GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 28-05-2020 om 13:06 uur
Laatst gewijzigd op: 29-05-2020 om 12:30 uur

Coronatest

Wij hebben speciale teststraten ingericht om te testen op corona. De teststraten zijn alleen per auto te bereiken en zijn te vinden in Rosmalen, Tilburg en Uden. De testen worden alleen afgenomen na het maken van een afspraak via het landelijke telefoonnummer.

Kan ik getest worden?

Iedereen van 12 jaar of ouder met de volgende klachten kan getest worden op COVID-19:

  • hoesten;
  • neusverkoudheid;
  • koorts;
  • verlies van reuk of smaak.

Je kan zonder tussenkomst van een arts een afspraak maken via het landelijke telefoonnummer. Dit geldt ook voor mensen die al eerder getest konden worden, zoals zorgpersoneel, leerkrachten en mantelzorgers.

Wat gebeurt er tijdens de coronatest?

Tijdens de test nemen wij met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm af. Dit wattenstokje wordt naar een microbiologisch laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen vanuit dit wattenstokje opmaken of je op dit moment besmet bent met COVID-19. Wij testen niet op antistoffen en kunnen dus ook niet zien of je al eerder besmet was.

Hoe krijg ik de testuitslag?

Wanneer je getest bent in de teststraat ontvang je binnen 48 uur telefonisch de testuitslag. Tot die tijd blijf jij in isolatie en blijven jouw huisgenoten in thuisquarantaine.

Maak een afspraak

Je kan alleen op afspraak getest worden op corona. Een afspraak maak je eenvoudig via de landelijke afsprakenlijn. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
Bel voor een afspraak: 0800 1202
08:00 tot 20:00 uur
Weet ik met deze test of ik al eerder corona heb gehad?

Nee. Deze test toont alleen aan of je op dit moment COVID-19 hebt. Er wordt op dit moment landelijk onderzoek gedaan naar een bloedtest, waarmee je test of iemand het doormaakte en immuniteit opbouwde. Deze test is nog niet beschikbaar. Houd de website van het RIVM in de gaten voor meer informatie.

Wat als ik geen auto heb voor de teststraat?
Het heeft de voorkeur dat je met een auto komt. Dit in verband met het infectierisico naar anderen. Je kan eventueel je huisgenoot of partner vragen om met jou door de teststraat te rijden. Ook zou je van je huisgenoot of partner een auto kunnen lenen. Als dit niet mogelijk is, kan je ook met de fiets door de teststraat komen. Dit moet wel vooraf aan ons gemeld worden.
Mijn testuitslag is positief, wat nu?

Een positieve uitslag betekent dat je besmet bent met het coronavirus. In de informatiebrief 'bevestigde coronapatiënt' lees je meer over de leefregels die de komende periode voor jou gelden. Zo help je voorkomen dat de mensen om je heen besmet raken. Voor je huisgenoten en andere contacten hebben we ook informatiebrieven.

Informatiebrieven na positieve testuitslag

Wat is het bron- en contactonderzoek?

Bij een positieve test nemen wij telefonisch contact met je op en start het bron- en contactonderzoek. Het doel van het onderzoek is om de overdracht zo snel mogelijk te remmen.

Bronopsporing

Wij onderzoeken hoe jij besmet bent met COVID-19. Daarbij gaan wij na of andere personen mogelijk op dezelfde manier zijn besmet.

Contactonderzoek

Wij onderzoeken ook met wie jij tijdens de besmettelijke periode contact hebt gehad. De contacten worden onderscheiden in 3 categorieën: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Hierbij hebben wij bijzonder aandacht voor contacten die kwetsbaar zijn en contacten die werken met kwetsbare personen.

Vervolgstappen

Besmette personen gaan vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. De nauwe contacten die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen wordt ook gevraagd om twee weken thuis te blijven en te rapporteren over eventuele gezondheidsklachten.

Het belang van bron- en contactonderzoek

In onderstaand filmpje leggen wij uit waarom bron- en contact onderzoek door de GGD belangrijk is. De beelden zijn in scene gezet.

 

Hoe nemen wij een monster af bij jou thuis?

Veel mensen hebben vragen over de bemonstering tijdens de coronacrisis. In dit filmpje laten wij zien hoe wij een monster bij jou thuis afnemen. De beelden zijn in scene gezet.

Wat is het belang van bron- en contactonderzoek door de GGD?

Karien, verpleegkundige van de GGD Hart voor Brabant, vertelt waarom bron- en contact onderzoek door de GGD belangrijk is. De beelden zijn in scene gezet.