GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 07-03-2016 om 15:17 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

q-koorts

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. Mensen krijgen de ziekte meestal via het inademen van lucht waar de bacterie in zit. Dus niet altijd via direct contact met dieren. De meeste bacteriƫn komen tijdens de lammerperiode via besmette melkgeiten of -schapen in de lucht terecht. De lammerperiode duurt van februari tot en met mei. Gemiddeld 2 tot 3 weken (oplopend tot 6 weken) na besmetting kan je klachten krijgen.

Symptomen

De meeste mensen hebben griepachtige klachten, sommige mensen krijgen een long- of leverontsteking. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden na besmetting. Zwangere vrouwen, mensen met een hartklepafwijking of die een hartoperatie in het verleden hebben gehad en mensen met een afweerstoornis. Vanaf 2010 zijn er veel minder mensen ziek geworden door Q-koorts dan in de jaren daarvoor.

Langdurige vermoeidheid na Q-koorts

Een groot aantal mensen (ongeveer 20 procent) heeft na een doorgemaakte Q-koorts nog maanden tot jaren last van vermoeidheid. Die vermoeidheid heet ook wel het Q-koorts Vermoeidheidssyndroom of QVS. Daarnaast krijgt 1-3 procent van de patiënten de chronische vorm van Q-koorts die jarenlang kan duren.

Veelgestelde vragen en antwoorden Q-koorts

Wanneer naar huisarts?
Ga naar de huisarts als je koorts hebt met hoofdpijn of hoesten. Vooral als je in een gebied woont of bent geweest waar Q-koorts voorkomt. De huisarts beslist of bloedonderzoek nodig is.
Vragen?
Heb je nog onbeantwoorde vragen? Ons team infectieziekten is tussen 08.30 en 17.00 uur bereikbaar op 088 368 64 21