Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. Select your language. Your data will be sent to Google.

This is an automated translation. We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersNieuwsSeksuele GezondheidDroom of werkelijkheid: een wereld zonder hiv?
InwonersNieuwsSeksuele GezondheidDroom of werkelijkheid: een wereld zonder hiv?

Droom of werkelijkheid: een wereld zonder hiv?

De soapoli startte jaren geleden vooral om de verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan. De tijdsgeest waarin de poli toen werkte, is niet te vergelijken met de manier van denken nu. De cijfers van hiv-besmettingen waren hoog, de angst was groot en mensen gingen hier ook echt nog aan dood. Met de zorg en middelen van nu is de kans op sterven zeer klein. In de afgelopen tientallen jaren zijn er enorm veel ontwikkelingen geweest, waardoor hiv een hele andere betekenis krijgt in de maatschappij. Zo is er tegenwoordig bijvoorbeeld Pre Expositie Profylaxe (PrEP), een bewezen preventiemiddel in het voorkomen van een hiv besmetting. Die droom van een wereld vrij van hiv-besmettingen lijkt zo gek niet meer. Betekent dat dan ook dat de angst en zorg rondom hiv verandert of minder noodzakelijk is in de spreekkamer van het Team Seksuele Gezondheid van de GGD?

Neem nou het voorbeeld van Teun*. Teun is 60 jaar en gelukkig getrouwd met een man. Ze hebben een open relatie, wat betekent dat ze af en toe ook seks hebben met anderen. Teun en zijn partner nemen om deze reden PrEP rondom de seks. In de spreekkamer vertelt Teun dat hij toch veel moeite ervaart met de manier waarop ze nu hun seksleven vorm geven. Sinds ze PrEP gebruiken laten ze het condoom eigenlijk altijd achterwege. In de laatste maanden is Teun al voor meerdere soa behandeld. Hij is het beu en het plezier in de seks wordt steeds minder. Daarbij komt ook de situatie dat zijn vaste partner steeds de dans lijkt te ontspringen. Teun snapt er echt niets meer van. Tijdens een reguliere controle onderzoek ik met Teun door welke factoren hij op dit moment het condoom niet meer gebruikt. Zeker omdat hij in de gesprekken steeds laat weten dat hij zijn gezondheid heel erg belangrijk vindt.

‘On PrEP’ – Eufemisme voor ‘ik doe het zonder’?

Sinds de komst van PrEP zien we dat de angst voor het oplopen van hiv bij een grote groep mensen verandert. De reden om PrEP te gebruiken kan voor iedereen anders zijn. Er zijn mannen die het enkel gebruiken om zonder angst seks te kunnen hebben, als een extra preventiemiddel. Er zijn ook mannen die het middel PrEP gebruiken om onbeschermd seks te hebben. ‘On prep’ is een veelgebruikte oneliner in het datingcircuit. Daar waar we in het verleden vaak zagen dat angst een motivator was om consequent een condoom te gebruiken, zien we nu dat het wegnemen van die angst het condoomgebruik vermindert. Als verpleegkundige seksuele gezondheid vind ik dat natuurlijk wel zorgelijk.

Hallo risico op antibioticaresistentie

Klopt. De andere soa’s zijn vaak goed te behandelen met antibiotica, maar veel gebruik van deze medicijnen kan leiden tot antibioticaresistentie. Van Gonorroe bestaan al resistente vormen in onze buurlanden. Dus wat is er nodig in de wereld van seks om mensen bewuste keuzes te laten maken als het gaat om hun gezondheid? Een vraag die steeds vaker terug komt in de spreekkamer.

Normaliseren condoomgebruik

In ons gesprek vertelt Teun dat hij het gevoel heeft dat als hij toch een condoom gebruikt de keuze uit de mogelijke sekspartners drastisch naar beneden gaat. Vanuit een vorm van groepsdruk ontstaat het gedrag om geen-condoom te gebruiken tijdens de seks. Ook zegt Teun dat hiv altijd zijn grootste angst was. Nu deze angst voor hem weg is, krijgt hij minder snel het idee om een condoom te gebruiken. Teun baalt enorm van de andere soa’s die hij oploopt, maar vergeet deze ook weer snel.

Samen hebben we de afwegingen gemaakt wat voor Teun het zwaarste weegt: vrije condoomloze seks of zijn gezondheid. In ons gesprek onderzoeken we wat hij nodig heeft om meer een keuze te maken die bij hem past. We spreken af dat we dit thema regelmatig opnieuw bespreken omdat Teun zelf niet direct het antwoord heeft. Wat hij wel weet is dat hij het anders wil en dat begint met een gesprek met zijn partner.

De invloed van PrEP op het spreekuur seksuele gezondheid

Betekent de komst van PrEP dat ons werk dan ook echt verandert? Hierop is het antwoord zeker ja, maar het huidige werk van het Team Seksuele Gezondheid is het niet minder noodzakelijk. De focus verandert en counseling lijkt nog steeds een zeer belangrijk onderdeel. Zo hadden we nog niet zo lang geleden een man op de poli die vanwege de corona wat minder nauw met zijn PrEP medicatie was omgegaan en toen in de tussentijd toch besmet raakte met hiv. Ook hebben we recent een man eindelijk een plekje kunnen bieden voor PrEP die al heel lang op de wachtlijst stond, maar toch al hiv positief bleek te zijn. Voor hem kwam de plek te laat. Deze variabelen laten zien dat educatie, counseling en het gesprek aangaan over plezierig en veilig seks hebben nog steeds aan de orde van de dag zijn!

* Naam van de cliënt in deze blog is aangepast om de privacy van de cliënt te beschermen.

Deel het artikel
  • Reacties (0)

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *