Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersBlogIntersekse: een ongrijpbaar begrip?
InwonersBlogIntersekse: een ongrijpbaar begrip?

Intersekse: een ongrijpbaar begrip?

Vandaag is de dag van Intersekse. Binnen ons vakgebied seksuele gezondheid is dit thema een onderdeel van alle thema’s waarover gesproken kan worden. Echter in de praktijk merken we dat het vaak een onzichtbaar fenomeen is waar niet gericht naar gevraagd wordt. De vraag is: hoe komt dit? Vinden we het een lastig begrip? Hebben we de kennis niet of spelen er andere factoren mee? Vandaag ga ik in gesprek met mijn collega Sandra van Hoeven, verpleegkundig specialist binnen het team seksuele gezondheid. We staan stil bij haar visie en ervaringen rondom dit onderwerp.

Op de Nederlandse Klinefelter vereniging staat beschreven dat meer dan 50% van de mensen niet weten wat Intersekse betekent. Vaak wordt er niet gesproken over intersekse maar over een medische diagnose, als het Klinefelter syndroom. Als we de definitie aanhalen op deze website staat er: intersekse gaat over de beleving en de ervaring dat je als persoon een lichaam hebt wat niet past in de definitie man of vrouw. Mensen met het Klinefilter omvangt een kwart van alle interseksen.

Hoe zie jij jezelf?

Sandra :“Intersekse is inderdaad wat ongrijpbaar, maar het kan bepalend zijn voor hoe iemand zijn seksualiteit beleefd en of iemand hierin kan zijn wie hij is”. Tijdens het PrEP spreekuur sprak Sandra met Toine*. Hij wilde graag starten met PrEP. Tijdens de intakegesprek vraagt Sandra of Toine problemen ervaart op het gebiedt van seksualiteit. Hierop antwoordt dat hij geen problemen ervaart, maar hij vertelt ook dat hij het syndroom Klinefilter heeft.

Opvallend bij dit syndroom is dat lichamelijke kenmerken anders kunnen zijn dan een typisch mannen- of vrouwenlichaam en vaak zijn mensen met dit syndroom onvruchtbaar. Ook hebben mensen met het Klinefelter syndroom vaker last van zwakkere botten. Osteoporose is een mogelijke reden om niet te starten met PrEP. Voor Sandra dan ook reden om intercollegiaal overleg te hebben met behandelend specialist voor een weloverwogen besluit over of het gebruik van PrEP mogelijk is.

Seksualiteit bespreekbaar maken, dat is altijd een goede start

Terug naar het gesprek tussen Sandra en Toine. Toine vertelt geen problemen te ervaren op het gebied van seksualiteit, maar Sandra geeft aan dat ze zich kan voorstellen dat het wel bepaalde uitdagingen kan geven. “Het is altijd zinvol om als zorgverlener te vragen naar hoe iemand seksualiteit beleeft en ook alert te zijn op dat er meer vormen zijn dan alleen een typisch mannen en/of vrouwenlichaam”, zegt Sandra. “En dan nog kan de beleving anders zijn. Verwar echter Intersekse niet met gendervraagstukken, als identiteit en beleving en de stereotypering man en vrouw.”

Aandacht voor plezier en genieten van seksualiteit in anamnese

Sandra vertelt dat het syndroom Klinefilter vrij zeldzaam is maar dat het in het afnemen van een anamnese belangrijk blijft om stil te staan bij het plezier en genieten van seksualiteit. Uitgaan van de positieve beleving en niet vanuit problemen of dysfuncties te denken. In het gesprek met Toine ervaarde Sandra vooral openheid zonder schaamte. Toine stond zeer open voor vragen. Ervaar jij als zorgverlener dat je weinig kennis hebt over Intersekse? Schroom niet om in gesprek te gaan. Vragen te stellen over de beleving van de ander als het gaat om seksualiteit of hoe iemand in zijn eigen lichaam zit. Dit kan ons als professional ook inspireren om seksualiteit op een andere manier te bekijken.

Bij onze GGD bieden we sense gesprekken voor jongeren onder de 25 jaar. Intersekse, maar voornamelijk de beleving hiervan op seksualiteit, is zeker een thema wat op het Sense-spreekuur besproken kan en mag worden.

* Naam van de cliënt in deze blog is aangepast om de privacy van de cliënt te beschermen.

Deel het artikel
  • Reacties (0)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste nieuws

Linsey den Dulk-Dik wint AJN AIOS-prijs

Mijn kind
Linsey den Dulk mocht vandaag de AJN AIOS-prijs in ontvangst nemen voor haar inzending ‘Medisch handelen door d...