Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMijn kindAls de roze wolk er niet is

Als de roze wolk er niet is…

Sommige ouders zitten niet, of niet altijd, op een roze wolk na de geboorte van hun kind. En dat komt vaker voor dan je misschien denkt. Dat is ook niet gek. Er gebeurt zoveel in de eerste maanden na de bevalling. Gelukkig is er veel aan te doen. Het is belangrijk dat jij vertelt hoe jij je voelt. Vertel het aan iemand die je vertrouwt. Blijf er niet te lang mee rondlopen. Sombere gevoelens kunnen een depressie worden.

Op deze pagina vind je meer informatie en lees je wat je zelf kunt doen en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Psychische klachten na de bevalling

Veel ouders zitten in de eerste maanden na de geboorte van hun kindje niet lekker in hun vel. Slaapgebrek, hormonen die uit balans zijn, veranderende rollen en tijdgebrek, het zorgt er allemaal voor dat je je tijdelijk uit balans kunt voelen. Meer weten? Lees dan onderstaande folder.

Download Waar blijft de roze wolk?

Wat is een post partum depressie?

Mentale klachten na de bevalling kunnen zo hevig worden, dat er sprake is van een depressie. Ongeveer 1 op de 8 moeders ontwikkelt een post partum depressie. Lees meer over post partum depressie op de website Mentaal Vitaal. Je vindt hier ook tips en uitleg over mogelijke behandelingen.

Waar vind je hulp en ondersteuning?

Er is gelukkig veel hulp en ondersteuning beschikbaar voor pas bevallen moeders en vaders die niet lekker in hun vel zitten. Dat varieert van laagdrempelige ontmoetingsmogelijkheden met andere ouders, tot psychologische ondersteuning van een professional.

Lees meer over het ondersteuningsaanbod voor moeders en vaders die net een kindje hebben gekregen.

Veelgestelde vragen

 • Wat kun je zelf doen bij een post partum depressie?

  Blijf niet alleen met je sombere gevoelens rondlopen. Praat er over met iemand die jij vertrouwt. Dat kan een vriend of familielid zijn, maar ook een professional, bijvoorbeeld de verloskundige of jeugdverpleegkundige. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe kleiner de kans dat jouw klachten verergeren.

  Vind jouw consultatiebureau

  Tips en adviezen

  Negen maanden zwanger, een bevalling en dan ben je moeder! Dat is niet niks. Het zet je leven op zijn kop. Gun jezelf tijd om de dingen te verwerken en om te wennen aan je nieuwe leven mét kind. Gun jezelf tijd om te wennen aan je nieuwe rol als moeder met nieuwe zorgen en verantwoordelijkheden. Hieronder vind je enkele praktische tips die je kunnen helpen om in balans te blijven en deze terug te vinden.

  • Zorg goed voor jezelf.
  • Neem af en toe tijd voor jezelf. Doe iets wat je voor de bevalling ook leuk vond om te doen.
  • Investeer in je relatie, heb bewust aandacht voor elkaar in je nieuwe rol.
  • Beweeg. Doe het rustig aan. Bouw je conditie op door bijvoorbeeld te gaan wandelen, fietsen of zwemmen.
  • Blijf in contact met vrienden en vriendinnen.
  • Durf nee te zeggen.
  • Durf hulp te vragen.
  • Neem tijd om tot rust te komen, vraag anderen om even op je kind te passen.
  • Accepteer dat het niet altijd makkelijk en leuk is.
  • Praat met je partner, familie en vrienden over je gevoelens en zorgen.
  • Accepteer dat je als moeder niet altijd alles goed kan doen.
  • Deel de zorg van je baby met je partner.

  Kijk ook eens of er bij jou in de buurt een 'mamacafé' is. Hier kun je samen met je kindje naartoe. Je ontmoet er andere moeders. Het is vaak heel fijn om verhalen uit te wisselen.