GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 27-12-2018 om 13:43 uur
Laatst gewijzigd op: 13-11-2019 om 11:09 uur

Vaccinatieschema najaar 2019

Ben jij geboren tussen 2001 en 2005? En was jij dit voorjaar niet in de gelegenheid je prik tegen meningokokken ACWY te halen? Dan ontving je in augustus een nieuwe uitnodiging voor een prik tegen meningokokken ACWY. In het schema op deze pagina lees je waar en wanneer je de prik tegen meningokokken ACWY kunt halen.

De prikronde van 2019 is afgelopen. Iedereen die is opgeroepen in de campagne, krijgt in 2020 nog eenmaal een herinneringsoproep (ongeacht leeftijd). Op 1 juli 2020 eindigt de campagne. Daarna geldt dat alleen jongeren tot 18 jaar recht hebben op een gratis vaccinatie wanneer zij deze nog niet hebben ontvangen op 14 jarige leeftijd of later volgens het Rijksvaccinatie Programma.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Het totaal aantal gevallen van meningokokkenziekte is de laatste jaren afgenomen. Het aantal infecties met meningokokken W steeg in Nederland wel van gemiddeld vier per jaar tot 2015 tot vijftig in 2016 en tachtig in 2017. Daarom besloot de minister van Volksgezondheid om de vaccinatie tegen meningokokken uit te breiden. Hiermee wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen.

Van de meningokokbacterie type W kun je hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven blijvende klachten van kunt overhouden. Je kunt er zelfs aan doodgaan. Met een vaccinatie ben je direct zelf beschermd tegen een besmetting met meningokokken W. Als je gevaccineerd bent, kun je ook een ander niet besmetten. Kijk voor meer informatie op de website van het rijksvaccinatieprogramma

Heb je nog vragen? Je kunt ons iedere werkdag bellen tussen 8.00 en 17.00 uur via  0900 364 64 64

Meer informatie over de meningokokken ACWY vaccinatie
Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen over de meningokokken ACWY-vaccinatie op de campagnewebsite: www.deelditnietmetjevrienden.nl
Ik heb de prik al gehad, waarom krijg ik toch een uitnodiging?

Mogelijk staat jouw vaccinatie nog niet goed geregistreerd bij het RIVM. Heb je de prik tegen meningokokken ACWY al op eigen initiatief gehaald? Of haalde jij jouw prik al bij de GGD? Laat dit dan weten aan het RIVM regiokantoor. Je krijgt dan geen herinnering meer.

Registreren de vaccinatie Meningokokken ACWY
Stel jouw vraag over meningokokken: Chat met JouwGGD
Elke werkdag tussen 15:00 en 21:00 uur

Britt (17) overleefde meningokokken

Britt uit Rosmalen overleed bijna als gevolg van meningokokken. Zij vertelt haar verhaal aan Omroep Brabant.