GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 27-12-2018 om 13:43 uur
Laatst gewijzigd op: 19-08-2020 om 11:56 uur

Vaccinaties tegen meningokokken

Vanwege het coronavirus zijn jongeren geboren in 2006 voor de zomer uitgenodigd voor een individuele afspraak op een GGD-locatie om de prik tegen Meningokokken ACWY te halen. Jongeren geboren tussen 2001 en 2005 die in 2019 de prik tegen Meningokokken ACWY nog niet gehaald hebben, ontvangen eind 2020 nog één herinneringsoproep. Ook jongeren uit 2006 die eerder verhinderd waren of niet zijn uitgenodigd, ontvangen een oproep voor eind 2020.

Bescherming tegen de meningokokkenbacteriën blijft ook in Coronatijd belangrijk.

Door de meningokokbacterie W kun je hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven klachten aan kunt overhouden. Je kunt er zelfs aan overlijden. Gelukkig komt dit niet vaak voor, maar als je ziek wordt, kun je binnen een dag in het ziekenhuis terechtkomen. Je kunt jezelf en anderen beschermen met een simpele prik.

Heb je nog vragen?

Bel ons dan op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur op 0900 463 64 43 . Onze medewerkers staan je graag te woord.

Zo prikken we tegen Meningokokken ACWY tijdens de coronamaatregelen

Vanwege het coronavirus roepen wij jongeren één voor één op. Jij krijgt dus een persoonlijke uitnodiging thuis gestuurd. Om goed afstand te kunnen bewaren vragen we je ook om je aan het tijdstip van onze uitnodiging te houden. Je mag één begeleider meenemen.

Op locatie hebben we een portier. Als het wat drukker is vragen we je om even buiten te wachten. Houdt ook tijdens het wachten voldoende afstand tot elkaar.

Kom zoveel mogelijk op de fiets.

Voorkom verkeershinder. Woon je in de buurt? Kom dan bij voorkeur op de fiets.

Heb je gezondheidsklachten? Dan geldt: blijf thuis.

  • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of een verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf dan thuis.
    Kun je door gezondheidsklachten niet komen? Dan vinden we het fijn als je contact met ons opneemt.
Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Het totaal aantal gevallen van meningokokkenziekte is de laatste jaren afgenomen. Het aantal infecties met meningokokken W steeg in Nederland wel van gemiddeld vier per jaar tot 2015 tot vijftig in 2016 en tachtig in 2017. Daarom besloot de minister van Volksgezondheid om de vaccinatie tegen meningokokken uit te breiden. Hiermee wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen.

Van de meningokokbacterie type W kun je hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven blijvende klachten van kunt overhouden. Je kunt er zelfs aan doodgaan. Met een vaccinatie ben je direct zelf beschermd tegen een besmetting met meningokokken W. Als je gevaccineerd bent, kun je ook een ander niet besmetten. Kijk voor meer informatie op de website van het rijksvaccinatieprogramma

Heb je nog vragen? Je kunt ons iedere werkdag bellen tussen 8.00 en 17.00 uur via  0900 463 64 43

Wat moet ik meenemen?

Neem je uitnodiging van de GGD mee én een geldig ID-bewijs of paspoort.

Tips over de prik

We hebben een paar slimme tips voor een vaccinatie:

  • We prikken in je bovenarm. Het is handig om kleding aan te doen waarbij de plaats van de vaccinatie gemakkelijk te bereiken is.
  • Vind je naalden spannend? Laat het de medewerker weten. Zij hebben veel ervaring en helpen je er doorheen!
  • Beweeg je arm na de prik: dit voorkomt een pijnlijke bovenarm.
Ik heb de prik al gehad, waarom krijg ik toch een uitnodiging?

Mogelijk staat jouw vaccinatie nog niet goed geregistreerd bij het RIVM. Heb je de prik tegen meningokokken ACWY al op eigen initiatief gehaald? Of haalde jij jouw prik al bij de GGD? Laat dit dan weten aan het RIVM regiokantoor. Je krijgt dan geen herinnering meer.

Registreren de vaccinatie Meningokokken ACWY
Stel jouw vraag over meningokokken: Chat met JouwGGD
Elke werkdag tussen 15:00 en 21:00 uur en zondag van 18:00-20:00 uur.

Britt (17) overleefde meningokokken

Britt uit Rosmalen overleed bijna als gevolg van meningokokken. Zij vertelt haar verhaal aan Omroep Brabant.