GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 31-03-2016 om 16:25 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Kinderziekten op school of opvang

Ziektes in de klas of in de opvang? Dat komt regelmatig voor. Wij hebben voor jou een aantal veel gestelde vragen op een rijtje gezet.

Heb je andere vragen? Lees per ziekte onze deurbriefjes of neem contact met ons op.

Altijd op de hoogte blijven?

Download de KIDDI-app voor kinderopvang! Met deze app heb je altijd de juiste informatie rondom infectieziekten en hygiëne aspecten bij de hand.

Waarmee kan de GGD mij helpen?

Onderstaand filmpje legt uit waarmee wij jou kunnen helpen. Wil je meer weten? Neem dan contact op met team infectieziekten.

 
Ik werk bij een kinderdagverblijf en er heerst krentenbaard, wat moet ik doen?
 • Laat de ziekte altijd bij één of meerdere kinderen vaststellen door de huisarts.
 • Je kunt ouders informeren via onze deurbriefjes.
 • Krentenbaard gaat vanzelf over, met medicijnen gaat het sneller. Verwijs ouders naar hun huisarts.
 • Laat de kinderen regelmatig hun handjes wassen en voorkom dat zij aan wondjes krabben.
 • Kinderen hoeven niet thuis te blijven, besmetting treedt al op voordat de kindjes ziek zijn.
 • Hulp of advies nodig? Neem altijd contact met ons op  088 368 6421 (maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur)
Mag een kind met waterpokken naar het kinderdagverblijf?
Een kind met waterpokken mag gewoon naar de kinderopvang. Natuurlijk alleen als het kind zich daar goed genoeg voor voelt. Kinderen zijn al besmettelijk voordat de verschijnselen optreden.
Zwanger en in contact geweest met waterpokken?
 • Wie ooit waterpokken heeft gehad is beschermd tegen het virus. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts of bedrijfsarts.
 • Heb je een kinderwens? En had je nooit waterpokken? Loop je door je werk een verhoogd risico om in aanraking te komen met waterpokken? Informeer bij de huisarts of bedrijfsarts naar een vaccinatie tegen waterpokken.
 • Ben je in verwachting? Heb je geen waterpokken of vaccinatie tegen waterpokken gehad? Voorkom dan contact met kinderen die waterpokken hebben. Kwam je toch in contact met waterpokken? Neem dan contact op met je huisarts of de verloskundige/ gynaecoloog.
 • Voor vragen en advies kun je contact met ons opnemen via  088 368 6421 (maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur)

 

Er is iemand op school met bof en ik heb nog geen bof gehad

De meeste kinderen zijn gevaccineerd tegen bof. Iemand met bof is al besmettelijk voordat hij of zij er ziek van is. Het geeft dus geen zin om thuis te blijven om besmetting te voorkomen. Kinderen met bof mogen ook gewoon naar school of naar de opvang. 

Is bof gevaarlijk?

In het algemeen verloopt deze ziekte mild. Er is geen behandeling voor bof. Sinds kinderen gevaccineerd worden komen ernstige complicaties van bof vrijwel niet meer voor.
Voor vragen en advies kun je contact met ons opnemen via 088 368 6421 (maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Wanneer geldt er een meldingsplicht?

Neem contact op met de GGD als er sprake is van een ongewoon hoog aantal zieken. Kinderen zijn bevattelijk voor infectieziekten. Voor iedereen is het van belang dat een uitbraak van een infectieziekte wordt voorkomen of bestreden. De GGD geeft gerichte informatie over infectieziekten en adviezen over de te nemen maatregelen om verspreiding te voorkomen.

Wat moet je melden?

Een ongewoon aantal zieken met:

 • Maag- en darmklachten
 • Scabiës (schurft)
 • Huiduitslag 
 • Geelzucht
 • Overige ernstige aandoeningen met een vermoeden van infectieuze aard

Voor vragen en advies kun je contact met ons opnemen via 088 368 6421 (maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Mis je een ziekte of heb je vragen?
Mis je een ziekte? Lees per ziekte onze deurbriefjes. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Download nu de KIDDI-app

KIDDI-app

Krijg eenvoudig toegang tot informatie over infectieziekten en hygiënerichtlijnen.