GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 27-12-2018 om 13:43 uur
Laatst gewijzigd op: 23-11-2020 om 18:29 uur

Vaccinaties tegen meningokokken

In december organiseert de GGD Hart voor Brabant een nieuwe vaccinatieronde tegen Meningokokken ACWY. Jongeren geboren in 2006 ontvangen in november een uitnodiging voor de prik tegen Meningokokken ACWY. Ook jongeren geboren in 2001 tot en met 2006 die de prik tegen de Meningokokken ACWY nog niet haalden, ontvangen nog één uitnodiging.

Kom je deze vaccinatieronde niet en ben je geboren in 2006? Dan ontvang je automatisch een nieuwe uitnodiging in 2021. Ook nodigen wij in 2021 alle jongeren geboren in 2007 uit voor de prik tegen Meningokokken ACWY. Voor jongeren geboren in 2001 tot en met 2005 is dit de laatste uitnodiging voor deze vaccinatie. Maak je geen gebruik van de uitnodiging dit jaar? Dan ontvang je geen herinnering meer.

Bescherming tegen de meningokokkenbacteriën blijft ook in Coronatijd belangrijk. Door de meningokokbacterie W kun je hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven klachten aan kunt overhouden. Je kunt er zelfs aan overlijden. Gelukkig komt dit niet vaak voor, maar als je ziek wordt, kun je binnen een dag in het ziekenhuis terechtkomen. Je kunt jezelf en anderen beschermen met een simpele prik.

Zo prikken we tegen Meningokokken ACWY tijdens de coronamaatregelen

Vanwege de coronamaatregelen is deze vaccinatieronde anders dan voorgaande momenten. Onze medewerkers doen er alles aan om je veilig te vaccineren. Daarnaast nodigen wij jongeren één voor één uit. Jij krijgt dus een persoonlijke uitnodiging thuis gestuurd. Om goed afstand te kunnen bewaren vragen we je ook om je aan het tijdstip van onze uitnodiging te houden. Je mag één begeleider meenemen. Het is deze vaccinatieronde niet mogelijk om je afspraak te verzetten.

Op locatie hebben we een portier. Als het wat drukker is vragen we je om even buiten te wachten. Houdt ook tijdens het wachten voldoende afstand tot elkaar.

Kom zoveel mogelijk op de fiets.

Voorkom verkeershinder. Woon je in de buurt? Kom dan bij voorkeur op de fiets.

Heb je gezondheidsklachten? Dan geldt: blijf thuis.

  • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of een verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf dan thuis.
    Kun je door gezondheidsklachten niet komen? Dan vinden we het fijn als je contact met ons opneemt.

Heb je nog vragen?

Bel ons dan op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur op 0900 463 64 43 . Onze medewerkers staan je graag te woord.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Het totaal aantal gevallen van meningokokkenziekte is de laatste jaren afgenomen. Het aantal infecties met meningokokken W steeg in Nederland wel van gemiddeld vier per jaar tot 2015 tot vijftig in 2016 en tachtig in 2017. Daarom besloot de minister van Volksgezondheid om de vaccinatie tegen meningokokken uit te breiden. Hiermee wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen.

Van de meningokokbacterie type W kun je hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven blijvende klachten van kunt overhouden. Je kunt er zelfs aan doodgaan. Met een vaccinatie ben je direct zelf beschermd tegen een besmetting met meningokokken W. Als je gevaccineerd bent, kun je ook een ander niet besmetten. Kijk voor meer informatie op de website van het rijksvaccinatieprogramma

Heb je nog vragen? Je kunt ons iedere werkdag bellen tussen 8.00 en 17.00 uur via  0900 463 64 43

Wat moet ik meenemen?

Neem je uitnodiging van de GGD mee én een geldig ID-bewijs of paspoort.

Tips over de prik

We hebben een paar slimme tips voor een vaccinatie:

  • We prikken in je bovenarm. Het is handig om kleding aan te doen waarbij de plaats van de vaccinatie gemakkelijk te bereiken is.
  • Vind je naalden spannend? Laat het de medewerker weten. Zij hebben veel ervaring en helpen je er doorheen!
  • Beweeg je arm na de prik: dit voorkomt een pijnlijke bovenarm.
Ik heb de prik al gehad, waarom krijg ik toch een uitnodiging?

Mogelijk staat jouw vaccinatie nog niet goed geregistreerd bij het RIVM. Heb je de prik tegen meningokokken ACWY al op eigen initiatief gehaald? Of haalde jij jouw prik al bij de GGD? Laat dit dan weten aan het RIVM regiokantoor. Je krijgt dan geen herinnering meer.

Registreren de vaccinatie Meningokokken ACWY
Stel jouw vraag over meningokokken: Chat met JouwGGD
Elke werkdag tussen 15:00 en 21:00 uur en zondag van 18:00-20:00 uur.

Britt (17) overleefde meningokokken

Britt uit Rosmalen overleed bijna als gevolg van meningokokken. Zij vertelt haar verhaal aan Omroep Brabant.