GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 27-12-2018 om 13:43 uur
Laatst gewijzigd op: 16-03-2021 om 17:42 uur

Vaccinaties tegen meningokokken

In april organiseert de GGD Hart voor Brabant een nieuwe vaccinatieronde tegen Meningokokken ACWY. Jongeren die dit jaar 14 worden ontvangen een uitnodiging voor de prik tegen Meningokokken ACWY.

Kom je deze vaccinatieronde niet en ben je geboren in 2007? Dan ontvang je automatisch een nieuwe uitnodiging in het najaar van 2021.

Meningokokkenprik voor jongeren

Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, wordt de vaccinatie ook aangeboden aan tieners in het jaar dat ze 14 worden. Deze prik is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

Welke coronamaatregelen gelden er?
  • Kom met maximaal 1 volwassene naar de vaccinatie-locatie.
  • Ben jij 13 jaar of ouders? Draag dan een mondkapje.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen en volg de instructies van onze medewerkers op.
  • We vragen je dringend om niet te komen als je klachten heeft die kunnen wijzen op corona.Bel ons dan tussen 08.30 en 17.00 uur via 088 368 6555. In de meeste gevallen zijn wij genoodzaakt jouw prik uit te stellen tot het najaar van 2021.
Tips over de prik

We hebben een paar tips voor de vaccinatie:

  • We prikken in je bovenarm. Houd hier rekening mee bij je kledingkeuze.
  • Vind je naalden spannend? Laat het de medewerker weten. Zij hebben veel ervaring en helpen je er doorheen!
  • Beweeg je arm na de prik: dit voorkomt een pijnlijke bovenarm.
Waar zijn de priklocaties dit jaar?

De prikken tegen baarmoederhalskanker en meningokokken ACWY geven wij dit jaar op de vaccinatielocaties waar wij ook vaccineren tegen Covid-19. Je vindt het adres in jouw uitnodiging. Op deze priklocaties zijn speciale priklijnen voor de vaccinaties tegen HPV en Meningokokken ACWY. Onze gastvrije host wijst je de weg.

We vragen je dringend om niet te komen als je klachten heeft die kunnen wijzen op corona.Bel ons dan tussen 08.30 en 17.00 uur via 088 368 6555. In de meeste gevallen zijn wij genoodzaakt jouw prik uit te stellen tot het najaar van 2021.

Kan ik de vaccinaties tegen HPV en Meningokokken ACWY tegelijk halen?

Alle jongeren geboren in 2007 ontvangen dit voorjaar een uitnodiging voor de vaccinatie tegen Meningokokken ACWY.

Door de coronamaatregelen is de eerste HPV vaccinatie van meisjes geboren in 2007 uitgesteld. Hierdoor ontvangen de meisjes geboren in 2007 naast de uitnodiging voor de 2e HPV prik óók een oproep voor de vaccinatie tegen Meningokokken ACWY. Ontving jij voor beide vaccinaties een oproep? Je mag deze tegelijk halen op één van beide data van uitnodiging. Je hoeft je niet aan- of af te melden voor één van deze data. Meld dit bij aankomst op de vaccinatielocatie bij de administratie.

Kan ik de afspraak verzetten?

Nee. Vanwege de Corona-maatregelen is er weinig ruimte om te verzetten. We nodigden alle jongeren uit per tijdsblok om zoveel mogelijk te spreiden en rijvorming te voorkomen. Houd je dus aan de tijd en datum van oproep. Lukt dit niet zijn wij genoodzaakt de prik uit te stellen tot het najaar van 2021.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, wordt de vaccinatie ook aangeboden aan tieners in het jaar dat ze 14 worden. Om de ziekte een halt toe te roepen, zijn in 2018 en 2019 alle jongeren geboren tussen 2001 en 2005 uitgenodigd voor een vaccinatie. Sinds 2020 is de prik onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat moet ik meenemen?

Neem je uitnodiging van de GGD mee én een geldig ID-bewijs of paspoort.

Ik heb de prik al gehad, waarom krijg ik toch een uitnodiging?

Mogelijk staat jouw vaccinatie nog niet goed geregistreerd bij het RIVM. Heb je de prik al eens gehaald? Laat dit dan weten aan het RIVM regiokantoor. Je krijgt dan geen herinnering meer.

Vaccinregistratieformulier RIVM
Staat jouw vraag er niet bij?

Heb je nog vragen? Bel ons dan tussen 08.30 en 17.00 uur via 088 368 6555. Onze medewerkers staan je graag te woord.

Stel jouw vraag over meningokokken: Chat met JouwGGD
Elke werkdag tussen 15:00 en 21:00 uur en zondag van 18:00-20:00 uur.

Britt (17) overleefde meningokokken

Britt uit Rosmalen overleed bijna als gevolg van meningokokken. Zij vertelt haar verhaal aan Omroep Brabant.