met roken

Blog: Na 50 jaar gestopt met roken

Sjan Rijkers – van Zelst (66 jaar) woont al ruim 12 jaar aan de Duifstraat in de Tilburgse wijk Groenewoud. Sinds het overlijden van haar man zo’n 1,5 jaar geleden woont ze hier alleen met haar hondje Benji. De reden van onze ontmoeting is een bijzondere; Sjan is na ruim 50 jaar gestopt met roken en wil haar ervaringen met me delen.

Sjan vertelt dat ze op 11-jarige leeftijd begon met roken: “Mijn man rookte ook al in die tijd en ik ben toen ook begonnen. Roken was ook stoer en iets om erbij te horen. Een pakje kostte toen nog 1,45 gulden.” Wat onschuldig begon werd al snel een verslaving en zo rookte Sjan een groot deel van haar leven een pakje shag per dag.

“Elke twee weken reed ik samen met een vriendin naar Baarle-Nassau om mijn voorraad shag aan te vullen”- zo vertelt Sjan verder. “De periode rond het overlijden van mijn man was een erg stressvolle periode. Ik viel erg veel af, voelde me minder fit en de rondjes die ik met Benji wandelde werden kleiner. Het roken gaf mij een manier om met de stress om te gaan, maar omdat het zo duur is levert het ook juist stress op”- zegt Sjan. Een kleine rekensom leert ons dat Sjan jaarlijks voor zo’n 6.000 euro aan shag rookt. “Daar kun je toch heel mooi van op vakantie” reageert Sjan nadat we op dit bedrag uitkomen.

Stoppen met roken

Eind 2023 is de zus van Sjan bezig om te stoppen met roken. Aangemoedigd door haar zus én door de stijgende prijzen van tabak, besluit Sjan rond de kerst van 2023 dat ook zij wil stoppen. Snel maakt ze een afspraak bij de huisartsenpraktijk Ingang Zuid waar ze in overleg de hulp krijgt die het beste bij haar past. In het geval van Sjan zijn dit nicotinepleisters in combinatie met tips en adviezen van de Praktijkondersteuner. Na een periode van 54 jaar (!) waarin Sjan dagelijks rookt, lukt het haar om binnen 2 maanden volledig te stoppen met roken en zo rookt zij op 2 februari 2024 haar laatste shag.

Veel voordelen

Gevraagd naar de voordelen van niet meer roken begint Sjan te vertellen: “Meer lucht, zuivere reuk, de benauwdheid is weg, het hoesten is gestopt. De rondjes die ik met de hond loop zijn een stuk groter geworden. Je voelt jezelf echt een stuk fitter.” En dat dus nog allemaal bovenop die 6.000 euro die Sjan voortaan elk jaar bespaart. Daarnaast blijkt ook de stress minder geworden. En als Sjan last heeft van stress dan gaat ze daar nu op een andere manier mee om: “Ik zoek afleiding door lekker met de hond te gaan wandelen of ik maak een leuk puzzelboek.”

Ik sta versteld dat het Sjan gelukt is om in zo’n korte tijd te stoppen na ruim 50 jaar gerookt te hebben. Hierop reageert Sjan nuchter: “Waar een wil is, is een weg maar je moet even door de zure appel heen. Ook al lijkt het moeilijk, je wint het ervan. Na een tijdje zit er geen reuk en geen smaak meer aan en heb je er gewoon geen zin meer in.”

Sjan heeft een aantal tips voor mensen die willen stoppen met roken: “Begin met pleisters dat heeft bij mij erg goed gewerkt. Ook het samen stoppen werkt goed. Doordat mijn zus en ik tegelijkertijd stopten hadden we steun aan elkaar. En zoek hulp. Ondersteuning van de Praktijkondersteuner of een andere coach kan ik iedereen aanraden.”

Wil jij ook stoppen met roken?

Begeleiding op maat bij het stoppen met roken vergroot de kans op succes. Kijk op www.ikstopnu.nl voor de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Deel het artikel

Het laatste nieuws

Gezondheidsonderzoek voor jongeren erkend als goed onderbouwde interventie

Mijn kind
We zijn trots om te delen dat het gezondheidsonderzoek ‘Gezond Leven? Check het Even!’ officieel erkend is als ...

Regionale bewustwordingscampagne Mijn Zorg van start

Zorg en welzijn bestaat in onze regio dit jaar 750 jaar. Iets om trots op te zijn. Door de eeuwen heen is de zo...