Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsSeksuele GezondheidDe wonderlijke wereld van het single zijn
InwonersNieuwsSeksuele GezondheidDe wonderlijke wereld van het single zijn

De wonderlijke wereld van het single zijn

Toen ik als verpleegkundige een aantal jaren geleden startte binnen dit vakgebied was het verschil tussen single zijn en een vaste relatie hebben over het algemeen vrij duidelijk. Je had een relatie of je had het niet. Echter in de loop van de tijd zien we op de poli een verschuiving. Of mogelijk was deze verschuiving er al, maar wordt hij nu steeds meer zichtbaar. Ik heb het dan over het fenomeen ‘friends with benefits’. Je hebt het leuk samen. Je hebt exclusieve seks met elkaar, maar het wordt niet gezien als het hebben van een relatie. Op bezoek bij schoonouders zit er bijvoorbeeld niet meer bij. Maar wat betekent deze verschuiving nu voor het testen op soa en de seksuele beleving?

Neem nou het voorbeeld van Nadine*. Zij is 22 jaar oud en komt bij ons op de poli voor een zogeheten ‘zekerheidstest’. Ze heeft online een afspraak gemaakt en online alle anamnesevragen ingevuld. Nadine geeft aan geen vaste partner te hebben en bij het aantal partners van het afgelopen half jaar staat vermeld dat ze 1 partner had. Gemakkelijk om aan te nemen dat ze eenmalig met iemand het bed heeft gedeeld en dat de soa risico’s minimaal zijn. Tijdens de vraag of ze weleens problemen ervaart op het gebied van seksualiteit begint Nadine te huilen. Nadine vertelt dat haar partner zonder toestemming ook seks heeft gehad met anderen en dat ze nu dus veel risico heeft gelopen op een soa. Huh, ze was toch single?

Nadine heeft al twee maal eerder Chlamydia opgelopen en ze dacht dat ze het nu echt goed geregeld had voor zichzelf. Ze is boos, verdrietig en voelt zich dom dat ze iemand zo heeft kunnen vertrouwen.
Nadine benadrukt dat ze echt geen relatie heeft, want ze hoeft al die verplichtingen nu niet, maar ze hadden wel de afspraak alleen seks met elkaar te hebben. Hierdoor voelt ze zich toch enorm bedrogen. Ik heb Nadine alle ruimte gegeven om haar emoties te ventileren om vervolgens de insteek te maken naar wat ze nu nodig heeft. Nadine wil graag soa uitsluiten en daarnaast stil staan bij hoe ze het met haar partner kan aanpakken. Ze wil echt nooit meer een soa oplopen.

Friends with Benefits: we zien het in iedere leeftijdsgroep

Het fenomeen ‘friends with benefits’ bestaat natuurlijk al veel langer, maar we zien het wel toenemen onder eigenlijke iedere leeftijdsgroep. Zo zag mijn team nog niet heel lang geleden een 75-jarige man op de poli die gelukkig single is, maar wel wat vaste sekspartners heeft. Dit geeft hem toch een fijner gevoel omdat je dan weet van elkaar wat je fijn vindt. Het gestuntel is minder. Jongeren ervaren plezier aan dit fenomeen omdat je wel de lusten hebt en niet de lasten. Vrijheid is tegenwoordig een groot goed. Toch is het niet een absolute vrijblijvendheid die het geeft.

Vaste partners en losse partners

Als professional is het belangrijk om alert te zijn op jouw eigen invulling van single zijn. Op onze poli praten we tegenwoordig over vaste partners en losse partners, zonder dat dit een link heeft met een relatiestatus. Het is belangrijk om dezelfde taal te spreken met de mensen in jouw spreekkamer.

‘Friends with Benefits’ (FWB) kan een heleboel plezier geven, maar soms ook meer soa risico of uitdagingen. Sommige jongeren ervaren een vorm van groepsdruk. Ze willen eigenlijk liever een vaste relatie, maar dat is soms lastig. Op de manier van ‘FWB’ horen ze er voor hun gevoel toch een beetje bij en krijgen ze de exclusieve aandacht waar ze soms naar hunkeren. In ons vakgebied is het van belang om stil te staan bij de beweegredenen om op die wijze ook aan te sluiten bij de (hulp)vraag van diegene die voor je zit. Vooral de jongeren die groepsdruk ervaren, ervaren vaak ook meer stress en problemen op het gebied van seksualiteit. Ze zijn meer gespannen bijvoorbeeld of gaan over grenzen van zichzelf heen.

Bij Nadine hebben we een soa-test ingezet voor Chlamydia en Gonorroe. Dit gaf haar veel rust. Daarnaast heb ik samen met haar gekeken wat voor haar de gewenste kaders zijn in het contact met haar vaste sekspartner. Waar voelt zij zich prettig bij? Nadine zou het liefste exclusieve seks blijven hebben, maar beseft zich ook dat haar partner dit moet willen. Ze zou het oké vinden als hij wel seks heeft met anderen, maar dat hij dit deelt met haar en hij altijd een condoom gebruikt. Nadine voelt zelf geen behoefte om nog andere sekspartners te hebben. Tenzij ze de liefde van haar leven ontmoet! Nadine verlaat de ruimte met een ontspannen glimlach op haar gezicht. Het blijkt maar weer dat een soa-test zoveel meer kan zijn als alleen een test. De seksuele beleving is misschien nog wel belangrijker voor een succesvol consult.

* Naam van de cliënt in deze blog is aangepast om de privacy van de cliënt te beschermen.

Deel het artikel
  • Reacties (0)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *