Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsLiefde en seksLang leve de hormonen!
InwonersNieuwsLiefde en seksLang leve de hormonen!

Lang leve de hormonen!

Tijdens mijn werk als verpleegkundige seksuele gezondheid draai ik spreekuren gericht op soa en seksualiteit. Ik ondersteun, screen, behandel en begeleid jongeren en andere doelgroepen in het behouden van een goede gezondheid op het gebied van seks. Je kunt je voorstellen dat tijdens deze spreekuren een hoop thema’s die soms rode oortjes tot gevolg hebben de revue passeren. In deze blog neem ik jullie mee in de wereld van seks en soa. Wat speelt er in de praktijk, wat zijn de uitdagingen en de punten van aandacht?

Gesprek met aandacht voor de vraag achter de vraag

Tamara*, vrouw van 20 jaar, komt voor een ‘zekerheidstestje’ omdat ze van een vriendin heeft gehoord dat zij een soa had zonder dat ze dit gemerkt heeft: “Kun je dat geloven mevrouw?”. Tijdens het gesprek komt naar voren dat Tamara twee weken geleden besloten heeft om te stoppen met de anticonceptiepil. Ze was er klaar mee en al haar vriendinnen stoppen, dus waarom zij niet. In hetzelfde gesprek vertelt Tamara ook dat ze eigenlijk nooit een condoom gebruikt. Ze denkt er gewoon niet aan. Ze heeft ook geen condooms in eigen bezit. Ze vindt dat toch meer de verantwoordelijkheid van de jongen. Nadat ze gestopt is met de pil heeft Tamara nog seks gehad, zonder condoom. Ze heeft niet stil gestaan bij een eventuele zwangerschap, want ze was pas net gestopt met de pil dus het zou wel goed zijn, aldus haar conclusie.

Tamara is een jonge vrouw die geniet van het studentenleven en waarin een zwangerschap niet zou passen. Ze praat veel met haar vriendinnen over anticonceptie en seks, maar lijken niet altijd op de hoogte te zijn van de juiste kennis en informatie. Ze slaan nu de weg in van zo gezond en zo natuurlijk mogelijk. Hormonen zijn slecht, stom, ziekmakend en voelen niet echt. Tamara ervaarde niet veel bijwerkingen van de pil, maar ze voelt zich nu al zoveel beter zonder.

Terug naar de oermens: maar dan wel met de inzichten van nu als dat kan

We zien steeds meer meiden als Tamara op het spreekuur. Het is mede door de trend in de maatschappij dat we terug moeten naar onze oermens: laat de natuur het werk doen. We willen zo fit en natuurlijk mogelijk zijn. En deze trend zien we nu ook steeds meer onder de jongeren op het gebied van bijvoorbeeld anticonceptie. Uiteraard niets mis mee om kritisch te zijn als het gaat over jouw eigen gezondheid, maar maak deze keuze weloverwogen met de juiste kennis. En dat laatste is een groot onderdeel van het werk wat ik doe. Jongeren inzicht geven in de keuzes die ze maken, ze voorzien van de juiste kennis en ze begeleiden in het maken van een keuze die bij hun gevoel en levensfase past. Mijn ervaring is dat als we het gesprek niet aangaan een meisje als Tamara, zij meewaait met alle trends en risico’s loopt die ze niet wil lopen. Niet omdat ze niet begrijpt wat de risico’s zijn, maar omdat ze zich focust op andere prioriteiten. En vergeet niet wat groepsdruk voor invloed kan hebben.

Gezond advies, maar wel advies dat aansluit bij de overtuiging van mijn cliënt

Ik ben met Tamara het gesprek aan gegaan door eerst eens te achterhalen wat haar eigen kennis is over anticonceptie en hoe ze zelf verwacht een zwangerschap te voorkomen, gezien dit nu niet gewenst is. Uit het gesprek bleek dat Tamara vrijwel geen kennis had van de werking van de anticonceptiepil, zo ook niet over de morning-afterpil. Ik heb Tamara steeds heel serieus genomen in haar gedachten en wens om geen anticonceptie te willen gebruiken. Tamara is naar huis gegaan met een hoop informatie. Twee weken later kwam ze terug voor de behandeling van chlamydia, ze was zo blij dat ze toch een soa-test was komen doen. Tijdens de behandeling vertelde Tamara dat ze toch nog eens goed is gaan nadenken. De anticonceptiepil past niet meer, maar Tamara heeft een afspraak gemaakt bij de huisarts voor het plaatsen van de implantaat.

Nu is natuurlijk niet ieder gesprek succesvol, of mogelijk wel, het is maar hoe je het bekijkt. Het doel van het gesprek is om te zorgen dat Tamara over de juiste kennis beschikt en de risico’s en voordelen goed kan afwegen. Waardoor ze dus een keuze maakt die voor haar het beste past. En dit voorbeeld laat precies zien waarom het zo belangrijk is om over seks, leuke seks, te praten en altijd uit te gaan van de eigen autonomie van de ander!

* Naam van de cliënt in deze blog is aangepast om de privacy van de cliënt te beschermen.

Deel het artikel
  • Reacties (1)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    messenger Reacties (1)

    Belangrijk werk, Inge!

    Gepost door: *Jorie* op 2022-09-27 12:33